Turnurile turbinelor eoliene vor fi taxate - Energie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Energie

Turnurile turbinelor eoliene vor fi taxate

05 April 2018 - 04:30 PM Energie

EolieneDupă ce a fost diminuat numărul de certificate verzi pe care le pot folosi, producătorii de energie eoliană vor fi nevoiți să plătească și impozit pe turnurile turbinelor.
Conform unui proiect de lege al coaliției majoritare care va fi dezbătut în procedură de urgență, Codul Fiscal va fi modificat pentru a include în categoria clădirilor și turnurile de susținere a turbinelor eoliene. Modificarea a fost susținută de Ministerul Finanțelor.
Informația a apărut la doar câteva zile după ce ANRE a decis reducerea cotei de certificate verzi cu 30%, iar Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) s-a declarat dezamăgită.
Viorel Lefter, președintele PATRES, a precizat: „De la an la an cota obligatorie de energie din surse regenerabile susținută a fost redusă astfel încât impactul certificatelor verzi în factura de energie a consumatorului final să nu crească. Cota pentru 2017 a fost stabilită la 8,3%, sub nivelul celei din 2016 și mult sub nivelul cotei de 16% prevăzută inițial în Legea nr. 220, lege în baza căreia s-au făcut investițiile în sectorul regenerabilelor“.
PATRES a semnalat că „reducerea succesivă a cotei conduce la un grad foarte mic de absorbție a certificatelor verzi, fapt care va amplifica și mai tare distorsiunile în piață și va provoca pierderi uriașe pentru producători“. Schema de sprijin este în colaps complet, se precizează în comunicatul organizației.

ecologicAlte articole in rubrica Energie