Microparticulele din plastic, un mare pericol ascuns - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Microparticulele din plastic, un mare pericol ascuns

11 March 2019 - 02:05 PM Eco-life

MicroparticuleMicroparticulele din plastic sunt o problemă mai veche, care devine tot mai gravă. Microperlele din plastic au apărut pentru prima dată în urmă cu aproximativ cincizeci de ani în compoziția unor produse de îngrijire personală. De atunci, plasticul a început să înlocuiască tot mai mult ingredientele naturale în produsele de larg consum. Cercetările recente arată ce pericole ascund micile bucăți de plastic și numeroasele moduri în care ne amenință sănătatea și mediul.
 Ramona Buciu

Microplasticele sunt particule foarte mici, de regulă mai mici de 5 milimetri, care pot avea dimensiunea unei semințe de mac. Acestea sunt produse în două moduri: neintenționat, prin uzura fizică a unor obiecte din plastic, inclusiv covoare și alte materiale textile sintetice, sau sunt fabricate intenționat și introduse cu diverse scopuri în compoziția mai multor tipuri de produse.

Pe piața Uniunii Europene există o gamă largă de produse în compoziția cărora fabricanții adaugă particule mici din plastic: cosmetice, produse de îngrijire personală, pastă de dinți, detergenți, produse de curățat, vopsele și produse utilizate în industria petrolului și gazelor. În produsele de larg consum, cel mai cunoscut rol al microparticulelor de plastic este cel de abraziune, cum ar fi microperlele folosite ca agenți de exfoliere și netezire din produsele cosmetice, dar în multe alte produse sunt adăugate pentru reglarea vâscozității și stabilității sau pentru a obține un aspect mai atrăgător.

Microparticulele din plastic ne amenință sănătatea

Potrivit unor estimări, microperlele din produsele cosmetice reprezintă 0,1% din totalul microplasticelor din mediul acvatic. La acestea se adaugă microfibrele și alte microparticule produse intenționat sau din deteriorarea altor obiecte din plastic. Odată eliberate în mediul înconjurător, bucățelele din plastic se pot acumula în organismele animalelor, inclusiv ale peștilor, crustaceelor și moluștelor, de unde ajung în farfuriile noastre. Două studii recente au relevat prezența microparticulelor de plastic în sarea de masă și în fecalele oamenilor.

Autorii unui studiu estimează că peste 90% din sarea de masă din lume poate conține microplastic. În condițiile în care aportul mediu zilnic de sare este de 10 grame, un consumator adult ar putea ingera aproximativ 2.000 de microparticule din plastic pe an numai din sarea de bucătărie. Știind că aceste particule pot trece din colon în sânge, iar de aici în ficat și în ganglionii limfatici, ne dăm seama că avem de-a face cu o reală problemă.

Ambalaje din plastic

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena au detectat particule de plastic în fecalele unor persoane sănătoase din opt țări ale Uniunii Europene, precum și din Rusia și Japonia. Rezultatele studiului au fost făcute publice pe 22 octom- brie 2018, în cadrul Săptămânii Europene a Gastroenterologiei. Oamenii de știință au examinat eșantioanele pentru detectarea a zece tipuri de plastic, folosind tehnici dezvoltate recent de Agenția de Mediu din Austria. Astfel, cercetătorii au identificat particule de 50 până la 500 de microni din nouă tipuri diferite de plastic (polipropilenă, polietilenă, tereftalat ș.a.) în fecalele fiecărui voluntar. La fiecare 10 grame de scaun s-au găsit în medie 20 de microparticule de plastic.

Microplasticul poate duce la dispariția multor specii marine

Este mai puțin cunoscut faptul că hainele noastre și diferitele materiale textile sintetice pe care le folosim sunt o sursă directă de poluare cu microparticule din plastic. Fiecare proces de spălare a țesăturilor acrilice poate elibera peste 700.000 de microfibre care ajung în stațiile de tratare a apelor reziduale și de acolo în ocean. Se estimează că aproximativ 190.000 de tone de microfibre din plastic sunt deversate anual în apele lumii.

Microparticule

Multe specii marine sunt afectate de această creștere a poluării. În Indonezia a fost găsit recent un cașalot care avea șase kilograme de plastic în stomac, dar țestoasele sunt printre principalele victime, după cum a confirmat un studiu publicat în revista Global Change Biology. „Se pare că de-a lungul anilor au fost găsite microparticule de plastic în aproape toate speciile de animale marine studiate, de la micul zooplancton care stă la baza lanțului trofic marin până la larve, delfini și broaște țestoase“, a declarat Dr. Penelope Lindeque de la Laboratorul Maritim Plymouth din Marea Britanie.

Peste 220 de milioane de tone de plastic sunt produse în fiecare an la nivel mondial. Site-ul Organizației Națiunilor Unite reamintește că deșeurile din plastic ucid în fiecare an mai mult de un milion de păsări de mare și peste 100.000 de mamifere marine.

Oamenii de știință au analizat prezența substanțelor chimice prin prelevarea de probe de țesut de la animale vii. Cea mai probabilă și aproape sigură ipoteză este că substanțele toxice conținute în aceste mici bucăți de plastic modifică sistemul hormonal, fertilitatea, creșterea și sistemul digestiv. Ca urmare, microparticulele din plastic pot duce la dispariția multor specii.

Măsuri de limitare a utilizării microparticulelor de plastic

MicroparticuleMai multe țări au introdus la nivel național interdicții în ceea ce privește utilizarea intenționată a microplasticului în anumite produse de larg consum, în principal a microperlelor folosite ca agenți de exfoliere și curățare în produsele cosmetice și de îngrijire personală.

În decembrie 2015 Barack Obama, pe atunci președintele Statelor Unite, a semnat o lege care interzice utilizarea microperlelor din plastic în produsele de îngrijire personală. Marea Britanie a introdus o interdicție similară, iar Suedia și Belgia au făcut și ele propuneri în acest sens, potrivit chemicalwatch.com. De asemenea, Danemarca vrea să interzică temporar folosirea microperlelor în compoziția cosmeticelor, interdicție care va intra în vigoare din ianuarie 2020.

Recent, Agenția Europeană pentru Produse Chimice a prezentat o propunere de restricționare pentru particulele de microplastic adăugate în mod intenționat în diverse produse de larg consum. Dacă propunerea ar fi adoptată, restricția ar putea reduce cantitatea de microparticule din plastic eliberată în mediul înconjurător în Uniunea Europeană cu aproximativ 400.000 de tone în decurs de 20 de ani. 

Plastic în oceaneAlte articole in rubrica Eco-life