Caravana conferințelor regionale ale Asociației Planeta Verde - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Caravana conferințelor regionale ale Asociației Planeta Verde

13 February 2018 - 04:52 PM Eco-life

inVerdeAsociația Planeta Verde, în parteneriat cu Asociația Română de Mediu, a organizat în anul 2017 o serie de conferințe regionale pe teme legate de managementul deșeurilor și autorizațiile de mediu. Caravana conferinţelor „Societatea Europeană a Reciclării - Managementul Deșeurilor și Autorizațiile de Mediu“ a trecut prin București, Cluj, Timișoara, Alba Iulia, Bacău și Craiova. La discuțiile pe teme de ecologie, mediu și protecția mediului au fost invitați peste 400 de reprezentanți ai autorităților locale și județene, mediului universitar, societății civile și mediului public-privat.

Conferințele organizate de Asociația Planeta Verde și-au propus să abordeze problemele de mediu presante, plecând de la calitatea aerului, modalități de desfășurare a procesului de autorizare și conformare cu legislația în vigoare, starea solurilor și subsolurilor, responsabilitatea extinsă a producătorilor, strategia de salubrizare, până la Waste 2 Energy.

Asociația Planeta Verde, un agregator de informații

„Pe parcursul anilor trecuți am analizat îndeaproape situația mediului în România, cel puțin pe partea de colectare selectivă a deșeurilor de ambalaje. Astfel a fost ca o rezoluție pentru noi să ne propunem ca toate aceste aspecte să le aflăm colectiv și apoi să le înregistrăm într-un raport pe care să-l înaintăm autorităților competente în vederea soluționării a măcar o parte din informațiile și problemele culese de pe teren. Acum, la finalul conferințelor, gândim că nu a fost o idee rea să organizăm o astfel de caravană. Am întâlnit probleme și situații relatate de participanți pe care de aici, de la birou sau din cărți nu aveam cum să le aflăm. Am descoperit și modele de bune practici ale autorităților locale care au implementat sisteme de colectare selectivă cu un real succes“, a declarat Mihaela Papazu, directorul executiv al Asociației Planeta Verde.

O problemă comună în toate regiunile este colectarea separată a deșeurilor de ambalaje. Deși autoritățile spun că în ultimii ani au existat creșteri semnificative ale cantităților de deșeuri colectate separat, acestea invocă totuși derapajele și decalajele care fac ca alinierea la cotele impuse de Uniunea Europeană să fie întârziată și aduc în discuție trei aspecte esențiale: lipsa de implicare a cetățenilor care nu știu sau nu doresc să facă colectare selectivă, lipsa infrastructurii și poate cel mai important rămâne ridicarea la grămadă de către operatorii de salubritate și colectori a deșeurilor preluate de la generatori, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice.

Planeta Verde

O altă problemă semnalată de participanții la sesiunile de discuții este cea a depozitelor de deșeuri neconforme și lipsa sau numărul scăzut al celor conforme. Din datele pe care Asociația Planeta Verde le-a prelucrat în cadrul acestor întâlniri rezultă că în ultimii ani au fost închise multe depozite neconforme, iar multe altele sunt în procedură de închidere. Doar că cele deschise nu fac față cantităților mari de deșeuri care ajung la groapă din cauza faptului că mare parte din acest volum ar trebui să ia calea reciclării/valorificării, dacă legislația cu privire la colectarea selectivă ar fi respectată. Autoritățile dau vina pe perioadele de timp îndelungate, legislația defectuoasă și lipsa unor bugete consistente și sustenabile care le împiedică să finalizeze operațiile de închidere. Pe de altă parte, la deponeele nou construite sau în curs de construire s-au menționat aspecte legate de îngreunarea procedurii de licitație și creșterea costurilor impuse de operatorii economici.

