Ciuma din secolul al XIV-lea a avut un efect incredibil asupra mediului - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Ciuma din secolul al XIV-lea a avut un efect incredibil asupra mediului

11 August 2017 - 11:44 AM Eco-life

PoluareÎn secolul al XIV-lea, prelucrarea metalelor continua să polueze cu plumb aerul şi apa. Atunci a apărut ciuma, care a ucis în câţiva ani aproape jumătate din populaţia Europei. Un studiu recent arată că în toată istoria erei noastre, aerul a fost lipsit de plumb o singură dată: în vremea ciumei.
Irina Tomşa

Ciuma bubonică, numită și „moartea neagră“, a fost una dintre cele mai distrugătoare pandemii din istorie. Se pare că a izbucnit în Asia în jurul anului 1330, iar mărturiile arată că a ajuns în Europa în 1347, unde s-a extins uluitor de repede.

Mii de oameni mureau zilnic în chinuri crâncene. Boala nu avea leac și nu se cunoșteau metode de prevenție. Singura cale de a evita contaminarea părea să fie separarea oamenilor sănătoși de cei infestați. Dar maladia se răspândea ca fulgerul și prin purici sau șobolani. Specialiștii estimează că aproape jumătate din locuitorii Europei au fost răpuși de ciumă într-un interval de numai câțiva ani. Oamenii se temeau că sosise sfârșitul lumii, că începuse Judecata de Apoi.

Una dintre marile capodopere ale literaturii universale, scrisă în perioada imediat următoare pandemiei, „Decameronul“ lui Giovanni Boccaccio, ne prezintă un grup de tineri refugiați din calea ciumei într-o vilă de lângă Florența. La fel ca ei, mulți s-au încuiat în case ori s-au ascuns pe unde au putut.

"Ciuma neagră"

Izolat de ceilalți sau nu, fiecare își jelea morții, își căina suferinzii, se ruga, se închina, se întreba cu ce a greșit. Printre atâtea preocupări, puținii oameni rămași nu mai aveau timp și chef de prelucrarea metalelor.

Din peste 2000 de ani, numai patru au fost fără plumb în aer

Într-un articol foarte recent, din 28 iunie 2017, publicat pe GeoHealth, cercetătorii de la Universitatea Harvard relatează că prin examinarea compoziției diverselor straturi ale unui ghețar din Alpi au putut dovedi că plumbul a fost absent din atmosfera Europei o singură dată în cei peste 2000 de ani ai erei noastre, iar aceasta s-a întâmplat în timpul pandemiei de ciumă bubonică, în perioada 1349-1353. Cercetarea a fost făcută cu tehnologii de ultimă generație, care permit stabilirea cronologiei cu înaltă precizie, astfel încât rezultatele nu pot fi contrazise.

Numai patru ani fără plumb în aer, într-o perioadă de peste 2000 de ani. Iar asta pentru că atunci aproape jumătate din populația Europei murise sau era pe moarte, iar restul se zbătea în sărăcie, foamete și frică.

S-ar zice că natura se răzbună pe cei care-i fac rău și de aceea inventează periodic noi boli, ce par menite să distrugă omenirea. Un lucru este cert: indiferent dacă natura se răzbună sau nu, noi ne facem rău cu mâna noastră. Și acum, în întreaga lume, zilnic mor prematur mii de oameni, din cauza poluării. Trebuie să fim conștienți că dacă nu putem proteja natura, nu ne putem proteja nici viața. 



Alte articole in rubrica Eco-life