Dispare un impozit care a creat haos în colectarea și valorificarea deșeurilor - Legislatie internă, legislatie externă si directive europene | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Legislaţie

Dispare un impozit care a creat haos în colectarea și valorificarea deșeurilor

15 October 2015 - 01:02 PM Legislaţie

"Întreprinzător" individualPrin noul Cod Fiscal se va elimina din 2016 impozitarea cu 16% a veniturilor obținute de persoanele fizice din valorificarea deșeurilor de metal, hârtie, sticlă şi altele, indiferent de proveniența acestora, din gospodăriile proprii sau din alte surse. Acest impozit, aplicat din anul 2011, a dus la evaziune și a creat mari probleme pentru societățile comerciale care au lucrat și lucrează cinstit pe această piață.ecologic

Faptul că o taxă în plus nu aduce în mod obligatoriu și bani la buget s-a văzut după ce Guvernul Boc a decis acum patru ani impozitarea veniturilor obținute de persoanele fizice din vânzarea deșeurilor către centrele de colectare.

Noua taxă de 16% la care se adaugă și cei 3% datorați la Fondul pentru Mediu a creat oportunități nesperate celor care căutau să evite plata taxelor și impozitelor. Și dacă înainte de anul 2011 tranzacțiile cu deșeuri de la persoane fizice reprezentau cam 10 - 15% din totalul achizițiilor, după impunerea impozitării ele au coborât undeva la 2-4%. Practic tranzacțiile de la persoanele fizice au fost ascunse prin diferite societăți comerciale care fie nu au mai înregistrat achizițiile de deșeuri, fie le-au trecut la capitolul achiziții de la persoane juridice, evitând astfel plata celor 16%.

În România de colectarea deșeurilor se ocupă mai mult de 10.000 de firme. După impunerea impozitului unele firme nu și-au mai înregistrat achizițiile, s-au înființat ca microîntreprinderi, și-au autorizat activitatea de colectare a deșeurilor la autoritatea de mediu, au facturat apoi deșeurile colectate și au plătit doar impozitul de 3% pe veniturile microîntreprinderilor, tranzacția cu deșeuri fiind supusă procedurii „taxării inverse“.

La scurt timp au dispărut. Fie că s-au dizolvat voluntar, fie că și-au cesionat societatea.

Alte firme au procedat altfel. Și-au înregistrat achizițiile pe un circuit fictiv în care au interpus pe lanț 2-3 alte firme și au evitat astfel plata celor 16%, fenomenul fiind astfel și mai greu de identificat.

Tot acest mecanism de fraudare a plății impozitului de 16% și a contribuţiei de 3% la Fondul pentru Mediu a avut însă și alte efecte.

El a condus la mari probleme pentru marii operatori economici valorificatori de deșeuri, care sunt ultimii achizitori ai deșeurilor.

Pentru că în nenumărate situații acești colectori nu putea fi identificați de organul fiscal, valorificatorii deșeurilor au fost asociați cu aceştia, fiindu-le lor imputate sume deosebit de mari în contul impozitului de 16% datorat de colectori.

Și chiar dacă valorificatorii au verificat că furnizorii de deșeuri sunt activi pe site-ul ANAF la momentul facturării, chiar dacă au întocmit documentele de recepție a mărfii, documentele de transportul deșeurilor, chiar dacă au verificat autorizația de mediu și au făcut plata prin cont bancar pentru deșeurile achiziționate, tot lor li s-a aplicat cota de 16% din respectivele tranzacții. Fiindcă cei care trebuiau să plătească s-au desființat, reînființat, din nou desființat și tot așa numai pentru a evita plata taxelor și a impozitelor.

Pe piața deșeurilor din România lucrează, după cum spuneam, cam 10.000 de firme. Altele noi se înființează zilnic. Din cele 10.000, cele mai multe, cam 90%, sunt colectorii de deșeuri. Urmează apoi câteva sute de valorificatori și numai câțiva reciclatori de deșeuri. Taxa pusă de Guvernul Boc nu numai că nu și-a atins scopul, dar ea a dus la înflorirea pieței negre, a produs un haos de nedescris în sistem și a dus la desființarea multor firme serioase care nu puteau rezista pe o piață condusă de evazioniști.

Acum prin eliminarea acestui impozit toată lumea din zona de colectare, valorificare și reciclare a deșeurilor așteaptă o reașezare a pieții, o revenire a celor care lucrează cinstit în această ramură economică.  Alte articole in rubrica Legislaţie