100 de şcoli înscrise în programul de educație ecologică „Baterel, eroul reciclării“ - Eco-life | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Eco-life

100 de şcoli înscrise în programul de educație ecologică „Baterel, eroul reciclării“

13 January 2020 - 02:48 PM Eco-life

177-31_rrEdiția a noua a programului de educație ecologică „Baterel, eroul reciclării“ numără deja 100 de școli înscrise. Sute de preșcolari şi elevi și zeci de profesori au ales să se implice și în acest an școlar în acțiuni educative eco-creative și în colectarea selectivă a aparatelor electrice vechi și a bateriilor uzate.

Campania națională de educație ecologică organizată încă din 2011 de Asociația Environ în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a ajuns în ultimii opt ani în peste 1.600 de grădinițe, școli și licee. Copii și adolescenți din unități de învățământ din toată țara au predat câteva mii de tone de aparatură electrică veche și baterii uzate și au conceput proiecte inedite, fiind recompensați cu produse de pe platforma www.magazinbaterel.ro - primul magazin online dezvoltat în cadrul unei campanii de educație ecologică.

Pe parcursul programului elevii și dascălii au acces la materiale informative și ghiduri care detaliază principiile colectării selective și oferă sfaturi pentru creșterea eficienței energetice. Clasele înscrise pot beneficia de lecții demonstrative, întâlniri cu mascota Baterel, activități practice și invitații la alte evenimente cu tematică ecologică. Până în prezent peste 40.000 de elevi - „eroi ai reciclării“ - au devenit parte din povestea lui Baterel în eforturile pentru reciclare.

În ediția trecută sute de copii au dovedit nu doar că înțeleg și practică colectarea selectivă, ci și că pot duce mai departe mesajul reciclării către colegii din școală, partenerii de joacă, membrii familiei și cunoscuți.

În cadrul uneia dintre provocările lunare din competiția „Eroii reciclării în acțiune“, tema „Toată școala îl cunoaște pe Baterel“ a generat în școlile înscrise adevărate campanii de informare. În câteva săptămâni cei mici au realizat acțiuni, prezentări, pancarte, afișe și fluturași, s-au costumat și au creat jocuri menite să atragă atenția asupra importanței reciclării.

Baterel, un personaj cu notorietate

177-32Educația ecologică nu se oprește doar în școli. Fiecare lecție deschisă și acțiune care se petrece în clasă are o componentă educativă esențială, pentru că îi implică în mod direct pe copii și le solicită creativitatea în miniproiecte despre reciclare.

Prezența la evenimente dedicate copiilor, parteneriatele și colaborările fac din Baterel un personaj cunoscut și credibil în ochii celor mici. Atunci când educația ecologică se face prin joc, la școală, dar și în parc, la mall sau în fața unui ecran, șansele ca informațiile să se sedimenteze cresc considerabil. Cei care îl descoperă pe Baterel sunt la rândul lor dornici să devină #EroiiReciclării.

Și în acest an Baterel a participat la evenimente de anvergură marca Itsy Bitsy - „1uniFEST, cel mai Itsy Bitsy festival de 1 Iunie“ și „Școala de super eroi“ - pornind de la premisa că orice copil care încearcă să salveze Planeta este din start un erou și un exemplu pentru cei din jur. Toți care s-au implicat în jocurile creative și cei care s-au arătat interesați să învețe cum se face corect colectarea selectivă au fost premiați cu rechizite sau ținute din colecția Baterel.

La începutul toamnei Baterel a fost partener în competiția pentru copii Asaltul Lupilor, unde le-a dat celor mici curaj și energie să intre în curse distractive și să se bucure de natură. De asemenea, timp de o săptămână Baterel a fost prezent la GreenTech Film Festival alături de „Bateromat“ - o mașinărie autonomă care îi răsplătește pe cei care reciclează cinci baterii vechi cu o baterie nouă. De la festival nu a lipsit nici atelierul de educație ecologică despre reciclare și eficiență energetică susținut de Amy (colega lui Baterel), la care au participat zeci de copii prezenți în mall.

Amy și Baterel - educație ecologică în clasă și pe YouTube

După ce a susținut sute de lecții deschise despre reciclare pentru mii de copii din grădinițe și școli, Amy a fost prezentă și în mediul online, transformând tehnologia într-un aliat în eforturile pentru protejarea mediului.

În completarea programului Baterel, Asociația Environ în parteneriat cu SNRB au lansat vara trecută un proiect educațional inovator: serialul pentru copii „2 minute cu Amy“. Acesta prezintă informații interactive despre poluare și combaterea ei, despre reciclarea plasticului, hârtiei sau sticlei ori a deșeurilor periculoase precum baterii uzate și aparate electrice vechi. Fiecare episod cuprinde sugestii privind reducerea efectelor negative pe care cu toții le avem asupra mediului. După lansarea de succes în online, serialul „2 minute cu Amy“ a fost preluat în toamnă și de radio Itsy Bitsy sub forma unor pastile educative difuzate de trei ori pe zi.

Prezentate la radio, pe canalul de YouTube „Baterel Eroul Reciclării“ sau la o simplă căutare „2 minute cu Amy“, episoadele pot deveni cu ușurință un material didactic pentru educatori și învățători, dar și un prilej de a învăța ceva nou acasă, alături de familie.

În ultimii ani educația ecologică a devenit încet, dar sigur, un subiect tot mai accesibil elevilor din România, fie prin metode alternative ca seriale sau evenimente, fie prin campanii în școli precum „Baterel, eroul reciclării“.

Înscrierile pentru ediția actuală a programului „Baterel“ se pot face pe www.magazinbaterel.ro. Profesorii care doresc să se înregistreze pot solicita informații suplimentare la numărul de telefon 031.827.0000 sau prin e-mail la helpdesk@baterel.ro. 

177-33Alte articole in rubrica Eco-life