La electricitate teoretic stăm bine - Energie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Energie

La electricitate teoretic stăm bine

18 December 2019 - 11:47 AM Energie

Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), statisticile arată că România dispune de capacități de producție cu o putere instalată totală de 21.460 megawați, însă instituția analizează câte dintre acestea mai funcționează.

Președintele autorității, Dumitru Chiriță, a declarat încă din august 2019 că „România are teoretic o putere instalată de foarte mari dimensiuni, 24.000 MW, iar disponibili efectiv sunt undeva la 16.000. Ceilalți 8.000 MW sunt în mare măsură megawați care nu mai există fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multă vreme“. Șeful ANRE a anunțat că au fost identificate capacități de 3.800 MW care își vor pierde licența până la finalul anului 2019, iar datele vor fi actualizate astfel încât să fie corect raportate Uniunii Europene și să genereze „disponibilitate pentru investitori de a realiza capacități energetice, atât de necesare pentru România“.

Între timp autoritatea a retras deja licențele a cinci centrale cu putere totală de 1.067 MW: două grupuri de la Sucursala Electrocentrale Chişcani a Complexului Energetic Oltenia cu putere instalată de 227 MW și respectiv 210 MW, un grup de la Rovinari de 330 MW și două grupuri de la Iernut de 100 MW și respectiv 200 MW. Pe 1 noiembrie a.c. a fost publicată pe site-ul ANRE situația la zi a capacităților de producție energetică, iar instituția a anunțat că o va actualiza periodic.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Energie