Din păcate, importăm iar curent - Energie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Energie

Din păcate, importăm iar curent

07 March 2016 - 02:46 PM Energie

Turbinele de la Porțile de Fier I, o investiție de un miliard de euro, se strică din păcate mereu, iar această situație a dus ca țara noastră, în anumite intervale orare, să fie net importatoare de electricitate, potrivit Economica.net. Este adevărat că aceste importuri de energie pot aduce un avantaj financiar doar datorită faptului că piețele de unde importăm au prețuri mai mici decât cele locale.

Deficitul de energie din piaţă provocat de defectarea a patru agregate de la Hidrocentrala Porţile de Fier a început să fie acoperit cu importuri, dar în zilele cu vânt puternic, acestea nu sunt necesare, pentru că 2.000-2.500 de MWh aduşi de eoliene sunt mai mult decât suficienţi să acopere deficitul de 450 de MWh de la Hidroelectrica, însă când vântul nu bate, aşa cum a fost la începutul lunii februarie, apar importurile.

Faptul că România importă curent nu este neapărat un lucru rău. Odată ce pieţele de energie din Cehia, Slovacia, Ungaria şi România au fost interconectate, acum doi ani, energia ieftină din oricare din aceste patru pieţe migrează către piaţa cu energia cea mai scumpă sau cu cea mai mare cerere.

Situația hidroagregatelor de la Porțile de Fier I durează de 18 ani, de când modernizarea hidrocentralei Porţile de Fier I a fost atribuită prin contract firmei elveţiene Sulzer. Dar, din nefericire hidroagregatele nu funcţionează în parametri normali, iar Hidroelectrica trebuie să le oprească şi să le repare pe banii ei.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Energie