Apa este bună: s-a dat liber la scăldat! - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Apa este bună: s-a dat liber la scăldat!

12 July 2019 - 12:51 PM Eco-life

Liber la îmbăiatPotrivit ultimului raport anual privind calitatea apelor pentru scăldat din Europa, puțin peste 85% din zonele pentru scăldat din Europa monitorizate anul trecut au îndeplinit standardul de calitate „excelent“ al Uniunii Europene, cel mai înalt și mai strict în ceea ce privește apa pentru scăldat. Rezultatele publicate de Agenţia Europeană de Mediu sunt un indicator bun al zonelor în care puteți găsi în această vară ape pentru scăldat de cea mai bună calitate.
ecologic

Potrivit raportului din acest an al Comisiei Europene și al Agenției Europene de Mediu (AEM), marea majoritate - 95,4% - din cele 21.831 de zone pentru scăldat monitorizate în cele 28 de state membre ale UE au îndeplinit cerințele minime de calitate prevăzute de normele UE. În raport au fost incluse și 300 de zone pentru scăldat monitorizate în Albania și Elveția.

Rata zonelor pentru scăldat care respectă standardul de calitate „excelent“, cel mai strict, a crescut ușor: de la 85,0% în 2017 la 85,1% anul trecut. Rata zonelor care îndeplinesc standardul „suficient“ a scăzut de la 96% în 2017 la 95,4% în 2018. Această scădere minoră este cauzată cel mai probabil de deschiderea unor zone noi de scăldat pentru care nu sunt încă disponibile cele patru sezoane de scăldat necesare astfel încât să poată fi clasificate în conformitate cu directiva. În 2018, 301 (1,3%) din toate zonele pentru scăldat din UE, Albania și Elveția au fost clasificate ca având o calitate „nesatisfăcătoare“ a apei. Acest nivel este puțin mai scăzut decât cel de 1,4% înregistrat în 2017.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a declarat: „Așa cum am văzut, ne confruntăm cu multe provocări. Însă e bine să și sărbătorim atunci când avem motiv, cum ar fi rezultatele bune din domeniul ecologiei în Uniunea Europeană. Calitatea zonelor pentru scăldat din Europa reprezintă un motiv de bucurie și unul care ne privește pe toți. Prin intermediul eforturilor susținute de testare, raportare, monitorizare și schimb de cunoștințe de specialitate, suntem siguri că vom continua să îmbunătățim calitatea zonelor noastre preferate pentru înot. Noul nostru instrument de evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu va ajuta statele membre să învețe unele de la altele cum să atingă și să mențină în mod optim nivelul de excelență pe care l-am atins pe parcursul mandatului meu.

elicit AEM pentru contribuția la îmbunătățirea standardelor și de asemenea pentru furnizarea periodică și fiabilă a acestor informații. Grație acestor informații puteți face o alegere în cunoștință de cauză indiferent unde vă veți petrece vacanța în această vară“.

Cerințele care trebuie îndeplinite în privinţa apei pentru scăldat sunt prevăzute în Directiva UE aferentă. Punerea sa în aplicare a contribuit la îmbunătățirea considerabilă a calității apei pentru scăldat din Europa în ultimii 40 de ani. Prin monitorizarea și gestionarea eficace introduse de directivă și prin investițiile în tratarea apelor urbane uzate s-a redus drastic volumul deșeurilor municipale și industriale netratate sau parțial tratate care ajung în apă. Normele prevăd obligația autorităților locale de a preleva pe parcursul sezonului de înot eșantioane de apă din locurile de scăldat identificate oficial. Eșantioanele sunt analizate pentru a se stabili prezența a două tipuri de bacterii care indică existența unei poluări determinate de apele uzate sau de animale.

În patru țări cel puțin 95% din toate zonele pentru scăldat au o calitate excelentă a apei: Cipru (99,1%), Malta (98,9%), Austria (97,3%) și Grecia (97%).

Cele trei țări cu cel mai mare număr de zone pentru scăldat cu o calitate nesatisfăcătoare a apei sunt Italia (89 de zone de îmbăiere sau 1,6%), Franța (54 de zone sau 1,6%) și Spania (50 de zone sau 2,2%). În comparație cu 2017, numărul de zone cu apă pentru scăldat de calitate nesatisfăcătoare din Franța a scăzut (de la 80 în 2017 la 54 în 2018), în timp ce în Italia și Spania s-a înregistrat o sporire a acestora (de la 79 la 89 de zone în Italia și de la 38 la 50 de zone în Spania). Alte articole in rubrica Eco-life