#BeatAirPollution 2019 de Ziua Mediului - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

#BeatAirPollution 2019 de Ziua Mediului

12 July 2019 - 12:24 PM Eco-life

#BeatAirPollutionZiua Mondială a Mediului a fost inițiată de Adunarea Generală a ONU în anul 1972 în prima zi a Conferinței de la Stockholm când s-a dezbătut problema interacțiunilor activităților umane asupra mediului. Doi ani mai târziu, în 1974 a avut loc prima sărbătorire a Zilei Mediului, cu tema „Doar un singur Pământ“. Anul acesta Ziua Mediului a avut ca țară gazdă China și ca slogan „Să învingem poluarea aerului“.
 ecologic

La Nairobi în data de 15 martie anul acesta Organizația Națiunilor Unite a anunțat China ca țară gazdă a celebrării Zilei Internaționale a Mediului (WED) din 5 iunie 2019. În acest an tema aleasă de ONU a fost poluarea aerului. Guvernul Chinei a organizat sărbătorile Zilei Mondiale a Mediului în mai multe localități, iar orașul Hangzhou, cu o populație de aproximativ 9,5 milioane de locuitori, a fost orașul gazdă al WED 2019.

China s-a angajat să devină un pol global al luptei pentru un mediu curat. Pe lângă faptul că a interzis importurile de deșeuri care ajungeau aici din întreaga lume, țara și-a dezvoltat puternic sectorul de energie verde. China deține acum jumătate din totalul vehiculelor electrice și 99% din autobuzele electrice din întreaga lume. La nivel global, aproximativ 7 milioane de persoane mor prematur în fiecare an din cauza poluării aerului și circa 4 milioane dintre aceste decese survin în zona Asia-Pacific.

Un apel global la acțiune

Pe 5 iunie 2019, la Hangzhou guvernele, industria şi comunitățile au sărbătorit Ziua Mondială a Mediului, cel mai mare eveniment anual al Organizației Națiunilor Unite de conștientizare la nivel mondial cu privire la protecţia mediului înconjurător.

Manifestările din acest an, organizate sub tema „Beat Air Pollution“, au chemat oamenii să exploreze energia regenerabilă și tehnologiile ecologice și să îmbunătățească calitatea aerului în orașe și regiuni din întreaga lume.

În frunte cu China, gazda oficială a Zilei Mondiale a Mediului, campania ONU privind mediul „#BeatAirPollution“ a culminat cu un număr record de evenimente și angajamente înregistrate. „Protejarea cerului nostru albastru poate fi dificilă, dar viitorul nostru se bazează pe el“, a declarat Joyce Msuya, directorul executiv al UN Environment în timpul sărbătorilor din Hangzhou. „Nu contează dacă sunteți în Beijing sau Beirut; când privim în sus, vedem același cer“, a adăugat Msuya.

În ultimul deceniu China a luat măsuri drastice pentru a limita poluarea aerului în orașele sale cele mai mari. Prin implementarea unor măsuri la scară largă la nivel național și guvernamental, cum ar fi transportul public 100% electric, reducerea producției din unele fabrici și alocarea a peste 10 miliarde de dolari pentru îmbunătățirea calității aerului, în mai multe orașe s-a observat o scădere dramatică a concentrației de PM2,5 din atmosferă.

António Guterres, Secretarul General al ONU

Cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Internaționale a Mediului președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, a subliniat faptul că țara sa s-a angajat deja pe drumul pentru un mediu curat.

Omenirea are doar o singură planetă. Conservarea mediului și dezvoltarea durabilă sunt responsabilitatea comună a tuturor țărilor. Ecologia civilizată este integrată în arhitectura și strategia națională de dezvoltare a Chinei, care va colabora cu oricine pentru implementarea agendei 2030 pentru a proteja singura noastră planetă“, a spus Xi Jinping.

„Astăzi omenirea se confruntă cu o criză de o urgență fără precedent. Este timpul să acționăm în mod decisiv“, a declarat Secretarul General al ONU, António Guterres, în mesajul său oficial pentru Ziua Mondială a Mediului. „Mesajul meu adresat guvernelor este clar: să oprească construirea de noi centrale pe cărbune. Avem nevoie de o economie ecologică, nu de o economie gri.“

Bit Air Pollution#BeatAirPollution 2019

În săptămânile premergătoare Zilei Mondiale a Mediului fotografiile și videoclipurile de pe toate continentele cu femei, bărbați sau copii care își acoperă jumătatea inferioară a fețelor cu măști, eșarfe, mâini, flori, alimente sau îmbrăcăminte au inundat canalele media sociale. Fiecare imagine, însoțită de hashtag #BeatAirPollution, a venit cu o chemare la acțiune la nivel mondial și un angajament personal de a face schimbări de stil individual de viață pentru a reduce poluarea aerului, cum ar fi renunţarea la plimbările cu mașina în favoarea plimbărilor cu bicicleta, reducerea consumului de carne sau alimentarea echipamentelor electronice din surse regenerabile.

