Din septembrie, ECOTIC începe al doilea an al campaniei dedicate eco-educației în școli - „Şcoala Ecoterrienilor“ - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Din septembrie, ECOTIC începe al doilea an al campaniei dedicate eco-educației în școli - „Şcoala Ecoterrienilor“

05 October 2017 - 01:06 PM Eco-life

Şcoala EcoterrienilorOrganizaţia ECOTIC şi ECOTIC BAT, cu sprijinul Ministerului Mediului, au dat startul în data de 11 septembrie 2017 înscrierilor în cea de-a doua ediţie a campaniei de conştientizare a copiilor şi colectare a deşeurilor de echipamentele electrice şi electronice (DEEE) şi a deşeurilor de baterii şi acumulatori (DBA), dedicată şcolilor din România. „Şcoala Ecoterrienilor“ îşi propune să ducă în şcoli mesajul nevoii de a proteja mediul înconjurător, prin participarea activă la colectarea deşeurilor.

În octombrie 2016 pornea la drum o nouă campanie a Organizației ECOTIC. „Școala Ecoterrienilor“ dădea startul înscrierilor în primul său an. Atunci, 200 de școli din toată țara au decis să urmeze chemarea Ecoterrienilor și să parcurgă programul campaniei, întins pe durata unui an școlar. Obiectivele au fost de două tipuri: unul dedicat componentei de conștientizare a copiilor (și implicit a părinților, prin mobilizare comună) asupra nevoii de colectare corectă și reciclare a electricelor și bateriilor uzate, iar altul de colectare efectivă a acestor tipuri de deșeuri.

La final de an școlar, rezultatele au fost foarte bune. Cei aproximativ 85.000 de elevi implicați au reușit să colecteze 62 tone DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice) și 2,5 tone DBA (deșeuri de baterii și acumulatori).

Şcoala EcoterrienilorCine sunt Ecoterrienii?

Povestea Ecoterrienilor este spusă de ECOTIC în grădinițele din România, unde există deja o carte de povești cu Ecoterrieni - „Povestea de început“. Astfel, povestea micuților spiriduși verzi - pe numele lor Unu, Doi, Trei, Patru, Cinci, Șase și Șapte - începe să fie din ce în ce mai cunoscută. Este mult mai ușor să deschizi un dialog cu copiii prin poveste. Ei devin receptivi, interesați, conceptele nu mai sunt abstracte, ci prietenoase și chiar palpitante! De aceea, povestea Ecoterrienilor este importantă în misiunea ECOTIC de a duce mesajele de eco-educație în mijlocul celor mici.

Ce se face la „Școala Ecoterrienilor“?

„Școala Ecoterrienilor“ are mai multe etape și mai multe tipuri de activități implicate. În perioada 11 septembrie - 13 octombrie 2017, școlile din România sunt invitate să se înregistreze în campanie, urmând să primească un set de materiale de eco-informare și educație. Cu ajutorul acestui set, școlile vor putea să desfășoare activități de colectare DEEE și DBA, iar copiii vor fi încurajați să se înscrie într-un concurs de materiale video originale, realizate chiar de ei, individual sau în echipă, prin care să demonstreze comportamente responsabile față de mediul înconjurător.

Ambele tipuri de activități vor fi monitorizate și premiate în funcție fie de cantitatea colectată de deșeuri, fie de punctajul obținut în urma jurizării fil-mulețelor înscrise în competiție. Activitățile se vor desfășura din momentul primirii seturilor de materiale, timp de câteva luni. Vor urma acțiunile de colectare a deșeurilor rezultate (DEEE și DBA), iar jurizarea și premierea se vor face până la finalul anului școlar, în iunie 2018.

„Anul trecut, 200 de școli s-au înscris în campania noastră. Ne-am uitat la tipurile de activități realizate și ne-am dat seama că e important să le propunem elevilor activități atrăgătoare pentru ei. Vrem să implicăm elevii într-o manieră incitantă, așa că, în acest an, le propunem celor mici un concurs eco de video-blogging, prin care să ne arate cum pot fi ei Ecoterrieni pentru o zi. Ca urmare, copiii vor documenta video felul în care consideră ei ca e necesar să protejaze mediul“, a declarat Valentin Negoiță, președintele ECOTIC.

Cu siguranță, noul an la „Școala Ecoterrienilor“ va fi unul plin și interesant. Informarea și mobilizarea copiilor pentru activități cu temă ecologică sunt componenente esențiale ale educației. Grija pentru mediul înconjurător trebuie să devină la fel de firească în comportamentul viitorilor adulți precum scrisul sau cititul. Iar toate se învață.

Pentru mai multe detalii referitoare la modalităţile de înscriere și regulament: www.ecotic.ro.

Asociaţia Ecotic

Şcoala EcoterrienilorAlte articole in rubrica Eco-life