Structuri județene pentru ariile naturale - Legislatie internă, legislatie externă si directive europene | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Legislaţie

Structuri județene pentru ariile naturale

10 December 2018 - 01:49 PM Legislaţie

Guvernul a adoptat un proiect de Hotărâre care prevede înființarea structurilor județene ale Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). După înființare, acestea vor prelua atribuțiile custozilor ariilor protejate. În România există 1.572 de arii naturale protejate, dintre care 1.066 necesită custodie.

„Până în acest an, România era singura țară din Europa care își administra ariile protejate prin intermediul unor entități neguvernamentale și nu așa cum este normal, printr-o autoritate a statului. Prin înființarea structurilor teritoriale ale ANANP vom pune practic ordine în acest sistem și ne vom asigura că statul român, prin instituțiile sale, își asumă aplicarea unitară a legislației de mediu pe întreg teritoriul României. Astfel vor dispărea toate sincopele, cazurile de proiecte blocate, de avize eliberate cu întârziere, de avize neconforme cu legislația în vigoare sau de interpretări excesive și neunitare ale legislației“, a declarat Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului.

Atribuțiile noilor entități includ refacerea a 2.000 hectare ecosisteme degradate și îmbunătățirea stadiului de conservare a 60.000 hectare teren, pentru care există linii de finanțare din fonduri europene. Structurile ANANP vor avea capacitatea de elaborare și management al proiectelor și vor putea încheia parteneriate cu alte autorități, instituții și ONG-uri.

Irina TomșaAlte articole in rubrica Legislaţie