OPP REMAT contestă proiectul de ordonanță care modifică Legea deșeurilor - Legislatie internă, legislatie externă si directive europene | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Legislaţie

OPP REMAT contestă proiectul de ordonanță care modifică Legea deșeurilor

12 March 2018 - 02:44 PM Legislaţie

Conferința organizației patronale OPP REMATÎn perioada 18-20 februarie 2018 a avut loc la Sinaia conferința organizației patronale OPP REMAT, unde s-au discutat ultimele modificări legislative care afectează activitatea membrilor acestei organizații patronale. Contribuțiile membrilor la Administrația Fondului pentru Mediu, necesitatea finanțării de către această instituție a investițiilor în reciclare, modul în care se fac raportările și recentele modificări legislative au fost principalele subiecte abordate.
 Matei Dumitru

Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje a creat o stare de nesiguranță în rândul tuturor celor care au ca obiect de activitate gestionarea deșeurilor.

Dacă va fi adoptată în forma propusă, ordonanța va scoate de pe piața deșeurilor toți colectorii și o mare parte din valorificatorii de deșeuri existenți. De aceea, organizaţia OPP REMAT va contesta proiectul de ordonanță.

Programul Rabla este unul din puținele programe finanțate de către AFM. Referitor la acest program care se vrea a fi unul de stimulare a înnoirii parcului auto național, OPP REMAT susține în continuare ideea că o valoare mai mică a primei de casare și utilizarea mai multor tichete pentru achiziționarea unui autovehicul nou ar permite scoaterea din uz a mai multor vehicule uzate cu efect benefic asupra mediului, industriei auto și industriei de reciclare.

„România este singurul stat din Uniunea Europeană în care nu este implementat principiul responsabilității producătorului. În România cei care introduc mașini pe piață nu au nici un fel de responsabilitate de mediu, nici un fel de obligație în ceea ce privește realizarea obiectivelor de tratare și valorificare a vehiculelor scoase din uz și nici în ceea ce privește finanțarea costurilor acestor activități“, a declarat Mihai Sofian, preşedintele OPP REMAT.

Referitor la Programul Rabla 2018, Cornel Brezuică, preşedintele AFM a anunţat că „va începe în a doua parte a lunii martie cu aproximativ 16.000 de autovehicule care se vor casa. Ca noutate, din anul acesta nu vor mai fi primite spre casare decât autovehicule care au la data predării inspecția tehnică periodică (ITP) valabilă. Până anul acesta nu era necesară verificarea valabilității ITP.“

Finanțarea unor investiții în domeniul reciclării este o cerere pe care membrii OPP REMAT au adresat-o în zadar tuturor miniștrilor Mediului. Acum OPP REMAT a solicitat din nou ministerului alocarea de fonduri pentru gestionarea deșeurilor din bugetul de venituri și cheltuieli al Administrației Fondului pentru Mediu. Solicitarea organizației are și o motivație bazată pe cifre. Operatorii economici au plătit începând din anul 2003 la bugetul Fondului pentru Mediu aproximativ 30 milioane de euro pe an, iar sumele finanțate prin proiecte în domeniu de către AFM au fost sub 5% din totalul acestor plăți. În plus, sumele încasate de la AFM în perioada 2015-2016 de la producătorii de bunuri ambalate au fost de 85 milioane de euro, sume care ar trebui conform legii să se regăsească în sistemele de colectare selectivă și de valorificare a deșeurilor de ambalaje.

Administrația Fondului pentru Mediu intenționează să schimbe nivelul contribuției la deșeurile metalice de la 3% la 2% și să aplice această taxă o singură dată, la primul colector care preia marfa de la generator, lucru care va veni oarecum în sprijinul industriei de profil.

OPP REMAT consideră că este necesară o monitorizare în timp real a tuturor tranzacțiilor cu ambalaje pentru care producătorii, prin organizațiile de transfer de responsabilitate, bonifică costurile de colectare și tratare. Toate tranzacțiile cu deșeuri de ambalaje pentru care OTR-urile alocă sume vor intra într-un sistem informatic în care vor raporta toți colectorii, valorificatorii și reciclatorii care primesc bonificațiile, iar astfel se va face ordine în acest domeniu unde nu de puține ori s-au făcut nereguli. Alte articole in rubrica Legislaţie