România are nevoie de o agricultură verde pentru ca apele ei să fie curate - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

România are nevoie de o agricultură verde pentru ca apele ei să fie curate

09 June 2017 - 11:19 AM Eco-life

Îngrăşăminte naturaleÎn perioada 10-11 mai 2017, Ministerul Apelor și Pădurilor a organizat Conferința Internațională „Blue Waters and Green Agriculture - Romanian Challenges and Perspectives in Nutrients Pollution Control“, eveniment realizat în cadrul Proiectului „Controlul Integrat al poluării cu Nutrienți“, implementat de Guvernul României cu ajutorul Băncii Mondiale și a Facilității Globale de Mediu.

Evenimentul a marcat atât finalul și bilanțul implementării primei etape a proiectului „Controlul Integrat al poluării cu Nutrienți“, cât și lansarea următoarei faze a acestuia pentru perioada 2017-2022. Investițiile care au funcționat până acum privind controlul și diminuarea poluării cu nitrați au fost platformele de colectare și management al gunoiului de grajd, stațiile de compostare, de biogaz, de peletizare, însăcuire și perdelele forestiere. Astfel, Guvernul României, prin Ministerul Apelor și Pădurilor, a decis acordarea unei finanțări suplimentare în valoare de 50 milioane de euro pentru etapa a II-a a proiectului.

La eveniment au participat Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Elisabeta Capanelli, country manager World Bank România, Dănuț Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, experți ai Băncii Mondiale, ai Facilității Globale de Mediu, ai Comisiei Europene şi reprezentanți ai diferitelor proiecte de combatere a poluării cu nutrienți din peste 100 de țări membre UE, din Europa de Est și din America de Sud.

Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Elisabeta Capanelli, country manager World Bank România, Dănuț Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale

„După cum știți, nutrienţii sunt elemente chimice și compuși ai acestora ce se găsesc în mediul înconjurător, de care plantele și animalele au nevoie pentru a crește sau a supraviețui. Însă atunci când concentrațiile acestora le depășesc pe cele determinate de mecanismele de funcționare a ecosistemelor, apare fenomenul de poluare, care are un efect negativ asupra sănătății oamenilor. Având în vedere aceste aspecte dovedite științific, prevenirea poluării cu nutrienţi este o preocupare mai veche a Guvernului României. Această preocupare se regăsește atât la nivelul îmbunătățirii stării de sănătate a populației României, cât și la cel al alinierii țării noastre la Directiva Nitrați a Uniunii Europene“, a declarat Adriana Petcu, ministrul Apelor și Pădurilor.

Ministrul a mai subliniat faptul că în zonele vulnerabile identificate în anul 2007, la demararea proiectului, concentrația de nitrați din apă a fost redusă cu peste 50%, iar în ceea ce privește resursele tehnice și financiare au fost realizate 83 de platforme comunale și peste 1.200 de platforme individuale pentru depozitarea gunoiului de grajd. De asemenea, au fost plantate peste 250 de hectare de perdele forestiere în 63 de localități, au fost construite peste 170 de km de rețele de canalizare în 11 localități și o stație de producere de biogaz în Maramureș.

Proiectul actual a fost pregătit în perioada de integrare a României în UE, cu viziunea aplicării prevederilor Directivei Nitrați. În ceea ce privește faza a doua, nu se va mai merge deloc pe tipul proiectelor standardizate, iar beneficiarii vor putea veni cu propuneri noi, cu soluții de adaptare potrivite condițiilor socioeconomice din comunitățile respective.

„Mă bucur că s-a încheiat prima fază a proiectului «Controlul Integrat al poluării cu Nutrienți», pentru că în decembrie 2014, când am devenit ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, acest proiect era înghețat. Astfel, eu am considerat că importanța protecției mediului și derularea acestui proiect trebuie să se desfășoare pe pilot automat și am reușit să deblocăm toate proiectele care au fost lansate în acest domeniu la nivel național. În anul 2015 am solicitat, cu acceptul Băncii Mondiale, să inițiem o hotărâre de guvern și să continuăm faza a doua prin aprobarea de către Guvern a încă 50 de milioane de euro pentru perioada 2017-2022. Am înțeles că și pentru perioada următoare a fost deschisă linia de finanțare, iar primarii din mediul rural sunt extrem de interesați și există deja foarte multe proiecte propuse, iar dacă lucrurile se vor desfășura cu aceeași seriozitate ca și până acum, cu certitudine partenerul nostru, Banca Mondială, va accepta o continuare pentru faza trei pe viitor“, a precizat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă acordarea de sprijin Guvernului României în vederea alinierii la cerințele Directivei Nitraților a UE prin reducerea deversărilor de nutrienți în corpurile de apă, promovarea schimbărilor comportamentale la nivel regional și sprijin pentru întărirea cadrului de reglementare și al capacității instituționale.

Obiectivul global de mediu al proiectului este reducerea pe termen lung a deversărilor de nutrienți în apele care se varsă în Dunăre și Marea Neagră, printr-un management integrat al solului și apelor. Cea mai importantă componentă a proiectului este reprezentată de finanțarea investițiilor realizate de autoritățile publice locale pentru reducerea poluării cu nutrienți a apelor.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Eco-life