Observatoarele de animale sălbatice, o alternativă sustenabilă la vânătoarea pentru trofee - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Observatoarele de animale sălbatice, o alternativă sustenabilă la vânătoarea pentru trofee

02 September 2017 - 11:50 AM Eco-life

ObservatorDe-a lungul ultimilor douăzeci de ani, populațiile de faună sălbatică din multe zone ale țării au suferit dramatic din cauza braconajului și a vânătorii excesive. Dacă în trecut ciopoare întregi  de capre negre și cârduri de cerbi și căprioare cutreierau pășunile alpine, astăzi doar indivizi stingheri mai pot fi observați. Cifrele oficiale sunt în multe cazuri supraestimate pentru a obține cote de vânătoare mai mari. În ultimii doi ani au apărut din ce în ce mai multe exemple în diverse părți ale țării unde, în loc de vânătoarea clasică, se practică un nou tip de „vânătoare“: cea de imagine.

Observarea animalelor sălbatice

Un astfel de exemplu a fost de curând lansat pe Valea Dâmboviței, în județul Argeș, de ONG-ul românesc Fundația Conservation Carpathia (FCC), care, cu finanțare obținută prin granturile SEE din cadrul Fondului ONG în România, a construit patru observatoare de animale sălbatice. Observatoarele sunt construite de către meșteri din comunitatea locală, din materiale naturale și se integrează perfect în peisaj.

Urs brun (foto Ştefan Matei)

Două dintre observatoare oferă posibilități de ședere peste noapte, unul fiind atât un loc de observare a faunei sălbatice, cât și o locație care oferă o experiență unică vizitatorilor, într-un loc simplu, dar deosebit. De aici, vizitatorii pot observa nu doar animalele sălbatice, dimineața sau seara, ci pot vedea în teren și rezultatele eforturilor de conservare și reconstrucție ecologică întreprinse de FCC în ultimii ani.

Observator

Transport off-road, ghizi pasionați, poteci frumoase spre diverse trasee montane, mese gourmet și peisaje uimitoare pot face dintr-o vizită la observator o experiență unică, de neuitat.

Celelalte două observatoare sunt foarte potrivite pentru excursii scurte, de câteva ore, cu explicații despre fauna și flora locală, proiectele fundației în valea superioară a Dâmboviței și recunoașterea animalelor sălbatice după urme.

Peisaj montan (foto Ştefan Matei)

Acest program de ecoturism este realizat pentru a dovedi că observarea faunei sălbatice este o alternativă viabilă și durabilă la practicarea vânătorii pentru obţinerea de venituri (vânătoare care generează probleme şi dezechilibre în natură).

De asemenea, acest tip de activitate poate reprezenta o bună modalitate de a atrage vizitatori români și străini pe Valea Dâmboviței și de a ajuta astfel comunitatea locală să ofere tururi ghidate pentru observarea faunei sălbatice vizitatorilor găzduiți la pensiunile locale. Existența unei astfel de alternative în zonă îndeamnă turiștii să petreacă mai mult timp în pensiunile locale, ajutând la dezvoltarea economică a zonei.

 ecologic

CăprioarăAlte articole in rubrica Eco-life