Concurs: „Jurnalism eco pentru un mediu curat“ - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Concurs: „Jurnalism eco pentru un mediu curat“

11 December 2018 - 12:33 PM Eco-life

Jurnalism eco pentru un mediu curatConcursul „Jurnalism eco pentru un mediu curat“ organizat de ECOTIC împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și-a anunțat câștigătorul.

În perioada 3 mai - 15 octombrie 2018, jurnaliști și viitori jurnaliști din toată țara și-au înscris articolele care prezintă bune practici în domeniul protecției mediului: de la protejarea biodiversității în Parcul Natural Văcărești la acțiuni de ecologizare sau festivaluri care au luat în considerare componenta de mediu și companii care au făcut din protecția mediului o afacere sustenabilă. Toate acestea au demonstrat un interes crescut pentru activitățile de protecție a mediului înconjurător din partea ONG-urilor, a companiilor, a instituțiilor publice și de învățământ și, nu în ultimul rând, a publicului larg.

Articolul câștigător, „Căsuța plantelor din țarină“ scris de Mirela Lazurca, prezintă o inițiativă a unor tineri din zona Transilvaniei care doresc să readucă plantele din flora spontană în viața de zi cu zi a românilor. „Efectele lor sunt mult mai puternice comparativ cu ale celor cultivate, iar forța lor crește pe măsură ce mediul în care se dezvoltă este curat, departe de poluare și de îngrășăminte chimice. Există numeroase plante comestibile, curative, tinctoriale care aproape au căzut în uitare și care așteaptă cu răbdare să fie redescoperite“, se arată în articol. Singura de acest fel din România, „căsuța plantelor“ face parte dintr-o rețea europeană de peste 30 de locații în care toate activitățile au ca punct comun redescoperirea plantelor sălbatice.

Premiul, un laptop de ultimă generație, va fi acordat câștigătoarei în cadrul Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat ediția a X-a, în luna decembrie.

De asemenea, alte trei articole au atras atenția juriului și a publicului: „Sălacea-i fruncea!“ și „Peste 6000 de orădeni au început să depună deșeurile în trei fracții distincte, colectând separat și resturile vegetale“, ambele scrise de Adriana Totorean, care prezintă bune practici de colectare separată în județul Bihor, și „Despre Biodeck, un prim pas în lupta cu poluarea prin plastic în România“ scris de Ioana Popescu, ce descrie un model de business sustenabil axat pe prevenția deșeurilor din plastic prin promovarea unor alternative ecologice. Concursul „Jurnalism eco pentru un mediu curat“ se înscrie în activitățile de conștientizare desfășurate de ECOTIC de-a lungul timpului și adresate publicului de toate vârstele și are drept scop pe termen lung crearea unei rețele de jurnaliști de mediu animați de valorile ecologiste.

„Considerăm că evidențierea bunelor practici puțin cunoscute publicului larg contribuie la dezvoltarea unei atitudini proactive a românilor în direcția îmbunătățirii factorilor de mediu și utilizării eficiente a resurselor”, a declarat Valentin Negoiță, președintele ECOTIC.

ECOTICAlte articole in rubrica Eco-life