Succesele Germaniei în domeniul biogazului, surse de inspirație pentru companiile românești - Energie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Energie

Succesele Germaniei în domeniul biogazului, surse de inspirație pentru companiile românești

03 August 2016 - 01:10 PM Energie

Delegația de informare organizată de AHK RomâniaÎn cadrul programului „Energy Solutions Made in Germany“, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană a organizat între 19 și 23 iunie o delegație de informare în Germania cu tema „Biogaz: Waste to Energy”. Participanții au văzut cum funcționează proiectele din Berlin, Leipzig și zonele învecinate.
Irina Tomşa

Delegația de informare organizată de AHK România (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană) s-a adresat specialiștilor din sectorul energetic și a avut drept scop încurajarea colaborării româno-germane pe subiectul „energiei din deșeuri“, biogazul.

Din partea română au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei, ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, ai Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Inginerie Electrică, ai unor operatori de instalații pe biogaz ca Genesis Biotech și ai unor companii care intenționează să realizeze investiții în domeniul biogazului.

AHKDelegația română a vizitat unitatea de cogenerare pe biogaz din incinta EUREF, instalația de biogaz din Rathenow, cea din Ruheleben și o alta din Berlin, apoi Centrul de Cercetare German în domeniul biomasei și Feldheim, satul independent energetic.

Biogaz pentru cogenerare de electricitate și căldură la EUREF

În incinta EUREF funcționează o unitate în cogenerare pe biogaz, care alimentează cu energie electrică și termică o clădire de birouri și un cort în care se desfășoară diverse activități. Biogazul este furnizat de Gasag. Reinhard Müller, președintele consiliului de administrație al EUREF a declarat: „Acestea sunt primele clădiri neutre din punct de vedere al dioxidului de carbon din Berlin“.

BSR: alimentare cu gaz provenit din prelucrarea resturilor menajere

BSR (Berliner Stadtreinigung) a deschis în 2013 la Ruhleben o instalație care funcționează pe principiul fermentării uscate, prin care microorganismele eliberează biogazul din produsul biologic. Metoda este ideală pentru deșeurile biologice cu conținut de 60-80% apă, așa cum sunt cele mai multe resturi menajere din gospodăriile berlineze. Biogazul generat este prelucrat și se obține metan în proporție de 98%, deci identic din punct de vedere chimic cu gazul natural, care este apoi integrat în rețeaua de alimentare a orașului.

Prezentarea "Avantajele biogazului"

Companiile de gospodărirea apei din Berlin extrag biogaz din nămol

La stația de epurare din Waßmannsdorf funcționează instalații de digestie care prelucrează nămolul cu ajutorul unor microorganisme pentru a obține biogaz. Acesta este folosit pentru alimentarea unităților de cogenerare care, în afară de energie electrică, produc și căldură reziduală cu care se încălzesc din nou instalațiile de digestie la temperatura de 37°C necesară microorganismelor. Ulterior, nămolul este trimis la centralele electrice, unde este ars cu adaos de păcură pentru a fi din nou utilizat la producerea energiei electrice. În total, instalațiile de biogaz ale companiilor de gospodărirea apei din Berlin generează energie electrică de aproximativ 51 milioane kWh. Biogazul obținut din instalațiile de epurarea apelor reziduale din Waßmannsdorf are multiple utilizări: producerea energiei electrice, încălzirea instalației de digestie, încălzirea clădirii și alimentarea cu apă caldă atât a stației de epurare, cât și a cartierului rezidențial învecinat.

Centrul de Cercetare German în domeniul biomasei (DBFZ)

DBFZ, instituție de stat aflată în subordinea Ministerului Federal al Alimentației și Agriculturii, funcționează la Berlin din 2008 și este specializată în cercetare aplicată pentru integrarea eficientă a biomasei ca resursă de energie durabilă. Pornind de la examinarea fluxurilor de materiale și a proceselor biologice, cercetătorii de la DBFZ analizează diverse posibilitățide optimizare a tehnologiilor și componentelor pentru producerea și utilizarea biogazului.

Feldheim, satul independent energetic datorită cooperativei agricole

Districtul Feldheim al orașului Treuenbrietzendin Brandenburg dispune de o instalație de biogaz cu o capacitate electrică instalată de 526 kW care este operată și alimentată de cooperativa agricolă locală. Ca materii prime, uzina folosește anual 8.600 mc de gunoi de grajd, 8.700 tone de porumb și 190 tone de uruială de cereale, toate produse de cooperativă. Producția se cifrează la 4 milioane kWh energie electrică pe an și este introdusă în rețeaua publică, iar căldura generată în decursul procesului alimentează o rețea de termoficare proprie care deservește locuitorii, fermele de animale și unitățile comerciale din zonă. Ca subprodus, rezultă și aproximativ 15.500 mc de îngrășământ ce revin cooperativei agricole.

La o fabrică de biogaz

Concluzii

Vizitele delegației române la companiile germane și dialogul cu specialiștii au deschis calea unor viitoare colaborări în domeniul biogazului, sector în care Germania dispune de o experiență bogată și îndelungată. Biogazul este o resursă extrem de valoroasă prin faptul că poate fi produs continuu, oferind astfel stabilitate și independență sistemului energetic în același timp cu reducerea costurilor plătite de consumatorul final. Alte articole in rubrica Energie