Prima dezbatere din București în cadrul proiectului european UrbanWINS - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Prima dezbatere din București în cadrul proiectului european UrbanWINS

06 July 2017 - 12:13 PM Eco-life

Proiectul european UrbanWINSÎn data de 6 iunie 2017, la Arcub Gabroveni din București, s-a desfășurat prima Agoră (dezbatere) despre prioritățile Capitalei privind consumul de resurse și prevenirea generării deșeurilor. Această dezbatere face parte din proiectul european UrbanWINS, proiect care studiază modul în care orașele consumă resurse și apoi elimină deșeurile generate, pentru a dezvolta în mod participativ planuri și soluţii inovatoare de prevenire a generării și îmbunătățire a managementului deșeurilor.

Lansat în iunie 2016, proiectul este coordonat de Municipalitatea Cremona din Italia și este gestionat de un consorțiu format din 27 de parteneri, din România aceștia fiind Primăria Municipiului București, Asociațiile Ecoteca, ECOTIC, Environ, Romania Green Building Council și Global Innovation Solution.

Agorele (grupurile de dezbatere) online au fost lansate în luna martie 2017, fiind găzduite de ampla platformă UrbanWINS (www.urbanwins.eu). Ulterior, s-au lansat și Agorele fizice (întâlniri față în față), în scopul de a împărtăși cunoștințe și de a dezbate idei pe tema deșeurilor, resurselor și inovării. Aceste întâlniri au avut sau vor avea loc în opt orașe pilot din Europa: Cremona, Torino, două orașe din cadrul municipalității Roma - Albano Laziale și Pomezia (Italia), București (România), Leiria (Portugalia), Manresa și Sabadell (Spania).
Prima agoră organizată în București a reunit cetățeni, autorități guvernamentale, organizații, autorități locale, manageri ai companiilor din domeniul deșeurilor, precum și reprezentanți ai mediului academic din București.

UrbanWINSS-a discutat despre conceptul de metabolism urban, care ne propune o cale de a gestiona complexitatea problemelor de mediu urbane. Orașele sunt considerate organisme „vii“ care utilizează resurse naturale pentru a „trăi“, generând fluxuri de materiale și de energie și ulterior deșeuri. Înțelegând modul în care trăiește și se hrănește un oraș, putem optimiza fluxurile de materii și reduce cantitatea de deșeuri generate.

A fost, de asemenea, analizată legătura metabolismului urban cu eco-inovarea și implicațiile concrete asupra politicilor de prevenire și management al deșeurilor. Au fost aduse în discuție provocările privind deșeurile și au fost explorate modurile în care ne putem implica, cu toții, în gestionarea acestora. Temele dezbătute au fost: obligativitatea preluării separate, conștientizarea și educarea populației, infrastructura pentru colectarea separată, recuperarea energetică, constrângeri și sancțiuni, taxa la depozitare, cogenerare și moduri de stimulare a colectării separate.

Primăria București va organiza câteva alte dezbateri de acest tip în 2017 și 2018, pentru a defini în mod participativ obiective și indicatori pentru un Plan Strategic de Prevenire și Management al Deșeurilor. Acesta va fi implementat cu sprijinul participanților la sesiunile de dezbateri.

Asociaţia Ecotic



Alte articole in rubrica Eco-life