Fără OMG-uri în India - Eco-life | Ecologic

Eco-life

Fără OMG-uri în India

18 March 2010 - 08:39 PM Eco-life

sistak-india_rrCu toate că în India se cultivă bumbac din seminţe modificate genetic încă din anul 2002, se pare că de abia în acest an ar putea fi permisă introducerea pe piaţa din această ţară a legumelor modificate. Un recent anunţ al lui Jairam Ramesh, ministrul indian al mediului (preluat de BBC), lansat la sfârşitul lunii ianuarie a.c., a făcut public faptul că activitatea fermelor experimentale care dezvoltă astfel de legume a fost temporar suspendată, autorităţile afirmând că sunt necesare teste suplimentare.
Conform publicaţiei britanice The Guardian, cele mai multe guverne regionale se opun introducerii pentru consumul uman a legumelor modificate genetic, chiar dacă acest lucru ar fi aprobat la nivel naţional. De exemplu, în statul indian Kerala aceste legume sunt deja interzise, fiind considerate drept un pericol la adresa biodiversităţii şi pentru că ar contribui la „coloniza- rea“ sectorului alimentar de către marile corporaţii multinaţionale. Ministrul Jairam Ramesh a arătat că sunt necesare studii ştiinţifice independente în acest domeniu, care ar trebui să determine impactul pe termen lung pe care l-ar avea legumele modificate genetic asupra mediului şi sănătăţii umane.
Conducătorul statului Kerala ridică întrebări la care doreşte un răspuns: Cum se doreşte pe viitor sistemul alimentar? În afara potenţialelor efecte negative asupra sănătăţii uma-ne, se doreşte o piaţă agro-alimentară condusă de către marile corporaţii, se doreşte cultivarea numai a unui mic număr de legu-me pe orice suprafaţă agricolă, în detrimentul tradiţiilor şi condiţiilor locale? Se doreşte dependenţa micilor agricultori de o anumită gamă de îngrăşăminte? La aceste întrebări se caută încă răspunsuri peste tot în lume.



Alte articole in rubrica Eco-life