2018, un an cu multe provocări și realizări - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

2018, un an cu multe provocări și realizări

12 February 2019 - 12:39 PM Eco-life

10 ani de la organizarea primei Gale a Premiilor pentru Un Mediu CuratLa început de 2019 ne rezervăm un scurt moment pentru a trece în revistă realizările și evenimentele anului trecut. A fost un an plin de noutăți, de provocări și de proiecte ambițioase.

Pentru producătorii ECOTIC, un prim motiv de satisfacție îl reprezintă atingerea țintei de colectare prin depășirea pragului de 23.000 tone în 2018. A fost și anul care a adus Open Scope, extinderea domeniului de aplicare a legislației privind deșeurile de echipamente electrice și electronice începând cu 15 august.

Anul care s-a încheiat a consemnat și organizarea primei Zile internaționale a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, pe 13 octombrie. Inițiativă a organizației WEEE Forum, Ziua internațională a DEEE-urilor a fost marcată prin activități de colectare a acestor deșeuri și de conștientizare a cetățenilor pe plan internațional. ECOTIC, în parteneriat cu Parcul Natural Văcărești, a organizat prezentări ale Caravanei ECOTIC și tururi în așa-numita „Deltă dintre blocuri“ pentru elevii din București și pentru publicul larg.

Caravana Ecotic

În luna mai, Caravana ECOTIC a fost desemnată de Comisia Europeană „Best LIFE Environment Project“, singurul proiect din România care a primit această distincție.

„Desemnarea Caravanei ECOTIC de către Comisia Europeană drept «Best LIFE Environmental Project» reprezintă implicit o recunoaștere a impactului major pe care acest mijloc inedit de conștientizare și educație ecologică îl are în formarea unei atitudini noi pro-mediu în România și în promovarea principiilor economiei durabile“, a declarat Valentin Negoiță, președintele ECOTIC.

Gala Premiilor

Campaniile de conștientizare au fost și anul trecut o prioritate; ECOTIC a derulat peste 50 de campanii de colectare și informare în diferite regiuni ale țării, atât în mediul urban, cât și în cel rural. Tinerii au fost din nou în prim-plan: „Școala Ecoterrienilor“ și proiectul „Și cei mici fac fapte mari“ s-au adresat în mod specific celui mai tânăr public. Prin intermediul diverselor canale de comunicare, mesajul ECOTIC a ajuns la un milion de persoane. Prin dobândirea și însușirea de comportamente care pun protecția mediului pe primul loc, viitoarea generație are oportunitatea de a deveni un vector al schimbării.

Şcoala EcoterrienilorImportanța protecției mediului înconjurător devine din ce în ce mai evidentă la nivelul societății românești, iar bunele practici merită promovate și recompensate. Ca urmare, ECOTIC a lansat în premieră națională concursul „Jurnalism eco pentru un mediu curat“ adresat jurnaliștilor și viitorilor jurnaliști interesați de problematica mediului.

De asemenea, în 2018 s-au împlinit 10 ani de la organizarea primei Gale a Premiilor pentru Un Mediu Curat, motiv pentru care în cadrul ediției aniversare, pe lângă categoriile deja consacrate - companii, instituții publice, instituții de învățământ și ONG-uri - au fost premiate și proiecte care de-a lungul timpului și-au dovedit sustenabilitatea și importanța pentru protecția mediului în România. Exemple remarcabile în acest sens sunt Parcul Natural Văcărești și Let’s Do It Romania, ambele câștigătoare ale Premiului pentru Excelență.

www.ecotic.ro

10 ani de la organizarea primei Gale a Premiilor pentru Un Mediu CuratAlte articole in rubrica Eco-life