Environ şi SNRB au lansat un serial despre ecologie pentru copii - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Environ şi SNRB au lansat un serial despre ecologie pentru copii

09 August 2019 - 03:53 PM Eco-life

Serial pentru copiiÎn instituţiile de învăţământ din Europa şi din multe alte ţări ale lumii cei mici învaţă despre protecţia mediului şi reciclare încă din primii ani de şcoală. Înţelegerea timpurie a unor noţiuni precum poluare, reciclare sau încălzire globală vine într-un context în care acestea sunt probleme urgente ale lumii contemporane. La noi în ţară educaţia ecologică rămâne încă o disciplină opţională, cu toate că în 2013 un proiect de lege propunea introducerea acesteia ca materie obligatorie în învăţământul primar şi gimnazial.

Copiii din România deprind noțiuni despre mediu și poluare fie de acasă, fie, dacă se ivește contextul, de la profesori sau învățători. Aceste demersuri nu suplinesc însă existența unei discipline, care ar avea nu doar o acoperire mai mare, ci și un impact pozitiv mai puternic asupra viitoarelor generații. De cele mai multe ori elevii iau contact cu educația ecologică prin programe și acțiuni organizate în instituțiile de învățământ de organizații nonguvernamentale cu sprijinul cadrelor didactice.

Un proiect de acest gen este „Baterel și Lumea Non-E“, organizat începând din 2011 de Asociația Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), care militează pentru educația ecologică timpurie. În cadrul proiectului întreaga comunitate de elevi și profesori se implică într-o serie de activități: cursuri de protecția mediului, acțiuni de voluntariat, concursuri de colectare selectivă a echipamentelor electrice și a bateriilor uzate, precum și activități eco-creative.

„De multe ori cei mici sunt chiar mai receptivi decât adulții la problemele mediului înconjurător. Toate activitățile din cadrul unor astfel de campanii în școli sunt menite să le dezvolte deprinderi de colectare selectivă și o atitudine ecologică. Simțul civic se formează la vârste mici și se păstrează pentru o viață. Să nu uităm că cei care sunt copii astăzi vor fi adulții de mâine, iar noi suntem responsabili să-i educăm corect“, a declarat profesoara Pălăguţa Găină de la școala gimnazială „Ștefan cel Mare“ din Alexandria (Teleorman), participantă la campania „Baterel și Lumea Non-E“.

Pornind de la premisa că schimbarea poate începe cu pași și oameni mici, Environ și SNRB au lansat în această vară sub umbrela programului „Baterel“ un serial cu mini-lecții despre protecția mediului și reciclare pentru copii.

La fiecare două săptămâni, Amy (cunoscută de copii drept „colega lui Baterel“, cea care le vorbea despre reciclare și poluare în lecții deschise și ateliere) explică în episoade cu durata de două minute noțiuni despre ecologie și protejarea mediului.

„Ideea de a face cât mai accesibile informațiile pe care le ofeream în lecțiile deschise din școli și grădinițe s-a născut odată cu venirea vacanței. Pe timpul verii cei mici petrec oricum foarte mult timp în fața calculatorului - urmăresc vloggeri și vizionează videoclipuri pe YouTube pentru că «vorbesc» pe limba lor și sunt distractive. Așa că de ce să nu învețe și ceva util și plăcut, cu beneficii mari pe termen lung? În plus, copiii sunt fascinați de statutul de eroi sau salvatori ai Planetei, iar dacă sunt îndrumați, acționează ca atare: colectează selectiv, strâng gunoaiele, îngrijesc natura.

Încurajăm dascălii și părinții să urmărească episoadele alături de copii, dar mai ales să le vorbească celor mici despre poluare și grija față de mediul înconjurător. Serialul va continua și după vacanță, iar pentru că sunt dinamice și practice, episoadele «2 minute cu Amy» pot deveni cu ușurință un material didactic pentru educatori și învățători“, a spus Anamaria Rădulescu (Amy), responsabilul de proiect „Baterel și Lumea Non-E“.

Serialul este dedicat tuturor celor care vor să învețe sau să-și reamintească cum se face colectarea selectivă, care sunt factorii poluanți și mai ales cum pot contribui pentru a nu afecta și mai tare mediul înconjurător. Primele trei materiale sunt disponibile pe canalul de YouTube „Baterel Eroul Reciclării“ sau la căutarea „2 minute cu Amy“. Episodul cu numărul 4 va fi lansat pe 31 iulie a.c.

 Asociația EnvironAlte articole in rubrica Eco-life