De Ziua Dunării, Savurăm Dunărea şi Delta - Eco-life | Ecologic

Eco-life

De Ziua Dunării, Savurăm Dunărea şi Delta

10 September 2010 - 02:57 PM Eco-life

creditfotooctavganea-inquam_lrAnul acesta, Ziua Internaţională a Dunării a fost sărbătorită la cea de-a doua ediţie a Festivalului Gastronomic şi Etnocultural «D’ale Gurii Dunării», care a reunit iubitori de pretutindeni ai Deltei şi membri ai comunităţilor locale, sub sloganul „Savuraţi Dunărea şi Delta“.

În cadrul festivalului-concurs de tradiţie culinară D’ale Gurii Dunării, bucătari iscusiţi din nouă comunităţi deltaice (Chilia Veche, Crişan, Isaccea, Jurilovca, Mahmudia, Mila 23, Pardina, Sarichioi, Sulina) s-au întrecut în prepararea de bucate tradiţionale specifice Deltei. Specialităţile pregătite în concurs au fost evaluate de juriul din care au făcut parte Vintilă Mihăilescu - preşedinte, Ivan Patzaichin, Ioana Crăciunescu, Răzvan Cucui şi Teodor Frolu.
Marele Premiu Ursus Breweries a fost câştigat de echipa din Mila 23, care va folosi cei 3.000 de euro oferiţi de Ursus Breweries pentru reamenajarea şcolii din sat. Pe locul al doilea s-a clasat echipa din Jurilovca, care a primit Premiul Special Coca-Cola. Cei 2.000 de euro oferiţi de Coca-Cola vor contribui la înfiinţarea unui Muzeu al Pescarului în localitate. Premiul „Radu Anton Roman“ a fost câştigat de echipa de bucătari din Crişan, iar cei 1.000 de euro din partea Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta sunt pentru amenajarea dispensarului local.

Cele patru premii pentru categorii, în valoare de 500 de euro fiecare, au fost câştigate de următoarele echipe:
- echipa din Mahmudia - premiul pentru cea mai bună gustare, care va finanţa achiziţionarea de materie primă pentru atelierul de împletituri din localitate;
- echipa din Chilia Veche - premiul pentru cel mai bun borş de peşte, care va fi folosit pentru înfiinţarea de parcuri şi locuri de joacă pentru copii;
- echipa din Sulina - premiul pentru cel mai bun fel principal de mâncare din Delta Dunării, care va ajuta la dotarea cu aparate de aer condiţionat a spitalului din localitate;
- echipa din Sarichioi - premiul pentru cel mai bun desert tradiţional, care va fi folosit pentru cumpărarea de jaluzele pentru noua şcoală din localitate.

Invitaţii speciali ai evenimentului au fost comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş şi comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, John Dalli, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, secretarul de stat din Ministerul Mediului şi Pădurilor, Dan Cârlan. Oficialii europeni, împreună cu ministrul Agriculturii, au susţinut conferinţa de presă cu tema „Importanţa şi mijloacele punerii în valoare a produselor tradiţionale şi a alimentaţiei tradiţionale“.

Cu ocazia festivalului, Salvaţi Delta i-a oferit prietenului Deltei Dunării, Dacian Cioloş, diploma de membru de onoare al asociaţiei, în semn de recunoştinţă pentru încurajarea dezvoltării durabile şi pentru ataşamentul definitiv faţă de cauza conservării şi protejării Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Aceeaşi calitate i-a fost conferită şi profesorului universitar Adrian Gagea, în semn de apreciere pentru colaborarea cu comandantul Jacques-Yves Cousteau în realizarea filmelor despre Delta Dunării.

De Ziua Dunării, oficialii prezenţi la eveniment au dezbătut cele mai stringente probleme ale Dunării în cadrul mesei rotunde cu tema  „Avem o Dunăre. Cum procedăm?“. Principalele subiecte dezbătute au vizat im- pactul fondurilor europene asupra dezvoltării durabile, oamenii şi biodiversitatea, calitatea apei.
Cu această ocazie, participanţii la dezbatere au punctat o serie de deficienţe administrative generate de lipsa de cooperare între instituţiile cu atribuţii în protejarea Deltei şi de incapacitatea de a absorbi fondurile europene destinate zonei Deltei Dunării.

Printre oportunităţile, de multe ori nevalorificate, prezentate de participanţi au fost: fondurile din cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit - Axa 4, fondurile programelor UNESCO şi Strategia Dunării.
Prin finanţarea unor proiecte de dezvoltare pentru comunităţile Deltei, proiectul D’ale Gurii Dunării îşi propune să ofere o alternativă viabilă prin dezvoltarea ecoturismului, în general, şi valorificarea turistică a tradiţiilor gastronomice şi culturale specifice zonei. Festivalul reprezintă un prilej pentru promovarea unui com- portament responsabil în Delta Dunării şi pentru descoperirea alternativelor durabile cu ajutorul tezaurului gastronomic şi folcloric al Deltei.

