Noi reglementări pentru valorificarea lemnului - Legislatie internă, legislatie externă si directive europene | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Legislaţie

Noi reglementări pentru valorificarea lemnului

11 November 2017 - 12:37 PM Legislaţie

Lemne pentru focGuvernul a aprobat o hotărâre pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică. Una dintre prevederi se referă la asigurarea cu prioritate a lemnului de foc pentru populație și vizează vânzarea directă, fără intermediari, a lemnului de foc din pădurile proprietate publică către cetățeni și unitățile de interes public local (școli, grădinițe, instituții etc.). Pentru a preveni specula, au fost introduse sancțiuni pentru revânzarea materialului lemnos cumpărat de populație ca lemn de foc.
O altă prevedere asigură producătorilor români de mobilă dreptul de preempțiune, pentru a încuraja prelucrarea superioară a lemnului în țară. La prima licitație au dreptul să participe exclusiv operatorii care dețin certificat de atestare de producător din industria mobilei și operatorii economici care dețin precontract de servicii de prelucrare primară a lemnului fasonat încheiat cu producătorul din industria mobilei care deține certificat de atestare privind capacitatea de industrializare a lemnului. Pentru a evita specula, este interzisă revânzarea lemnului achiziționat la licitația dedicată producătorilor români de mobilă.

Noul regulament vizează și transparentizarea totală a licitațiilor: Ministerul Apelor și Pădurilor va realiza un website special, www.produselepadurii.ro, unde vor fi publicate toate anunțurile de licitație de masă lemnoasă din pădurile statului.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Legislaţie