Cea mai bună dovadă că nu e greu să predai deșeurile separat - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Cea mai bună dovadă că nu e greu să predai deșeurile separat

10 April 2019 - 03:19 PM Eco-life

Un exemplu personalCampania „Dacă ai DEEE-uri vechi, dă check-in la SIGUREC!“ desfășurată între 13 octombrie și 13 noiembrie 2018 și-a desemnat câștigătorii. La acordarea marelui premiu organizatorii au fost surprinși să afle cine este Mary Wind, cu câtă consecvență face colectare selectivă și mai ales în ce condiții.

Pe 13 octombrie 2018, cu ocazia primei ediții a Zilei Internaționale a Deșeurilor Electrice și Electronice, GreenWEEE și ECOTIC au lansat campania „Dacă ai DEEE-uri vechi, dă check-in la SIGUREC!“ pentru a încuraja cetățenii să predea deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) la stațiile SIGUREC sau prin serviciul de colectare SIGUREC Mobil. Participanții s-au înscris prin paginile lor de Facebook, iar la final câștigătorii desemnați au fost contactați pentru validare.

Nu mică a fost surpriza organizatorilor când au aflat că persoana care a câștigat marele premiu constând într-un telefon inteligent sub pseudonimul Mary Wind folosit pe Facebook este Mariana Vânt, în vârstă de 53 de ani, fostă laborantă la o fabrică de ulei și în prezent pensionată pe caz de boală, fiind imobilizată într-un scaun cu rotile de aproape șapte ani.

Când am auzit că în aceste condiții Mariana Vânt face colectare selectivă cu consecvență și folosește de trei ani serviciile SIGUREC Mobil, am dorit să o cunoaștem.

„Cred că primul pas este să înțelegi cât de importante sunt activitățile de colectare selectivă și reciclare, apoi să îți instalezi aplicația SIGUREC și nu în ultimul rând să ai încredere că efortul tău va conta. De-a lungul timpului eu am trimis foarte multe deșeuri electrice și electronice, televizoare, fier de călcat sau calculatoare de la fiii mei, un boiler și tot ce s-a mai stricat prin casă. Pentru mine aplicația SIGUREC Mobil este foarte importantă și o dată la două luni strâng o anumită cantitate de deșeuri, îi contactez pe colectori și ei vin să le ridice. Mă descurc mai greu cu spațiul de depozitare din cauză că nu am balcon, dar folosesc un colț din curtea interioară și țin deșeurile uscate în saci sau cutii. De exemplu când am renovat apartamentul am strâns și fier, aluminiu și am dat și caloriferele. Eu pun separat nu doar deșeurile electrice, ci și cartonul, hârtia, plasticul, tot ceea ce poate fi reciclat.

SIGUREC

Din păcate, nu am convins persoanele din jurul meu să facă același lucru. Mi-au spus că nu văd motivul pentru care să facă această separare atâta timp cât pot arunca toate deșeurile grămadă la gunoi. Eu fac asta nu pentru premii sau alte avantaje, o fac pentru un mediu mai curat și, de ce nu, pentru sănătatea mea. Până la urmă efortul nu este foarte mare, trebuie doar să vrei.

Poate că în cazul meu pare un pic mai complicat, dar vă asigur că nu este și cu siguranță în cazul persoanelor care se pot deplasa normal totul devine mult mai ușor și accesibil. Pot duce deșeurile la diverse magazine unde există puncte de colectare atunci când merg la cumpărături sau pot folosi aplicația așa cum o fac și eu. Cred că și autoritățile ar trebui să pună mai multe containere pentru deșeuri și gunoiul să fie ridicat mai des, iar campaniile de conștientizare pentru populație să fie mai vizibile și mai multe. Chiar dacă pare dificil pentru mulți oameni ceea ce fac eu, voi continua să separ deșeurile și nu mă las descurajată de indiferența persoanelor din jurul meu“, ne-a spus Mariana Vânt.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Eco-life