Industria plasticului apără bisfenolul A, dar nu neagă că este toxic - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Industria plasticului apără bisfenolul A, dar nu neagă că este toxic

06 April 2018 - 11:53 AM Eco-life

Bisfenolul A ne otrăveşteÎn 2017, Uniunea Europeană a inclus bisfenolul A pe lista substanțelor cu potențial ridicat de risc. Decizia a fost imediat atacată de grupul de lobby al  industriei plasticului la Curtea Europeană de Justiție. Producătorii nu neagă niciunul dintre numeroasele efecte nocive ale bisfenolului A, dar susțin că hotărârea UE este „disproporționată“. Care este miza acestui proces despre care nu vorbește aproape nimeni?
Irina Tomșa

Bisfenolul A (BPA) este o substanță nocivă care intră în compoziția unor materiale plastice folosite la fabricarea unor recipiente pentru apă, biberoane, suzete, jucării pentru bebeluși, tuburi farmaceutice pentru creme sau la învelișul interior al cutiilor de conserve din metal. Studiile clinice au demonstrat că BPA poate cauza cancer de sân sau de prostată, diabet, dereglări hormonale și obezitate.

Uniunea Europeană a inclus anul trecut bisfenolul A pe lista substanțelor cu grad mare de risc, dar decizia este energic contestată de lobby-ul industriei producătoare.

Un articol recent publicat de EUobserver relatează că grupul de lobby PlasticsEurope a atacat hotărârea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, fapt care a revoltat ONG-urile de mediu și sănătate. „Este destul de descurajant, în opinia mea, să vină să conteste acest demers care este cu adevărat unul transparent și foarte bine documentat“, a declarat pentru publicație Natacha Cingotti, activist al Alianței pentru Sănătate și Mediu.

Lista de candidați era menită să ofere timp producătorilor, dar ei vor mai mult

Acțiunea în instanță a început în 2017, dar presa nu i-a acordat mare atenție. Cazul este complex, legat de normele UE privind utilizarea substanțelor chimice și se referă la două liste de încadrare diferite: lista de autorizații și lista de candidați.

BPADacă o substanță se află pe lista de autorizații, companiile o pot folosi numai dacă solicită autorizare de la Agenția Europeană pentru Produse Chimice. Dacă se află pe lista de candidați, înseamnă că substanța este candidată pentru a fi inclusă pe lista de autorizații. Elementele sunt considerate substanțe cu potențial ridicat de risc, iar lista de candidați este o etapă intermediară, creată pentru a da timp fabricanților să găsească o substanță înlocuitoare pentru cea cu potențial mare de risc.

În ianuarie 2017, bisfenolul A a fost inclus pe lista candidaților. Uniunea Europeană a interzis deja utilizarea substanței la fabricarea biberoanelor și intenționează ca până în 2020 să o scoată și din compoziția hârtiei termice pentru bonurile de casă, pentru a proteja sănătatea casierilor.

Reacția industriei producătoare n-a întârziat: PlasticsEurope a atacat includerea bisfenolului A pe lista candidaților la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Organizația de lobby susține că cei peste 100 de membri ai săi produc peste 90% din totalul polimerilor de pe piață. Bugetul de lobby cu care PlasticsEurope își apără interesele a fost de cel puțin 1,5 milioane de euro numai în anul 2017, ceea ce spune multe despre forța organizației.

Dintre cei opt agenți de lobby, niciunul nu a fost disponibil pentru interviul solicitat de EUobserver, însă purtătorul de cuvânt a trimis comunicate de presă cu privire la cazul aflat în instanță.

Formula chimică a bisfenolului AArgumentele contestației se referă la o excepție de la lista de autorizare conform căreia substanțele de pe această listă pot fi utilizate ca materiale „intermediare“, urmând să fie transformate în alte substanțe chimice prin procesul de producție.

Alice Bernard, membru al grupului de avocați pentru mediu ClientEarth, a declarat că: „Dacă mâine bisfenolul A este pus pe lista de autorizații, companiile care folosesc acest produs chimic ca intermediar nu ar trebui să ceară o autorizație“.

Contestația formulată de PlasticsEurope susține că introducerea bisfenolului A pe lista de candidați este „fundamental disproporționată“, deoarece în marea majoritate a utilizărilor substanța este folosită ca intermediară.

Și atunci, care este problema? Chiar dacă figurează pe lista candidaților, bisfenolul A poate fi folosit ca substanță intermediară, iar companiile pot apela la exceptare.

Un mare risc pentru sănătate văzut ca o problemă de imagine

Alice Bernard crede că motivul acțiunii în instanță și ceea ce îi îngrijorează pe fabricanții reprezentați de PlasticsEurope este de fapt o problemă de imagine. Prezența bisfenolului A pe lista de candidați la substanțele cu risc ridicat îi incomodează nu pentru că ar atrage restricții de utilizare, căci nu este cazul, ci pentru că îi obligă pe fabricanți să informeze consumatorii cu privire la prezența bisfenolului A în compoziția produselor. Iar asta vor cu tot dinadinsul să evite magnații plasticului, cu atât mai mult cu cât apar noi date despre nocivitatea substanței.

EUobserver atrage atenția asupra unui nou studiu, publicat pe 7 martie 2018 de sciencedirect.com, care dovedește că expunerea gravidelor la contactul cu bisfenol A crește riscul apariției ADHD (tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate) la copii. Dincolo de acest studiu, numeroase altele derulate în ultimul deceniu arată că bisfenolul A este unul dintre cei mai cunoscuți perturbatori ai sistemului endocrin.

Pericolul de lângă noi

Nu contează cine câștigă procesul, contează cine câștigă timp

Decizia de a include bisfenolul A pe lista candidaților a fost luată în unanimitate de oamenii de știință din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

BPAPlasticsEurope nu contestă gradul de risc al biosfenolului A, doar că nu-l dorește pe listă. Nu vrea ca fabricanții să fie obligați să anunțe că folosesc un element de pe „lista neagră“ a Uniunii Europene, unul deja interzis la fabricarea biberoanelor.

Atât Natacha Cingotti, cât și Alice Bernard cred că acțiunea în instanță declanșată de PlasticsEurope are ca scop prelungirea procesului. Contestând decizia Uniunii Europene, fabricanții câștigă timp în care biosfenolul A rămâne pe piață.

Organizația ClientEarth din care face parte Bernard a câștigat dreptul de a se prezenta în instanță alături de reprezentanții Agenției pentru Produse Chimice a Uniunii Europene: „Am vrut să le demonstrăm că și noi îi susținem“, a spus avocata.

Nu se știe când va începe procesul bisfenolului A. Un purtător de cuvânt al tribunalului a declarat că încă nu a fost stabilită o dată de audiere.

Agenția Europeană pentru Produse Chimice a declarat pentru EUobserver că nu dorește să comenteze cazul, însă a precizat că până la pronunțarea sentinței bisfenolul A va rămâne pe lista candidaților și obligațiile aferente se vor aplica în continuare. 

Pericolul din plasticAlte articole in rubrica Eco-life