Educația ecologică, soluția pentru formarea unor generații mai responsabile - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

Educația ecologică, soluția pentru formarea unor generații mai responsabile

07 September 2019 - 12:13 PM Eco-life

2 minute cu AmyÎn România nu a existat și nici nu există încă o cultură a protecției mediului și cu atât mai puțin a eco-educației. Practic, colectarea selectivă și reciclarea sunt subiecte provocatoare tocmai pentru cei cărora le revine responsabilitatea instruirii copiilor: părinții și profesorii. Absența unei educații ecologice sistematice și mai ales lipsa infrastructurii de colectare selectivă fac ca această misiune să fie și mai dificilă decât pare.

Generații întregi au crescut fără prea multe cunoștințe despre reciclare sau poluarea mediului, însă noțiunile despre curățenie la nivel macro (ape, munți, păduri) și grija față de natură nu au lipsit niciodată. Dorința de a trăi într-un mediu curat și sănătos și de a-l proteja a existat dintotdeauna. Astăzi însă protecția mediului înseamnă mai mult decât menținerea curățeniei și aruncarea gunoaielor „la locul lor“, mai ales când „locul lor“ e cam neclar. Cum colectăm selectiv? Ce se reciclează, ce nu se reciclează? Unde reciclăm?

Să luăm de exemplu semnul pubelei tăiate inscripționat pe baterii, telefoane și alte aparate electrice. Nu este ceva nou și nici abstract, și totuși e un semn pe care unii dintre noi îl tratează cu indiferență. Simbolul pubelei tăiate pe un ambalaj sau produs ne avertizează că acel obiect nu trebuie aruncat la gunoi. Aparatele electrice vechi sau defecte și bateriile uzate nu au ce căuta la coșul de gunoi printre resturile menajere, însă puțină lume știe și mai ales puțini sunt cei care acționează ca atare.

Din fericire, colectarea selectivă și conștientizarea faptului că anumite deșeuri sunt mai periculoase decât altele sunt subiecte care în ultimii ani au intrat încet, dar sigur în școlile din România prin intermediul unor programe și campanii organizate de ONG-uri în instituțiile de învățământ.

Baterel, eroul celor mici

„Baterel și Lumea Non-E“ este un program național de educație ecologică susținut din 2011 de Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB). Campania a ajuns în 1.500 de grădinițe, școli și licee din țară, iar platforma www.magazinbaterel.ro a fost primul magazin online dezvoltat în cadrul unei campanii de educație ecologică prin care elevii implicați primesc recompense. În cele opt ediții desfășurate, peste 40.000 de preșcolari, elevi și liceeni au învățat despre protecția mediului, colectare selectivă și reciclare, devenind parte din comunitatea #EroiiReciclării.

Baterel

Două minute în fața calculatorului pentru un viitor mai bun

Pornind de la premisa că tehnologia poate deveni un aliat important pentru protejarea mediului, Asociația Environ a lansat în această vară, în parteneriat cu SNRB, un nou proiect educațional inovator: serialul pentru copii „2 minute cu Amy“.

Serialul vine ca o continuare firească a demersurilor Environ de a face educația ecologică accesibilă atât direct în unitățile de învățământ, cât și în mediul online. Proiectul „2 minute cu Amy“ promovează mesajul ecologic în rândul copiilor prin mici lecții despre protecția mediului și reciclare și are ca obiectiv dezvoltarea unei comunități de tineri responsabili, cu un puternic simț civic. Fiecare episod poate deveni cu ușurință un material didactic pentru educatori și învățători, dar și un prilej de a învăța ceva nou acasă, alături de familie.

Astfel, în ciuda lipsei de infrastructură pentru colectarea selectivă și a lacunelor din învățământ când vine vorba de eco-educație, există încă soluții și metode la îndemână pentru formarea unor generații cât mai responsabile.

Educația ecologică începe de acasă

Serialul „2 minute cu Amy“ este un exemplu de metodă gratuită și la îndemână prin care familiile din România pot recupera lipsa educației ecologice din școli.
Elevii, la fel ca părinții sau dascălii, au nevoie să conștientizeze că tot ce folosesc și consumă lasă o urmă - de multe ori ireversibilă - asupra mediului. Implicarea socială și simțul civic merg mână în mână cu educația pentru viață și transformarea copiilor în adulți responsabili și educați, iar vestea bună e că atitudinea și comportamentul ecologic se învață. Indiferent de vârstă, copiii sunt mult mai dispuși să învețe și să își asume rolul de „eroi“, mai ales când primesc recompense, insigne, bonificații sau apreciere. Inspirați de personajele din desenele animate și filmele cu supereroi, își iau rolul în serios dacă au modele și susținere în școală, dar și acasă.

Educaţie ecologică

Ce și cum se reciclează?

Obiceiul colectării selective are un rol-cheie în educație pentru că îi ajută pe cei mici să înțeleagă că obiectele din jurul lor au o viață și merită refolosite pentru echilibrul vieții și naturii.

În serialul „2 minute cu Amy“ sunt prezentate informații despre poluare și combaterea ei, despre reciclarea plasticului, hârtiei și sticlei sau a deșeurilor periculoase precum baterii uzate și aparate electrice vechi. Fiecare episod cuprinde sugestii pentru a reduce efectele negative pe care cu toții le avem asupra mediului. Proiectul este dedicat tuturor celor care vor să învețe sau să-și reamintească cum se face colectarea selectivă, care sunt factorii poluanți și mai ales cum pot să-și reducă impactul asupra mediului.

Un nou episod este lansat miercurea, la fiecare două săptămâni, iar filmulețele realizate până acum sunt disponibile pe canalul de YouTube „Baterel Eroul Reciclării“ sau la o simplă căutare „2 minute cu Amy“.

EnvironAlte articole in rubrica Eco-life