Zimbri germani și italieni au venit să trăiască în libertate cu omologii lor din România - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Zimbri germani și italieni au venit să trăiască în libertate cu omologii lor din România

13 June 2018 - 02:55 PM Eco-life

ZimbriWWF România și Rewilding Europe derulează un program de readucere a zimbrilor în Carpați și au anunțat succesul celei mai ample acțiuni de până acum. Au eliberat 23 de zimbri proveniți din rezervații și parcuri zoo din România, Germania și Italia, au inaugurat o nouă zonă de inserție și au atras implicarea unui număr mare de specialiști.    Irina Tomșa

Denumit și bour, zimbrul este un animal emblematic pentru spațiul românesc, chiar dacă a dispărut complet de pe teritoriile noastre încă din 1762. Impozantul mamifer a fost vânat intensiv în toată Europa și a dispărut din sălbăticie în 1927, când mai trăiau doar 54 de exemplare în captivitate pe întregul continent. Potrivit specialiștilor, zimbrii sunt o specie-cheie pentru resălbăticirea și protejarea ecosistemelor de maximă importanță, astfel încât reinserția acestor animale în unele din vechile lor habitate nu este doar un act de recuperare a istoriei, ci mai ales o modalitate de conservare și chiar dezvoltare a biodiversității.

Începând din 2013, WWF România și Rewilding Europe se ocupă de crearea unei subpopulații de zimbri liberi în munții Țarcu și Poiana Ruscă. Primele două eliberări de bouri au avut loc în 2014 și 2015, iar în iunie 2016 și aprilie 2017, alte două eliberări au fost realizate prin proiectul LIFE „Măsuri urgente pentru recuperarea populației de zimbru în România”, finanțat de Comisia Europeană.

În mai 2018, cele două asociații au adus 23 de zimbri, dintre care 9 au fost relocați în zona deja populată din Munții Țarcu, iar alte 14 exemplare au fost eliberate în Munții Poiana Ruscă, inaugurând o nouă zonă de reintroducere, se arată într-un comunicat emis de WWF România.

Noua zonă de eliberare din Munții Poiana Ruscă a fost selectată de experții de la Rewilding Europe și WWF România pentru crearea unei noi populații de zimbri viabilă din punct de vedere genetic și demografic. La începutul lunii mai a.c., patru zimbri tineri cu vârste între doi și patru ani au călătorit 350 de kilometri din Rezervația Naturală Valea Zimbrilor din județul Brașov către Poiana Ruscă și respectiv către Munții Țarcu. Acest lot a reprezentat prima relocare de zimbri care a avut loc în interiorul României.

„Localizată de-a lungul unui coridor ecologic foarte important pentru viața sălbatică, noua zonă de eliberare din Poiana Ruscă reprezintă cel mai îndrăzneț pas făcut împreună de cele două organizații pentru a asigura condițiile unei conectivități și diversități genetice pentru două subpopulații de zimbri”, a declarat Marina Drugă, managerul proiectului LIFE Bison, conform sursei citate.

Deplasare în siguranţă

După relocarea zimbrilor proveniți din rezervația din județul Brașov, au sosit 12 exemplare de la rezervațiile germane Bad Berleburg, Donaumoos și Springe Bison Reserve, care au fost eliberate în Munții Poiana Ruscă. Acțiunea s-a încheiat pe 16 mai a.c., când patru zimbri de la grădina zoologică Tierpark Berlin, un zimbru din Rezervația Damerower (Germania) și alți doi din Parco Natura Viva (Italia) au fost eliberați în Munții Țarcu.

„Sunt foarte mândru că particip la această relocare, o premieră pentru Tierpark Berlin", a declarat Christian Kern, directorul adjunct al parcului zoologic berlinez, care a adăugat: „este minunat să văd că grădinile zoologice și proiectele de conservare lucrează din ce în ce mai mult împreună pentru a îmbogăți viața sălbatică“. La rândul său, Caterina Spezio, coordonatorul departamentului de cercetare și conservare de la Parco Natura Viva, a subliniat că „oamenii au adeseori un impact negativ asupra naturii, dar această inițiativă demonstrează că ei pot să și ajute la restaurarea ei“.

Potrivit comunicatului, animalele au fost selectate în funcție de bagajul genetic, vârstă și sex pentru a porni cu cele mai bune șanse de adaptare și dezvoltare în noul mediu. Zimbrii vor urma o perioadă de două luni de aclimatizare și vor fi apoi mutați în țarcuri din ce în ce mai mari înainte de a fi eliberați definitiv în sălbăticie. În această perioadă, zimbrii se vor adapta noii lor structuri sociale, habitatului, hranei și climei.

La aniversarea a cinci ani de la demararea acțiunilor, WWF România se bucură de amploarea pe care o are proiectul în prezent. Organizația precizează în comunicat că „2018 a fost anul în care s-a închegat un grup divers de experți în resălbăticire, specialiști în zimbri și centre de reproducție a zimbrilor. Grădini zoo europene, rezervații internaționale de animale sălbatice, universități, parteneri locali și alți factori interesați au demonstrat că prin colaborare și implicare la toate nivelurile putem crea o subpopulație de zimbri liberi în sudul Carpaților. Pe 17 mai, toți acești parteneri s-au reunit la Borlova, pentru o conferință tehnică de o zi, pentru a discuta pașii următori și a trasa un plan strategic pentru întărirea acestei cooperări“.

Cu cei 23 de zimbri recent relocați la sud de Carpați și exemplarele deja aflate în libertate în sud-vestul lanțului carpatin, numărul total de bouri liberi din țara noastră a ajuns la 53. Alte articole in rubrica Eco-life