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Gastronomic şi Etnocultural D’ale Gurii Dunării a fost organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Dunării, celebrată anual în data de 29 iunie, evenimentul fiind o iniţiativă a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta şi Ministerului Mediului şi Pădurilor, cu susţinerea Ursus Breweries şi a Sistemului Coca-Cola în România şi cu sprijinul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Consiliului Judeţean Tulcea, Camerei de Comerţ Tulcea. Evenimentul a fost susţinut de Bucătăria pentru toţi, Radio Guerrilla, Radio România Actualităţi, TVR, Jurnalul Naţional, Radio Antena Satelor, Radio Constanţa, Kamikaze şi 24 FUN, în calitate de parteneri media.

Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a declarat: „Cred că Delta Dunării poate fi valorificată cel mai bine prin resursa sa principală - oamenii. Imaginea pe care Delta o are în lume şi oamenii sunt principalele resurse ale Deltei. Cred că oamenilor trebuie să le acordăm aceeaşi atenţie pe care o acordăm resurselor naturale de aici. Cred că a-tunci când gândim un plan de dezvoltare zonală trebuie să luăm în calcul dezvoltarea şi conservarea tradiţiilor care sunt menţinute de oameni“.

Prezent la eveniment, John Dalli, comisar european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor a declarat: „Am văzut aici o diversitate extraordinară în acelaşi spaţiu, am văzut cum oamenii de diferite etnii pot convieţui păstrându-şi tradiţia specifică şi bucurându-se de aceas-tă bogăţie care e Delta Dunării. Mi-am dat seama de potenţialul acestei «industrii» culinare, care trebuie inte- grată în alte activităţi economice, cum ar fi turismul. Eticheta produselor care provin din Delta Dunării va trebui să devină ca un certificat de calitate“.

Iniţiatorul evenimentului, Liviu Mihaiu, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, a ţinut să povestească de unde a venit ideea organizării acestui festival. „Am plecat acum şase ani de la o idee fixă! Am început cu o manifestaţie în faţa Ambasadei Ucrainei împotriva construirii Canalului Bîstroe. Şi chestiunea a devenit o problemă europeană! Şi, uite-aşa, am ajuns să vrem să salvăm Delta, această Alaska de apă a României! Am plecat de la o mare pasiune şi am ajuns la o mare de oameni, care au venit la ceea ce eu cred ca va fi cu adevărat o mare sărbătoare! Sustenabilă! Şi durabilă! Proiectul festivalului este al organizaţiei noastre - Salvaţi Dunărea şi Delta, însă cu sprijinul de neînlocuit al Ministerului Mediului şi al Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea. Şi al companiilor Ursus Breweries şi Coca-Cola. Aşa ceva cred că se numeşte responsabilitate socială. Savuraţi Dunărea şi Delta!“
„Este de lăudat această acţiune, iar faptul că s-a realizat şi că este la a doua ediţie înseamnă că este deja tradiţie, care sper să fie cât mai durabilă. La fel cum sper ca tot ce s-a discutat la masa rotundă să nu rămână la nivel de vorbe - la care suntem campioni, ci să se transforme în fapte. Pentru că această zonă superbă şi bogată are ceva deosebit: nu găseşti oriunde un loc cu atâtea etnii, fiecare cu tradiţiile ei, inclusiv culinare, tradiţii care trebuie păstrate cu sfinţenie. Delta Dunării este sufletul meu şi de aceea apreciez ce face Asociaţia Salvaţi Delta pentru această zonă şi voi fi mereu alături pentru astfel de iniţiative“, a declarat Ivan Patzaichin, membru al juriului pentru festivalul D’ale Gurii Dunării.

Reprezentanta uneia dintre companiile finanţatoare ale festivalului, Diana Klusch, director Corporate Affairs Ursus Breweries ne-a declarat: „Susţinem cu entuziasm Festivalul D’ale Gurii Dunării, fiindcă promovează acele valori în care noi, la Ursus Breweries, credem cu tărie: respectarea principiilor de dezvoltare durabilă prin sprijinirea comunităţilor locale şi protejarea mediului. Şi fiindcă vorbim de un festival gastronomic, o mâncare bună merge cu o bere bună!“
„Protejarea şi conservarea resurselor de apă reprezintă o prioritate pentru Sistemul Coca-Cola din România. Derulăm proiecte destinate comunităţilor locale din zona Vatra Dornei, unde îmbuteliem apele, până în Delta Dunării. Ziua Dunării este un prilej de a aduce în atenţia opiniei publice resursele naturale şi culturale ale Dunării şi oportunităţile de dezvoltare şi conservare durabilă a acestora“, a precizat Laura Sgârcitu, specialist Programe Comunitare, Coca-Cola HBC România.



Alte articole in rubrica Eco-life