România, prima la importuri ilegale de HFC - Legislatie internă, legislatie externă si directive europene | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Legislaţie

România, prima la importuri ilegale de HFC

22 November 2019 - 01:56 PM Legislaţie

Hidrofluorocarburile de tip HFCRomânia este pe primul loc într-un clasament al țărilor Uniunii Europene care importă ilegal un agent frigorific interzis de legislația europeană, arată un articol publicat de Deutsche Welle. Este vorba despre un tip de hidrofluorocarburi cunoscut sub prescurtarea de HFC sau HFCs.
ecologic

Agentul frigorific HFC/HFCs este folosit în special la încărcarea sistemelor de aer condiționat ale autovehiculelor, la sistemele de aer condiționat, aparatele de refrigerare industriale și frigiderele casnice, toate de generații ceva mai vechi, dar care sunt încă folosite la nivel european.

În urmă cu douăzeci de ani, după semnarea protocolului de la Montréal, când a fost interzisă folosirea freonului (CFC), substanță dovedită drept principala vinovată de distrugerea stratului de ozon la nivel global, s-a încercat găsirea unor alternative cât mai inofensive pentru mediu.

Hidrofluorocarburile de tip HFC au fost primele alternative la îndelung hulitul freon și au contribuit în mod esențial la eliminarea acestuia de pe piața industriei de echipamente frigorifice. Totuși, deși sunt mai puțin periculoase, produsele derivate din HFC au un potențial ridicat de încălzire globală (GWP) și vor fi interzise începând cu anul 2020.

175-36În data de 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare amendamentul Kigali la Protocolul de la Montréal prin care atât țările dezvoltate, cât și țările în curs de dezvoltare și-au asumat angajamente obligatorii de reducere a producției și consumului global de hidrofluorocarburi (HFC), gaze dăunătoare cu efect de seră. Uniunea Europeană a reușit să reducă în 2017 consumul de HFC pe teritoriul comunitar cu 12%, mai puţin decât s-a angajat în cadrul amendamentului Kigali.

Înlocuirea sistemelor de refrigerare industriale care încă folosesc HFC se va face în mod treptat, însă o altă mare problemă o reprezintă autovehiculele care folosesc acest agent frigorific în instalațiile de aer condiționat. De aceea la nivelul Uniunii folosirea lui este strict controlată de instituțiile europene.

Impedimentul major este faptul că în ultimii ani importurile ilicite de HFC provenite din China au crescut la un nivel îngrijorător. Conform ziariștilor de la Deutsche Welle, agentul frigorific intră ilegal în Europa în special pe cale maritimă, în containere. Fiecare container poate conține 900 de butelii de HFC care se vând pe piața neagră cu aproximativ 63 de euro bucata. China este principalul producător mondial al acestui gaz, iar Uniunea Europeană este cea mai mare piață de desfacere.

În Germania, cei prinși că vând HFC în butelii de unică folosință riscă pedepse cu închisoarea de până la doi ani sau amenzi de până la 50.000 euro. Există însă alte state membre ale UE, printre care și România, care nu au pus în aplicare regulamentul UE sau au făcut-o doar într-o măsură limitată. În aceste țări amenzile pentru infracțiuni sunt fie prea mici, fie inexistente.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a emis către Italia și România o notificare oficială deoarece consideră că niciuna dintre cele două țări nu a raportat progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a legislației europene. Se estimează chiar că importurile ilegale de HFC au crescut în anul 2018 numai în România cu 600% față de anul 2016. Alte articole in rubrica Legislaţie