Europa are ape din ce în ce mai bune pentru scăldat - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Europa are ape din ce în ce mai bune pentru scăldat

06 July 2017 - 10:17 AM Eco-life

Ape europene curatePeste 85% din zonele pentru scăldat monitorizate în 2016 au obținut calificativul „excelent“, iar peste 96% au întrunit cerințele minime de calitate conform Raportului anual al Agenției Europene de Mediu, iar calitatea apelor crește de la an la an.

Raportul anual al Agenției Europene de Mediu și al Comisiei Europene arată că în ultimii 40 de ani plajele și locurile de înot din Europa au o evoluție pozitivă, cu ape din ce în ce mai curate.

Din zonele pentru scăldat monitorizate, 96,3% au îndeplinit în 2016 cerințele minime de calitate (calificativul „satisfăcător”) prevăzute de Directiva UE referitoare la apa pentru scăldat, iar 85,5% au îndeplinit cele mai stricte standarde de calitate (calificativul „excelent”).

Evaluarea se bazează pe analizele unor eșantioane de apă prelevate în peste 21.000 de zone pentru scăldat, atât costiere, cât și interioare, și oferă bune indicii în legătură cu amplasarea probabilă a zonelor cu cea mai bună calitate a apei în vara lui 2017.

Hans Bruyninckx, directorul executiv al Agenției Europene de Mediu, a declarat: „Este încurajator să constatăm că din ce în ce mai multe zone pentru scăldat din întreaga Europă întrunesc cele mai înalte standarde de calitate. Cetățenii europeni pot astfel să facă alegeri mai bine informate în legătură cu zonele pentru scăldat pe care plănuiesc să le viziteze vara aceasta. Totodată, acest lucru demonstrează eficacitatea politicilor noastre de mediu, precum și beneficiile practice pentru protecția sănătății umane și pentru viața noastră de zi cu zi pe care le oferă o colectare și o analiză excelentă a datelor“.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a afirmat: „Calitatea excelentă a zonelor pentru scăldat din Europa nu este întâmplătoare. Este rezultatul unor eforturi susținute, făcute de profesioniști dedicați, și demonstrează importanța sprijinirii politicilor UE care promovează locuri de muncă verzi. (…) Tehnicienii din domeniul apei și al protecției împotriva inundațiilor, chimiștii specializați în protecția mediului și managerii apelor uzate joacă toți un rol esențial în menținerea unei înalte calități a apei pentru scăldat“.

Unde facem baie în acest concediu?

Au trecut testul, cel puțin cu calificativul „satisfăcător“, dacă nu chiar „excelent“, toate zonele de scăldat monitorizate din Austria, Croația, Cipru, Estonia, Grecia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, România și Slovenia.

Ape de calitate excelentă putem găsi în Luxemburg (toate cele 11 zone pentru scăldat care au făcut obiectul raportului), Cipru (99% din totalul zonelor), Malta (99%), Grecia (97%) și Austria (95%).

Printre cele mai populare destinații de concediu se numără însă și țările cu cea mai mare pondere de ape pentru scăldat nesatisfăcătoare calitativ: Italia (100 de zone pentru scăldat, sau 1,8 %), Franța (82 de zone, sau 2,4 %) și Spania (39 de zone, sau 1,8%).

Trebuie reținut însă că raportul sintetizează rezultatele pentru apele monitorizate, deci nu putem trage concluzia că oriunde am face baie în România, găsim apă bună, iar dacă mergem la plajă în Italia trebuie să evităm scăldatul. De aceea, este bine să ne documentăm înainte de a ne planifica excursia: Agenția Europeană de Mediu ne-a pus la dispoziție o hartă interactivă și rapoarte detaliate pentru fiecare țară pe www.eea.europa.eu/themes/ water.

ecologicAlte articole in rubrica Eco-life