La capitolul colectării selective de la cetățeni, dacă din punctul de vedere al autorităților amenzile par a fi soluția optimă de „educare“, s-a cerut și opinia unui specialist în comunicare. De-a lungul anilor trecuți, autoritățile publice centrale nu au făcut nicio campanie națională de educare și conștientizare a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor de ambalaj. Flyerele și afișele, vetustele metode de promovare și comunicare oferite cetățenilor, s-au dovedit nefuncționale și lipsite de importanță în era digitalizării, a analizelor și strategiilor de PR și marketing. De asemenea, ar fi interesant de menționat că nu a fost realizat niciodată un raport complex asupra grupului țintă care ar trebui să facă colectarea deșeurilor. Este nevoie de campanii targetate în funcție de vârstă, zone teritoriale, domenii de interes și activitate ale cetățenilor, motivație și consum. Exemplificând concret, nu poți face o campanie de informare și conștientizare cu flyere și afișe într-un mediu urban, acolo unde accesul la canalele informaționale este cu totul și cu totul altul, cum nu poți oferi locuitorilor unui sătuc uitat de lume stickere și DVD-uri care să conțină filmulețe educative, când acolo accesul la tehnologie este anevoios și mulți nu au văzut măcar cum funcționează un calculator. Sigur că aplicarea legii este importantă, însă esențial ar fi să pledăm pentru educarea cetățeanului și nu pentru amendarea lui.

Planeta Verde

Astfel, Asociația Planeta Verde a venit și cu o propunere de îmbunătățire a colectării selective, o soluție facilă pentru cetățeni și care nu implică costuri majore: sacul galben al reciclării. Acesta poate fi folosit pentru deșeurile PET și plastic, pentru metal și pentru hârtie/carton, dacă nu sunt voluminoase. Poate fi oferit cetățenilor și ridicat de colectori în anumite zile. Sacul galben e folosit la nivel european și funcționează foarte bine, dar e important ca operatorii, colectorii și salubriştii să nu transporte deșeurile amestecate, pentru că atunci pierdem încrederea cetățenilor. De asemenea, Asociația a prezentat și modelul proiectului „înVerde“, un proiect prin care se dorește crearea unui sistem performant de colectare a deșeurilor de ambalaj.

Cum funcționează și cine beneficiază de acest program puteți afla pe www.inVerde.ro.

În cadrul evenimentelor, discuțiile au abordat și tema Planul Național de Gestiune a Deșeurilor, care a fost aprobat la finele anului 2017. Acesta este un plan de perspectivă, care fixează coordonatele activității, dar și țintele în domeniul managementului deșeurilor în România. PNGD va fi suportul larg pentru ca fiecare județ în parte să-și facă planul de gestionare a deșeurilor. Finanțările vor fi asigurate din partea Comisiei Europene și se vor referi la obiectivele din planurile județene și din Planul Național.

Este de o importanță deosebită ca aceste planuri să existe și să fie bine construite. Dacă autorităților de mediu le revine misiunea de a reglementa și urmări realizarea măsurilor din aceste planuri, vine problema cea mai dificilă: cine trebuie să le implementeze. Legea spune că administrația publică locală e responsabilă de implementarea acestor planuri. Este o misiune foarte dificilă și la nivelul tuturor județelor există proiecte în diferite faze pentru construirea așa-numitelor SMID-uri.

Situația actuală arată că sunt județe care și-au definitivat partea de infrastructură, sunt județe care acum lucrează la ea, însă există și mai multe județe care de-abia acum încep să-și implementeze faza de contractări. Rezultă așadar că problema este complexă, costisitoare și necesită implicare din partea tuturor actorilor implicați în acest proces.

Planeta Verde

Vorbim despre o țară aflată în Uniunea Europeană care până la finalul anului 2020 va trebui să colecteze selectiv 50% din deșeuri. Ne aflăm în 2018 și considerăm utopic acest obiectiv, din moment ce țara noastră se află la un prag de reciclare de 6-7%. Din cele menționate mai sus, problemele sunt nenumărate, iar vina pare să aparțină atât decidentului, cât și cetățeanului. În urma acestor întâlniri, Asociația Planeta Verde a întocmit un raport final care include o radiografie a situației mediului. Acest raport va ajunge pe masa autorităților care sperăm să ia măsuri și să îmbunătățească măcar o parte dintre situațiile semnalate în document.

Dat fiind că anul 2018 este Anul Centenarului, facem un apel la responsabilitate. La cea față de mediu, față de consumul resurselor actuale fără a periclita resursele generațiilor viitoare, la cea față de gunoaie, la cea față de respectarea legii.

Didona Goanţă,
Asociaţia Planeta VerdeAlte articole in rubrica Eco-life