ECOTIC: Unsprezece ani de premiere a proiectelor de mediu - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

ECOTIC: Unsprezece ani de premiere a proiectelor de mediu

13 January 2020 - 02:12 PM Eco-life

177-24_lrAsociația ECOTIC a premiat și în 2019 inițiativele de mediu ale societății civile la Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat. Ca în fiecare an, Asociația ECOTIC a reunit proiecte de mediu din toată țara și le-a premiat pe cele mai bune printr-un concurs la nivel național dedicat inițiativelor de protecție a mediului și de conservare a resurselor planetei. Concursul a avut și de data aceasta patru categorii la care au fost invitate să se înscrie companii, instituții de învățământ, instituții publice și ONG-uri care au dezvoltat începând cu luna octombrie 2018 proiecte dedicate mediului.
ECOTIC

Ediția a XI-a a Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat și-a desemnat câștigătorii pe data de 12 decembrie, în cadrul unui eveniment festiv. Premierea a avut loc în prezența a peste 100 de invitați, reprezentanți ai autorităților de mediu, producătorilor, operatorilor și partenerilor ECOTIC, mediului ONG și, desigur, a câștigătorilor din acest an.

În acest an pe www.premiilepentrumediucurat.ro au fost înscrise 42 de proiecte, reprezentând inițiative din întreaga țară ale companiilor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor publice și ONG-urilor. Acest număr ne motivează pe toți să continuăm eforturile pentru un mediu mai curat. Câștigătorii din acest an au adăugat câteva județe importante pe harta ecologică a României.

La cele patru categorii ale Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat 2019, câștigătorii au fost:
• Marele Premiu pentru Instituții Publice: Inspectoratul Școlar Județean Suceava, pentru proiectul „Tezaur ECOlogic“. Proiectul „Tezaur ECOlogic“ este inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava sub deviza „Natura ne aseamănă, educația ne deosebește“ și are scopul de a promova educația pentru mediu prin activități de vo- luntariat în comunitățile educaționale pentru a forma o atitudine responsabilă față de natură. Proiectul a implicat 100.000 de elevi din 98 de comunități din județul Suceava;
• Marele Premiu pentru ONG-uri: Asociația Club Sportiv Caiac Smile, pentru proiectul „«Aventură în natură» prin sport, terapie pentru mediu și sănătate“. Obiectivele proiectului au fost promovarea biodiversității județului Satu Mare în contextul evenimentelor din calendarul ecologic, promovarea spiritului și comportamentului eco-civic în rândul comunității, promovarea modelelor de bune practici prin punerea în valoare a creativității, ingeniozității și a spiritului inovativ, socializarea grupurilor țintă prin practicarea voluntariatului și a muncii în echipă, promovarea turismului ecologic;
• Marele Premiu pentru Instituții de învățământ: Liceul Tehnologic Bâlteni, structura Școala Gimnazială nr. 1 Peșteana-Jiu, comuna Bâlteni, județul Gorj, proiect câștigător: „Educație ecologică și de protecția mediului“. Obiectivele proiectului au fost conștientizarea importanței educației ecologice în școli și în rândul comunității locale, dezvoltarea unei atitudini pozitive și responsabile față de mediul înconjurător, înțelegerea și aplicarea conceptelor 3R, Zero Waste, economie circulară și colectare selectivă, reducerea poluării pe plan local prin calculul amprentei de CO2 per gospodărie și aplicarea unor măsuri individuale pentru diminuarea acesteia și reducerea alunecărilor de teren prin împăduriri;
• Marele Premiu pentru Companii: Salubris SA Iași, pentru proiectul „Pune deșeurile la locul lor“. Municipiul Iași face progrese semnificative în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor. Conform unei analize făcute de Salubris Iași, în perioada ianuarie - august 2019 au fost colectate 15.356,36 tone deșeuri din recipientele pentru depozitarea deșeurilor reciclabile față de 4.551,12 tone în perioada similară a anului trecut, reprezentând o creștere cu 237,42%. Această creștere este rezultatul investițiilor făcute de Salubris SA în ultimul an, dar și al campaniilor de informare cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor.

177-25

La această ediție a Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat, doi dintre parteneri - Vlamir și InfoCons - au oferit două mențiuni:
Mențiunea Vlamir: Școala Gimnazială Coșoveni, pentru proiectul „Solariul Eco din PET-uri“. Cu mic, cu mare, copii, profesori, mămici, tătici, bunici, prieteni, vecini, primar, curioși și sceptici au contribuit la crearea unui solar format din 1.200 de PET-uri. Copiii împreună cu producătorii locali au învățat să planteze răsaduri eco, apoi au cules legumele și au văzut că pot prelungi producția până târziu în toamnă.
Mențiunea Infocons: Școala Gimnazială Golăieşti din Târgu Frumos, pentru proiectul „Protejând apele avem grijă de sănătatea noastră“. Obiectivele urmărite au fost identificarea surselor de poluare ale râului Jijia pe teritoriul localității Golăiești, igienizarea și montarea de pancarte cu mesaje ecologice pe malurile râului în localitatea Grădinari, monitorizarea păstrării curățeniei pe malurile Jijiei și determinarea unor parametri ai calității apei.

Ca și la edițiile precedente, a fost acordat și premiul pentru „Cea mai bună contribuție la colectarea națională de deșeuri de echipamente electrice și electronice“, iar premiul din acest an a fost câștigat de compania Altex.

De asemenea, au fost acordate diplome pentru a celebra 10 ani de parteneriate de succes între ECOTIC şi Ateliere fără Frontiere, GreenWEEE, Greentronics, RematHolding, Rechoralex, Ecorec Recycling.

În cadrul proiectului „Jurnalism ECO Pentru Un Mediu Curat“ organizat de ECOTIC au fost oferite două premii pentru două categorii, și anume:
Categoria articole: Corporatişti şi tineri antreprenori vin să descopere viaţa autentică la ţară în comuna Poiana Ilvei - Tina Dumitrescu;
Categoria video: Vlog din Văcăreşti, Episodul nr. 1 „Cum ajung în parc? Cine suntem?“ - Gabriela Poiană.

La finalul evenimentului, Valentin Negoiță, președintele ECOTIC, a mulțumit premianților și tuturor participanților pentru preocupările constante față de protecția mediului și a declarat: „Ne bucurăm că și anul acesta au fost înscrise 42 de proiecte cu activități demne de lăudat în direcția îmbunătățirii atitudinii față de mediul înconjurător. Susținem și încurajăm în continuare acest gen de inițiative și salutăm spiritul civic de care dau dovadă elevii, profesorii, angajații instituțiilor publice și ai companiilor.“

Concursul și Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat au fost posibile datorită sprijinului acordat de partenerii și sponsorii noștri: Ministerul Mediului, APDETIC, InfoCons, Coca-Cola România, Hot News, Grupul Rewe - Penny Market România, Vlamir, Hama, Heineken, Cărturești, Oameni și Companii, Eleven, Editura Seneca, Daimon Sports & Spa, RFI România, CCIFER, Tohani România. 

177-26Alte articole in rubrica Eco-life