„Societatea Europeană a Reciclării“, o conferință Planeta Verde - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

„Societatea Europeană a Reciclării“, o conferință Planeta Verde

03 April 2017 - 05:26 PM Eco-life

"Societatea europeană a reciclării"În data de 23 martie a avut loc la Universitatea Ecologică din București Conferința Regională „Societatea Europeană a Reciclării - Managementul Deșeurilor & Autorizațiile de Mediu“, organizată de Asociația Planeta Verde și Asociația Română de Mediu, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Manifestarea este prima dintr-o serie de opt conferințe pe care Asociația Planeta Verde și-a propus să le organizeze pe parcursul anului 2017 în România.

România este o țară a Uniunii Europene, însă atunci când vine vorba de situația mediului din țara noastră, situațiile cu care ne confruntăm când încercăm să îmbunătățim managementul deșeurilor par să ne proiecteze înapoi, într-un timp în care rezolvarea problemelor și evoluția se fac cu pași mici, fără a ține pasul cu Europa.

În ambițioasa încercare de a schimba și de a veni cu îmbunătățiri în domeniul gestiunii deșeurilor, Asociația Planeta Verde organizează opt conferințe regionale, prin care invită la masa discuțiilor toți actorii implicați în sistem, pentru a identifica problemele cu care se confruntă fiecare și, mai apoi, să raporteze autorităților situația concretă, nefiltrată, pe care să se consolideze un început al schimbărilor.

În prima conferință au fost abordate problemele de mediu presante, plecând de la calitatea aerului, cu modalități de desfășurare a procesului de autorizare și conformare, starea solurilor și subsolurilor, responsabilitatea extinsă a producătorilor, strategia de salubrizare și Waste 2 Energy.

Magdalena Iuga, șeful Direcției de Utilități Publice din Primăria Municipiului București, a spus că ținta de 15% de colectare selectivă a deșeurilor municipale, atât la nivelul Primăriei Generale, cât și la nivelul primăriilor de sector, nu a fost atinsă, arătând că aceste obiective nu au putut fi realizate deoarece Municipiul București nu are un sistem de colectare unitar al deșeurilor, iar populația nu a atins nivelul de informare și conștientizare care să o determine să vină alături de autoritățile locale în acest efort de a colecta selectiv deșeurile.

Magdalena Iuga, șeful Direcției de Utilități Publice din Primăria Municipiului București

Printre obiectivele Primăriei Generale pentru anul 2017 se numără implementarea unui sistem de colectare selectivă unitar pe arterele principale ale orașului, un sistem unitar de informare și conștientizare a populației, înființarea unui centru de colectare pentru crearea de locuri de muncă verzi, colectarea deșeurilor de ulei provenite din gospodăriile populației și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru tratarea/neutralizarea deșeurilor provenite din construcții.

Bogdan Gîrd, reprezentantul Serviciului de Calitatea Aerului de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, a prezentat legislația din domeniu și planurile de calitate a aerului, nivelul valorilor limită stabilite în scopul evitării și prevenirii producerii unor evenimente dăunătoare.

În România au fost întocmite planurile de calitate a aerului pentru NO2/NOx pentru municipiile Bacău, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca și Galați, Planul de calitate a aerului pentru aglomerarea Iași pentru PM10, Planul de calitate a aerului pentru orașul Măgurele, jud. Ilfov, pentru PM10 și Planul integrat de calitate a aerului pentru municipiul București, pentru NO2/NOx, PM10.

La conferinţăReferitor la calitatea aerului în regiunea București-Ilfov (poluanții măsurați fiind: SO2, NOx, CO, O3, PM10, PM2,5, plumb, cadmiu, nichel), datele care sunt furnizate publicului în timp real provin de la cele opt stații automate, repartizate astfel: o stație de fond regional în Balotești (cod stație B8); o stație de fond suburban în Măgurele (cod stație B7); o stație de fond urban în Lacul Morii (cod stație B1, APM București), două stații de trafic situate pe Şos. Mihai Bravu (cod B3) și la Cercul Militar Național (cod B6) și trei stații industriale situate în Drumul Taberei (cod B5), Titan (cod B2) și Berceni (cod B4).

Liviu Petcu, reprezentantul FEPRA International SA, societate destinată preluării responsabilității producătorilor și importatorilor care pun pe piața din România ambalaje și deșeuri de ambalaj în vederea realizării obligațiilor legale de reciclare și valorificare a acestora, a vorbit despre sistemul de răspundere extinsă a producătorului și modalitatea prin care România dorește să atingă țintele de țară asumate prin semnarea tratatului de aderare. Specialistul de la FEPRA a subliniat faptul că obiectivul de colectare impus de Uniunea Europeană la deșeurile de ambalaje este de 50% din ambalajele puse pe piață, în condițiile în care acum, în anul 2017, procentul de colectare este de 6%.

Simona Vaida, reprezentantul societății Recolamp, singura organizație colectivă care preia responsabilitățile celor care pun pe piață corpuri de iluminat, a prezentat situația statistică a colectării acestor deșeuri la nivelul Municipiului București și ținta propusă pentru anul 2017, care este de 45% din media vânzărilor de corpuri de iluminat din ultimii ani.

Conferința a fost moderată de domnul Vladimir Rojanschi, decan și prorector al Universității Ecologice din București în perioada 1998-2014, iar participanții la dezbateri au fost reprezentanți ai ONG-urilor din domeniu, reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, dar și ai unor companii private.

Didona Goanţă, Asociaţia Planeta VerdeAlte articole in rubrica Eco-life