Au început înscrierile la Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Au început înscrierile la Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat

11 November 2017 - 02:58 PM Eco-life

Gala Premiilor Pentru Un Mediu CuratPe 2 octombrie 2017 s-a deschis sesiunea de înscrieri pentru cea de-a IX-a ediție a concursului „Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat“, proiect de tradiție al organizației ECOTIC. Companiile, instituțiile publice, instituțiile de învățământ și ONG-urile sunt invitate să își înscrie proiectele dedicate mediului direct pe website-ul competiției, ww.premiilepentrumediucurat.ro.

„Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat” este concursul Asociației ECOTIC organizat la nivel național și dedicat inițiativelor de protecție a mediului și conservare a resurselor planetei. Concursul are patru categorii, fiind invitate să se înscrie companii, instituții de învățământ, instituții publice și ONG-uri ce au dezvoltat, începând din luna octombrie 2016, proiecte dedicate mediului. Condiția esențială este ca aceste proiecte să fie într-un stadiu suficient de avansat pentru a prezenta rezultate, chiar și intermediare.

În data de 2 octombrie 2017, s-a dat startul înscrierilor în concurs. Înscrierile se pot face pe www.premiilepentrumediucurat.ro, prin completarea formularului online.
„Invităm, ca în fiecare an, organizațiile care derulează proiecte de protecția mediului și CSR să le înscrie în ediția 2017 a concursului Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat. Miza inițiativei ECOTIC este de a populariza și premia proiectele cu cel mai mare impact asupra comunităților cărora se adresează“, a declarat Valentin Negoiță, președintele ECOTIC.

Sute de proiecte dedicate mediului și conservării resurselor planetei au fost înscrise în concurs de-a lungul celor opt ediții anterioare. Amploarea și impactul acestora au crescut de la an la an, lucru demonstrat și de câștigătorii ediției de anul trecut. Magazine sociale, design responsabil de produs, sisteme independente de colectare puse în practică de adolescenți sau hărnicia copiilor pusă în slujba mediului sunt exemple care arată că lucrurile merg într-o direcție pozitivă.

Câştigători ai Galei, ediţia a VIII-a, 2016

Magazinul caritabil SocialXchange

Câștigător în cadrul secțiunii dedicate instituțiilor publice, proiectul a pornit de la o realitate cu care se confruntă toate comunitățile locale: pe de-o parte existența unei categorii sociale aflate la limita subzistenței, care are nevoie acută de produse de strictă necesitate și pe de altă parte, existența unor mari cantități de produse care se aruncă pentru că nu există un sistem de colectare și redistribuire a lor. Magazinul SocialXChange este un nou proiect al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 și funcționează într-o locație specifică din cartierul Crângași, ca un intermediar între cei care doresc să facă acte caritabile și cei care au nevoie de astfel de gesturi. Proiectul simplifică procedura de donație a unor bunuri de către persoane fizice sau juridice, dar și condiționează accesul persoanelor cu venituri modeste la aceste produse de efectuarea unor activități de muncă în folosul comunității. În cadrul magazinului sunt acceptate ca donații alimente neperisabile, produse de igienă, îmbrăcăminte, jucării, articole pentru copii, rechizite, cărți, articole sportive etc.

TUBATECT - design responsabil din tuburi de carton

Câștigătorii la categoria Companii din cadrul ediției 2016 sunt cei de la Studio Plot, cu proiectul TUBATECT. Adrian Ibric, Chief Designer, ne-a spus ce înseamnă pentru proiectul său acest premiu: „Premiul a fost pentru noi o surpriză extraordinară, în sensul în care, deși noi suntem mândri și atașați de proiectul TUBATECT, de faptul că are un impact foarte pozitiv pentru mediu, suntem conștienți că nu îl promovăm suficient și nici nu l-am putut scala până acum ca să aibă un efect crescut în afara comunității noastre de designeri, arhitecți și clienții noștri apropiați. În consecință, câștigarea competiției, pe care o urmăream încă din anii trecuți, o considerăm un nou punct de inflexiune în dezvoltarea acestei inițiative și deschiderea proiectului către noi grupuri de potențiali utilizatori și promotori ai obiectelor reciclate. În egală măsură, premiul îl vedem nu doar ca o certificare a efortului depus, nu doar un upgrade de imagine, dar și un impuls de continuare a responsabilizării, a noastră și a celor din jur“.

151-39

Semper Musica – povestea a cinci adolescenți care au instalat primul sistem de colectare de haine în Tecuci

La categoria ONG, câștigător a fost proiectul a cinci liceeni din Tecuci care, înarmați doar cu voință, responsabilitate și idei bune, au reușit să pună la punct o campanie de fund raising prin care au implementat primul sistem de containere dedicat colectării de haine din Tecuci. Entuziasmul lor a prins, containerele fiind pline în doar 2 zile de la lansarea proiectului.
„Premiul câștigat a însemnat pe de-o parte o recunoaștere publică a efortului voluntarilor noștri, iar pe de altă parte o responsabilitate în ceea ce privește continuarea și identificarea de noi inițiative similare care să protejeze mediul. De asemenea, premiul ne poziționează ca o organizație puternică la nivelul județului Galați și astfel vom putea insista mai mult pe lângă primăriile din județ în vederea replicării acțiunii organizate în Tecuci sau chiar dezvoltarea unor noi activități care să vină în sprijinul cetățenilor și, în final, al mediului“, au declarat câștigătorii.

151-38

Biodiversitatea înseamnă viață! - Exemplul unei școli din Nucet, jud. Dâmbovița

Categoria instituțiilor de învățământ a fost câștigată de Școala Gimnazială Nucet, din județul Dâmbovița. „Prin proiectul Biodiversitatea înseamnă viață! nu ne-am propus doar să arăm pământul, ci am reușit să plantăm câțiva zeci de copaci în incinta școlii noastre și în împrejurimi, acțiune în care am fost implicați deopotrivă cadre didactice, elevi, reprezentanți ai comunității locale, părinți. Acest program educațional vine în sprijinul nostru, în efortul de a forma atitudini și principii valoroase pentru existența generațiilor viitoare“, a spus Adela Andrei, profesorul coordonator al proiectului câștigător.

Înscrieri la cea de-a IX-a ediție a Galei: când, unde, cum?

Data limită de înscriere a proiectelor este 24 noiembrie 2017, pe www.premiilepentrumediucurat.ro, prin completarea formularului de înscriere.

Proiectele vor fi evaluate de un juriu de specialitate, iar premiile pentru cele patru categorii de concurs vor fi acordate în luna decembrie, în cadrul evenimentului festiv „Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat“.

Concursul este organizat cu sprijinul Ministerului Mediului, Info Cons, Cărturești, The Diplomat Bucharest, CCIFER, Hotnews, ROGBC, Let’s do it Romania, Junior Achievement Romania și Image Factory.

Mai multe detalii pe www.premiilepentrumediucurat.ro. Alte articole in rubrica Eco-life