„CARAVANA ECOTIC“ a fost premiată la EU GREENWEEK 2018 - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

„CARAVANA ECOTIC“ a fost premiată la EU GREENWEEK 2018

11 July 2018 - 11:32 AM Eco-life

EU GREEN WEEK 2018„EU GREEN WEEK 2018“ - conferință la nivel înalt axată pe tema mediului înconjurător - s-a desfășurat la Bruxelles în perioada 21 - 25 mai a.c. și a reunit specialiști, politicieni,  reprezentanți ai ONG-urilor și ai autorităților naționale din statele membre ale Uniunii Europene cu scopul de a discuta și a împărtăși bunele practici în domeniul protecției mediului și al prevenirii schimbărilor climatice.

Principalele teme de discuție de pe agenda evenimentului au fost economia circulară, implicarea cetățenilor în dezvoltarea de orașe verzi, mobilitatea urbană și bunele practici la nivel european. Au fost prezentate progresele în ceea ce privește politicile privind calitatea aerului și a apei, poluarea fonică și managementul deșeurilor.

„EU GREEN WEEK“ promovează participarea cetățenilor și a autorităților locale în vederea edificării unui viitor sustenabil. În acest sens, viitoarele orașe verzi au nevoie de susținerea Uniunii Europene cu scopul creării de piețe pentru materia primă secundară prin intermediul reformelor fiscale implementate la nivel național, dar și în vederea elaborării unor norme clare pentru garantarea reutilizării, reparării și reciclării produselor viitoare.

În cadrul „Săptămânii Verzi“, pe 23 mai a avut loc decernarea premiilor programului de finanțare LIFE pentru proiectele încheiate în anii 2016 și 2017. „Caravana ECOTIC“ s-a aflat printre proiectele desemnate ca „Best LIFE Environment Project“ şi a fost singurul proiect din România care a primit această distincție.

„Desemnarea Caravanei ECOTIC de către Comisia Europeană drept «Best LIFE Environmental Project» reprezintă implicit o recunoaștere a impactului major pe care acest mijloc inedit de informare și educație ecologică îl are în formarea unei atitudini noi pro-mediu în România, în promovarea principiilor economiei durabile“, a declarat Valentin Negoiță, președintele ECOTIC.

EU GREEN WEEK 2018

Începând cu anul 1992, LIFE - instrumentul de finanțare al UE pentru mediul înconjurător și acțiuni în domeniul schimbărilor climatice - a cofinanțat până în prezent peste 4.500 de proiecte de conservare a naturii, tehnologii ecologice și de acțiune în domeniul climei.

Alte proiecte câștigătoare s-au axat pe reabilitarea rezervoarelor în vederea îmbunătățirii calității apei în orașul polonez Łódź, încurajarea cetățenilor din regiunea austriacă Vorarlberg să își reducă amprenta de carbon prin schimbarea stilului de viață, reabilitarea habitatelor de pe râuri și a terenurilor inundabile din regiunea Flandra cu scopul de a preveni riscul de inundații și de a crește biodiversitatea și un proiect care vizează educarea fermierilor din sudul Spaniei în vederea utilizării de tehnici mai sustenabile.

„Felicitări câștigătorilor și finaliștilor din această ediție LIFE Awards! Aceste proiecte arată că programul LIFE are un impact în ceea ce privește mediul, natura, clima, orașele și implicit viața cetățenilor europeni. În propunerea Comisiei Europene, în ceea ce privește bugetul pe termen lung, este inclusă susținerea agendei europene de sustenabilitate. Bugetul alocat pentru LIFE, programul specific de finanțare a proiectelor de mediu, a crescut considerabil la 5,45 miliarde euro și continuă să susțină o mulțime de proiecte urbane“, a declarat Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit.

„Caravana ECOTIC“ a fost un proiect implementat de ECOTIC și cofinanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE+, desfășurat pe o durată de 2 ani și finalizat în 2016. Proiectul a contribuit la reducerea riscului schimbărilor climatice prin creșterea nivelului de conștientizare al populației cu privire la colectarea și reciclarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Atracția principală a proiectului a constituit-o caravana, o expoziție mobilă itinerantă în care sunt prezentate 10 tipuri de echipamente electrice și electronice dezasamblate cu scopul de a le evidenția conținutul reciclabil și cel periculos.

Din 2014, Caravana ECOTIC a fost vizitată de peste 150.000 de persoane din 113 localități, în cadrul celor 38 de campanii derulate în întreaga țară. De asemenea, în contextul campaniilor dedicate școlilor din ultimii 4 ani, 115.000 de elevi din peste 300 de școli au participat la ore de educație ecologică desfășurate în interiorul caravanei.

În prezent, Caravana continuă să fie un vehicul eficient de conștientizare utilizat de ECOTIC în campaniile sale „Stația de Reciclare“ și „Școala Ecoterrienilor“. 

EU GREEN WEEK 2018Alte articole in rubrica Eco-life