Noi reglementări privind urşii şi lupii - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Noi reglementări privind urşii şi lupii

06 December 2017 - 12:49 PM Eco-life

Senatul a organizat pe 17 noiembrie a.c. o dezbatere pe tema planurilor de management al speciilor de urs și lup care ar urma să fie aprobate prin ordin al ministrului Mediului cel târziu în ianuarie 2018.

Până în prezent, grupul de lucru al Ministerului Mediului a decis ca media aritmetică a ultimilor cinci ani să fie stabilită drept cotă de intervenție la speciile de lup și urs „pentru situațiile în care viața, sănătatea și securitatea omului este pusă în pericol sau sunt pagube foarte mari“, a declarat șeful Direcției de Biodiversitate din minister, Adi Croitoru.

Președintele CJ Harghita, Csaba Borboly, a insistat că numai cota de intervenție nu rezolvă problema, ci trebuie instituită și o cotă suplimentară, de prevenție.

Allen Coliban, președintele Comisiei de mediu din Senat, a declarat că este nevoie de un recensământ al urșilor din România, care să arate repartizarea lor geografică, „altfel, nu putem vorbi de o relocare a urșilor ca fiind o soluție sustenabilă, nu putem vorbi cu adevărat de un plan de management al popula-ției de urși“. Coliban a estimat că recensământul ar dura trei ani, iar la finalul dezbaterilor a invitat participanții să vină cu propuneri pentru inițiativa legislativă.

Planul de gestionare a populației de urși va cuprinde măsuri care să reducă contactele dintre om și urs, măsuri privind hrana urșilor și stabilirea cotelor de vânătoare și intervenție.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Eco-life