Educaţia tinerilor, condiţia esenţială pentru schimbarea la faţă a Bucureştiului - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Educaţia tinerilor, condiţia esenţială pentru schimbarea la faţă a Bucureştiului

11 November 2017 - 02:42 PM Eco-life

Agora UrbanWinsBucureştiul este un oraş care devine pe zi ce trece tot mai aglomerat. Deşeurile, poluarea fonică, poluarea aerului sunt probleme de care cei care trăiesc aici se lovesc zi de zi. Cheia schimbării este dezbaterea publică, şi asta fac Agorele UrbanWins, un proiect finanțat de Uniunea Europeană menit să dezvolte și să testeze metode de elaborare și implementare a unor planuri strategice eco-inovatoare de prevenire a deșeurilor.Matei Dumitru

Agora UrbanWins din data de 11 octombrie a.c. a reunit participanţi din ONG-uri, societăţi de salubritate, organizaţii de preluare de responsabilităţi, societăţi de consultanţă, dar şi câţiva simpli cetăţeni interesaţi de ceea ce se discută la aceste întâlniri.

Dezbaterea „Priorităţile oraşului Bucureşti privind consumul de resurse şi prevenirea generării deşeurilor“ a fost moderată de Raul Pop din partea Ecoteca şi de Tudor-Tim Ionescu din partea Primăriei Generale a municipiului Bucureşti.

Discuţiile s-au purtat pe două grupuri, fiecare cu câte trei „acţiuni de adresare a priorităţii“.

Prima prioritate a fost conştientizarea şi educaţia, văzută de moderatori ca fiind soluţia esenţială pentru rezolvarea tuturor problemelor oraşului. Singurul neajuns este acela că educaţia este un proces care durează, iar rezultatele se văd abia peste câţiva ani.

Agora UrbanWinsCampaniile de conştientizare în şcoli pot avea un efect mai puternic, pentru că cei tineri sunt într-un proces natural de formare a comportamentului. Este perioada în care asimilează informaţii şi când nu au idei preconcepute sau alte tare cu care timpul şi vremurile îi încarcă pe cei trecuţi de prima tinereţe.

Şi dacă ne referim numai la problema pe care o reprezintă deşeurile pentru oraş, pentru funcţionarea unui sistem de colectare selectivă la sursă, copiii pot fi elementul cel mai la îndemână pentru educarea celorlalţi din familie.

Alte acţiuni propuse în dezbatere au fost crearea unor centre de informare şi colectare la nivelul municipiului Bucureşti şi strângerea colaborării dintre primărie şi ONG-urile de mediu care pot veni cu expertiză, dedicaţie şi forţa necesară implementării acestor acţiuni.

Cointeresarea generatorului de deşeuri, a asociaţiilor de locatari, a operatorilor de salubritate au fost alte acţiuni propuse de participanţii la dezbatere.

S-au dat exemple concrete referitoare la modul în care cetăţenii înţeleg să folosească sistemul existent de colectare selectivă cu „clopote“ amplasate pe spaţiul public, unde sunt prea puţini cei care depun deşeurile pe categorii.

Principiul poluatorul plăteşte, aplicarea sistemului plăteşti cât arunci a fost din punctul de vedere al unora un subiect de la care ar trebui să se plece cu educaţia.

A pune la aceeaşi masă operatori de salubritate, ONG-uri, funcţionari de stat şi simpli cetăţeni nu este o sarcină uşoară pentru nici un moderator. Interesele legate de profit, de plata salariilor angajaţilor şi de menţinerea pe piaţa serviciilor nu sunt întotdeauna compatibile cu ideile cetăţenilor privind schimbarea.

Agora a fost un succes, fiindcă discuţiile au fost constructive. Iar spre sfârşit, toţi participanţii au fost de acord că numai prin educaţie nu se va rezolva problema deşeurilor din Capitală. Cointeresarea cetăţenilor, implicarea mai activă a poliţiei locale şi a primăriei sunt acţiuni esenţiale pentru înregistrarea de rezultate în atingerea scopului declarat al conferinţei, prevenirea generării deşeurilor. Alte articole in rubrica Eco-life