Africa

Interpretând tema ca pe o celebrare a frumuseții mediului înconjurător, Kenya a marcat Ziua Mondială a Mediului printr-un spectacol de modă cu piese ale designerilor locali ecologici. O plimbare cu bicicleta prin centrul capitalei, Nairobi, a fost urmată de sărbătorile oficiale care au inclus o acțiune de plantare a unor arbori ceremoniali, spectacole culturale și expoziții de artă. Și în alte țări africane - Africa de Sud, Rwanda, Maroc, Tanzania, Senegal, Côte d'Ivoire, Egipt, Etiopia, Niger, Nigeria și Algeria s-au organizat evenimente oficiale cu această ocazie.

Asia de Vest

În ceea ce privește țările din Orientul Mijlociu - Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Oman - flashmoburile conduse de tineri au atras atenția asupra problemei poluării aerului.

Europa

În Europa sărbătorile au început în Sarajevo cu lansarea raportului „Poluarea aerului și sănătatea umană: cazul Balcanilor de Vest“, însoțit de prezentarea aplicației „Sarajevo Air“, care îi ajută pe cetățeni să evite zonele poluate în timp ce merg pe jos sau pe biciclete.

Sărbătorile de pe continent au inclus un maraton al copiilor în Kazahstan și o excursie eco în Geneva, un festival de mediu la Bruxelles și lansarea unei melodii dedicate Zilei Mondiale a Mediului.

România

Ziua Mondială a Mediului, marcată în fiecare an pe 5 iunie, a fost sărbătorită și în municipiul Moinești. Ecobiciclist, Street Tenis, Seminarul de prezentare a importanței protejării mediului înconjurător și a sănătății oamenilor au fost câteva dintre acțiunile organizate la Moinești.

Ecobiciclist

La Timișoara Aquatim, Administrația Bazinală de Apă Banat și Palatul Copiilor au organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului la Centrul experimental pentru copii Aquapic un program de activități educative și de conștientizare pentru 30 de copii timișoreni. Apa, unul dintre factorii de mediu importanți, a fost tema principală a evenimentului organizat la Aquapic.

Sibienii au organizat de Ziua Mediului un eveniment cu totul special: Bursa de plastic. O idee originală pentru a încuraja reciclarea plasticului și pentru a diminua folosirea lui excesivă. Cei care au ales să facă acest lucru au primit în schimb răsaduri sau monede suvenir SibCoin.

La Cluj s-a organizat o vizită a copiilor la Adrenalin Park unde au învățat cum se reciclează deșeurile, iar la Suceava s-a încheiat proiectul eTwinning „Nature Protectors“, derulat în perioada septembrie 2018 - iunie 2019, prin care elevii au participat la un concurs de desene pe tema protecției mediului.

eTwinning „Nature Protectors“

La Iași, de Ziua Mediului, copiii au învățat de la angajații societății Salubris și de la comisarii Gărzii de Mediu cum se reciclează deșeurile, au împărțit în oraș fluturași cu mesaje ecologiste și au înălțat în aer baloane verzi.

În Vrancea, în cadrul unui proiect al Clubului Rotaract Varana Focșani, comisarii Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Vrancea au avut misiunea de a fi alături de membrii clubului într-o întâlnire pe teme de educație ecologică cu elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 din Focșani. Evenimentul, care a constituit o etapă a proiectului „În mediul meu“ inițiat de Clubul Rotaract Varana Focșani, a avut ca scop informarea copiilor despre importanța reciclării deșeurilor și necesitatea colectării selective.

La Brașov Agenția pentru Protecția Mediului din județ a organizat „Ziua porților deschise“ pentru elevii Școlii Gimnaziale nr. 19 și ai Școlii Gimnaziale nr. 25, ai Colegiului Tehnic Mircea Cristea și pentru toți cei curioși să afle cum funcționează instituția.

Plantări

La Târgu Jiu Agenția pentru Protecția Mediului Gorj a marcat Ziua Mondială a Mediului 2019 prin acțiuni de conștientizare și educație ecologică în care au fost implicați aproximativ 500 de copii. Acțiunile au fost derulate împreună cu partenerii din rândul unităților școlare din municipiul Târgu Jiu.

La Satu Mare Colegiul Național „Ioan Slavici“ în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare au organizat festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului transdisciplinar „Matematica și mediul“, care a avut ca scop analizarea și sistematizarea datelor colectate în urma cercetării naturii. Alte articole in rubrica Eco-life