Politici Verzi în companii, ediția a V-a - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Politici Verzi în companii, ediția a V-a

06 July 2017 - 11:52 AM Eco-life

„Politici Verzi în Companii - Performanțe de mediu și reduceri de costuri în compania ta!“Ce înseamnă politicile verzi aplicate în cadrul companiilor? Care sunt beneficiile și avantajele acestora, financiare și non-financiare? Există companii care aplică, la scară largă, astfel de politici în România? Cum au reușit și care sunt experienţele lor replicabile? Sunt doar câteva dintre întrebările care și-au găsit răspunsul în cadrul celei de-a V-a ediții a evenimentului de tradiție al ECOTIC, organizat împreună cu Ernst & Young, „Politici Verzi în Companii - Performanțe de mediu și reduceri de costuri în compania ta!“. Evenimentul a avut loc pe data de 13 iunie 2017, la Hotel Intercontinental București.

„Politicile verzi îşi fac bine simţită prezenţa de câţiva ani încoace la nivelul companiilor prin adoptarea de proceduri interne pro-mediu, ce ţin de economisirea resurselor, eficientizarea fluxurilor, eco-inovaţie, achiziţii inteligente, activităţi de CSR etc. Principiile economiei circulare câştigă teren în spaţiul european, iar România nu poate face excepţie. Dinamica tehnologică contribuie în mod direct la instaurarea criteriilor economiei sustenabile de la momentul conceptului - produse mai compacte, mai uşor de reciclat - până la momentul retragerii de pe piaţă, la cel al revalorificării materiilor prime“, a declarat Valentin Negoiţă, preşedintele ECOTIC.

Valentin Negoiţă, preşedintele ECOTICÎn cadrul evenimentului, au fost abordate subiecte legate de sustenabilitate și protecția mediului, cu un important impact asupra performanțelor financiare ale companiilor.

Raportarea non-financiară, consumul și pierderile de energie, obligația de reciclare a deșeurilor sunt aspecte importante ce au fost dezbătute în cadrul conferinței, alături de subiecte legate de ecoinovarea în cadrul companiilor, reutilizarea și eficientizarea resurselor.

Prima parte a evenimentului s-a concentrat pe definirea contextului, a tendințelor locale și globale și a aspectelor generale legislative și tehnice legate de sustenabilitate. Raul Pop, senior manager Climate Change and Sustainability Services, Ernst & Young, a vorbit despre relevanţa financiară a obligaţiilor de mediu, arătând cât de variate sunt beneficiile managementului non-financiar: de la îmbunătățirea accesului la capital prin creșterea încrederii investitorilor, până la crearea unor diferențiatori puternici în piață, creșterea loialității față de companie și brand și creșterea economiilor prin reducerea risipei.

Aida Szilagyi, președintele Centrului Naţional de Producţie şi Consum Durabile, a prezentat conceptul ecoinovării - care înseamnă reorientarea afacerilor către produse și servicii care să ducă la reducerea consumului de resurse și diminuarea generării de deșeuri - ca reţetă de succes pentru companii. Patrick Ouriaghli, director Parteneriate şi Programe Ateliere Fără Frontiere, a vorbit despre reutilizare ca mod de luptă împotriva excluziunii (prin crearea de noi locuri de muncă într-un domeniu verde), risipei și poluării, dând exemplul celor trei întreprinderi sociale dezvoltate de Ateliere Fără Frontiere - Reconect, Remesh și Bio&co.

A doua parte a conferinţei a adus în prim-plan companiile care au implementat „politici verzi“, devenind astfel responsabile faţă de mediul înconjurător.

Romstal ne-a povestit despre politica energetică a companiei, impresionând cu o strategie foarte riguroasă, care are ca obiectiv reducerea, până în 2019, a consumurilor de energie electrică, încălzire, răcire și alimentare cu apă de 75%, respectiv 40%. Green Group ne-a oferit soluţii inteligente pentru colectarea selectivă, prezentând inclusiv un serviciu mobil de ridicare a deșeurilor de acasă - prin aplicația SIGUREC Mobil, Let's Do It România ne-a dat o lecţie de „Minerit Urban“ și ne-a arătat rezultatele extraordinare ale campaniei „Let’s Share and Care“, IKEA România a adus exemple de bune practici în domeniul sustenabilităţii, Tryamm a adus în discuţie monitorizarea şi reducerea costurilor cu energia în procesul de printare, iar Penny Market a pus sub lupă subiectul dezvoltării durabile.

Au fost exemple de bune practici care au inspirat publicul prezent prin concretețea și, în unele cazuri, ușurința cu care anumite măsuri pot fi implementate în cadrul companiilor care doresc să devină mai atente și mai responsabile în atitudinea lor față de mediul înconjurător.

„Politici Verzi în Companii - Performanțe de mediu și reduceri de costuri în compania ta!“

Tot în cea de-a doua parte a evenimentului, Dragoş Călugăru, director general ECOTIC, a prezentat în detaliu proiectul UrbanWins, un proiect european care își propune să analizeze modul în care orașele consumă resurse și produse, precum și modul în care sunt eliminate deșeurile generate, în vederea dezvoltării și testării unor planuri și soluții eco-inovative, scopul fiind o mai bună prevenire și gestionare a deșeurilor.

Asociaţia ECOTICAlte articole in rubrica Eco-life