Peste 40% dintre speciile de păsări din lume sunt în pericol de dispariţie - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Peste 40% dintre speciile de păsări din lume sunt în pericol de dispariţie

11 July 2018 - 12:10 PM Eco-life

Turturica (Streptopelia turtur)Organizația BirdLife International a publicat recent studiul „Starea păsărilor lumii 2018“ care prezintă rezultatele a cinci ani de cercetări amănunțite. Concluziile sunt deosebit de îngrijorătoare: peste 40% dintre cele 11.000 de specii de păsări din lume sunt în declin, iar una din opt specii de păsări este amenințată cu dispariția globală.
 Irina Tomșa

Raportul BirdLife arată că printre păsările aflate în pericol de dispariție se numără specii familiare și îndrăgite ca turturica (Streptopelia turtur), bufnița polară (Bubo scandiacus) sau papagalul de mare (Fratercula arctica).

Turturica era până nu demult o pasăre migratoare des întâlnită în Europa, Asia Centrală și în unele zone din Africa, dar acum specia este în declin, cu precădere în Europa de Vest, din cauza braconajului și a pierderii habitatelor. Bufnița polară este una dintre cele mai cunoscute păsări din lume, dar se confruntă și ea cu o scădere accelerată a numărului de exemplare, cel mai probabil pe fondul schimbărilor climatice. Pe de altă parte, pescuitul excesiv este cauza principală a diminuării dramatice a populațiilor unor păsări foarte răspândite și îndrăgite ca papagalul de mare (Fratercula arctica) sau pescărușul cu trei degete (Rissa tridactyla).

Speciile de păsări extrem de vulnerabile continuă să dispară, în timp ce unele care până nu demult erau foarte cunoscute și răspândite sunt în declin. Peste 40% din speciile de păsări din întreaga lume (3.967) au populații în scădere, comparativ cu 44% care sunt stabile (4.393), 7% în creștere (653) și 8% (823) cu tendință neidentificată.

Bufnița polară (Bubo scandiacus)Tris Allinson, editorul-șef al raportului declară că datele studiului sunt incontestabile și arată că starea păsărilor lumii este în continuă deteriorare, iar cauzele crizei „sunt multe și variate, dar invariabil provocate de oameni“.

Expansiunea agricolă, exploatarea forestieră, industrializarea, urbanizarea, poluarea și efectele speciilor străine invazive sunt principalele cauze care pun în pericol păsările lumii. Pe termen lung, schimbările climatice pot deveni cea mai gravă amenințare dintre toate. Foarte multe specii de păsări sunt afectate de multiple amenințări, dintre care unele sunt interdependente. De exemplu, extinderea terenurilor agricole presupune adesea despăduriri sau drenarea mlaștinilor. Alte situații sunt provocate de consecințe mai mult sau mai puțin surprinzătoare ale schimbărilor climatice, cum ar fi extinderea zonelor propice ca habitat pentru țânțarii care transmit malaria aviară.

Ca pondere, extinderea și intensificarea exploatărilor agricole afectează 1.091 de specii de păsări la nivel global (74%), exploatarea forestieră provoacă pierderi pentru 734 (50%), efectele speciilor străine invazive amenință 578 (39%), iar vânătoarea și capturarea pun în pericol 517 de specii de păsări (35%). Schimbările climatice reprezintă o amenințare din ce în ce mai serioasă, care afectează în prezent 33% din speciile amenințate la nivel mondial și în plus agravează de multe ori alte amenințări existente.

Raportul prezintă ca exemplu folosirea în agricultură a insecticidelor neurotoxice, denumite și neonicotinoide. Un studiu recent realizat în Statele Unite a demonstrat că rândunelele din specia Zonotrichia leucophrys expuse la aceste insecticide pierd un sfert din masa corporală și a rezervelor de grăsimi, iar capacitatea de a se orienta în timpul migrației le este grav afectată.
Păsările care își au habitatul pe insule au cel mai mult de suferit de pe urma speciilor străine invazive, deoarece au evoluat cu un număr limitat de prădători, de care știu să se ferească.

Apariția omului, care a adus cu sine animalele domestice preferate, dar involuntar și șoareci și șobolani, continuă să le pună în pericol și multe păsări sunt victime ușoare pentru șobolani, pisici, câini și alte specii care le vânează, le mănâncă ouăle și puii, le diminuează resursele de hrană și le perturbă habitatul.

Braconajul și capturarea ilegală a păsărilor sălbatice rămân o amenințare majoră pentru speciile din bazinul mediteranean, centrul și nordul Europei și Caucaz. BirdLife a cuantificat pentru prima dată aceste pierderi și raportul estimează că anual sunt vânate sau capturate între 12 și 38 milioane de exemplare din cel puțin 503 specii. Țara cu cel mai regretabil record la nivel mondial este Italia, cu 5,6 milioane de păsări pe an.

Pescărușul cu trei degete (Rissa tridactyla)Raportul stabilește că dintre speciile aflate în pericol de dispariție din diverse cauze, cele mai vulnerabile sunt cele de cocori (73%), vulturi (68%), albatroși (68%) și papagali (29%).

Cercetătorii au constatat că populațiile de vulturi aparținând mai multor specii se diminuează alarmant în Africa, Asia și Europa. De exemplu, cadavrul unui elefant otrăvit de braconieri poate ucide până la 500 de vulturi. Cadavrele contaminate cu diclofenac sunt principala cauză a dispariției acestor răpitoare din sudul Asiei, unde numărul lor a scăzut cu până la 95%. Și în Africa există șapte specii de vulturi ale căror efective au scăzut cu până la 97% în decurs de 30 de ani, iar aici cauzele sunt mai numeroase: otrăvirea elefanților de către braconierii care vânează deliberat și vulturii pentru a nu-i lăsa să atragă atenția asupra activităților lor ilicite, uciderea păsărilor pentru organele cu presupuse calități magice, degradarea habitatelor, diminuarea resurselor de hrană ș.a.

Pe lângă numeroasele tendințe îngrijorătoare, raportul BirdLife cuprinde și informații care ne pot da speranță. Oamenii sunt cei vinovați pentru dispariția speciilor de păsări, dar tot ei sunt singurii care le pot salva. Ornitologii au constatat că 25 de specii de păsări ar fi dispărut cu totul în ultimii ani dacă nu ar fi fost luate măsuri de protecție, iar alte specii care erau în mare pericol s-au refăcut. Exemplele nu sunt foarte numeroase, dar sunt încurajatoare și „demonstrează în mod clar că există soluții și că succesul semnificativ și durabil poate fi atins“, a declarat Patricia Zurita, directorul general al organizației BirdLife. Alte articole in rubrica Eco-life