Societatea Europeană a Reciclării - o dezbatere în Parlamentul European organizată de Asociaţia Planeta Verde - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Societatea Europeană a Reciclării - o dezbatere în Parlamentul European organizată de Asociaţia Planeta Verde

08 April 2014 - 03:05 PM Politici & Economie

Societatea Europeană a Reciclării - o dezbatere în Parlamentul EuropeanParlamentul European a găzduit pe data de 18 martie 2014 o dezbatere privind noile ţinte legislative stabilite în domeniul managementului deşeurilor pentru ţările din Uniunea Europeană. Dezbaterea a fost organizată de Asociaţia Planeta Verde şi a reunit deopotrivă factori oficiali importanţi din Uniunea Europeană, cât şi specialişti care au expus puncte de vedere privind managementul deşeurilor în spaţiul european.

Coffee Debate-ul, intitulat „Societatea Europeană a Reciclării - Resurse naturale şi managementul deşeurilor“, s-a desfășurat la inițiativa Asociației Planeta Verde şi a beneficiat de sprijinul profesorului Vladko Todorov Panayotov, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă, precum şi membru supleant al Comitetului pentru Industrie, Cercetare şi Energie din cadrul PE.

Dezbaterea a reunit deopotrivă factori oficiali importanţi din Uniunea Europeană şi specialişti care au expus puncte de vedere privind managementul deşeurilor în spaţiul european, cu accent pe problemele din acest sector şi soluţiile viabile pentru rezolvarea acestora.

Despre dezbatere, Ionuţ Georgescu, preşedinte onorific al Asociaţiei Planeta Verde, a declarat: „Managementul deşeurilor este poate cea mai mare provocare a României de câţiva ani încoace. La fel va fi şi pe viitor. Experienţele bune ale statelor membre şi know-how-ul acestora au fost rezultatul principal al conferinţei pe care am organizat-o. A fost un dialog fără bariere între specialişti de marcă, dar şi discuţii amănunţite acolo unde legislaţia o cerea. Societatea europeană a reciclării a fost, fără doar şi poate, o platformă de dezbatere care a oferit participanţilor semnale importante privind perspectivele viitoare în domeniul managementului deşeurilor“.

SER

În cadrul conferinţei au luat cuvântul: Willan Neale, membru în cabinetul comisarului european pentru Mediu Janez Potočnik, Olivier de Clerq, membru al Comisiei Europene - Directoratul General de Mediu, Gestionarea Deşeurilor şi Uniunea de Reciclare; Piotr Barczak, responsabil de proiecte în cadrul EEB (European Environmental Bureau); Philippe Micheaux Naudet, coordonator proiecte la ACR+; Andrei Orban, preşedintele Asociaţiei Environ România, Milena Bedrule, director Mediu Euro Construct Trading 98.

Moderatorul dezbaterii a fost Ionuț Georgescu, preşedinte onorific al Asociaţiei Planeta Verde, care a punctat în cadrul conferinţei aspecte importante privind modul de gestionare a deșeurilor din România şi Bulgaria, subliniind că acest sector se confruntă la ora actuală cu cele mai mici rate de reciclare din Europa, fiind una dintre provocările ecologice ale societăţii româneşti. „Nivelul reciclării în România a fost de doar 1% în 2010, înregistrând o creștere u-şoară până la 1,3%, în 2013. Ţinând cont că ţara noastră ar trebui să ajungă la o rată de reciclare de 50% până în 2020, ar însemna că progresele în acest sector ar trebui să crească cu circa 4% pe an. Rămâne de văzut în ce măsură România îşi poate atinge obiectivele, mai cu seamă că experienţa de până acum ne indică o creştere de doar 0,3% în circa doi ani“, a subliniat Ionuţ Georgescu.

SER

La rândul său, profesorul Vladko Todorov Panayotov, membru al Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță, precum și membru supleant al Comitetului pentru Industrie, Cercetare și Energie din cadrul PE, a precizat că, deși la nivelul Uniunii rata reciclării a crescut considerabil, Europa încă pierde resurse importante din deșeurile care ajung la gropile de gunoi tradiționale.

Willan Neale, membru al cabinetului comisarului european pentru Mediu Janez Potočnik, ne-a felicitat cu privire la poziția noastră din punct de vedere al cantităților de deșeuri generate, fiind în „fruntea clasei“, lucru pozitiv care nu ar trebui să fie influențat în perioada următoare de creșterea economică. „Este important să înțelegem că, dacă ne uităm în statisticile EU din ultimii 20 de ani, acestea arată că se merge pe o direcție bună. Diferența dintre țări demonstrează că există posibilitatea implementării corecte și complete a SMID. Zero landfill este una dintre principalele ținte. Există exemple pe care le putem implementa, urmărind performanța țărilor care își ating/depășesc țintele, sau putem găsi obstacole reale care ne împiedică să ajungem la țintele impuse“, a precizat Willan Neale.

Milena Bedrule, director Mediu în cadrul companiei Euroconstruct Trading 98, a punctat faptul că o problemă stringentă a autorităților este lipsa fondurilor necesare pentru implementarea sistemul de management integrat al deșeurilor - SMID, întrebând interlocutorii „Unde sunt banii ?“, revenind astfel la întrebarea profesorului Panayotov.

Andrei Orban, președintele Asociației Environ, a ridicat problema lipsei de conştientizare în rândul autorităţilor locale cu care s-a confruntat în cei peste şapte ani de activitate în domeniu. „Printre obstacolele cu care România se confruntă în domeniul managementului deşeurilor se numără lipsa infrastructurii necesare şi a punctelor de colectare municipale, dar şi abordarea de tip monopol a companiilor de salubritate, care se comportă exact ca un stăpân al teritoriului şi îngreunează mult procesul de gestiune integrată a deşeurilor“, a explicat Andrei Orban, preşedinte al Asociaţiei Environ.

Totodată, Andrei Orban a ridicat problema lipsei de expertiză în rândul autorităţilor locale.

SER

Un alt element important adus în discuție de Andrei Orban a fost necesitatea uniformizării legislației la nivel european și instituirea unui sistem de indicatori de măsurare a performanței (KPI) prin care să poată fi realizată o evaluare corespunzătoare a raportărilor efectuate de către toate toții jucătorii din sectorul deșeurilor din Statele Membre.

Unul din punctele cheie ale dezbaterii a fost propunerea implementării asigurării de mediu, propusă de către moderatorul Ionuț Georgescu, soluție recepționată de auditori ca fiind una viabilă, solicitându-se o serie de documente și informații detaliate despre această temă. Acest proiect este puternic susținut și de către operatorii privați.

ecologicAlte articole in rubrica Politici & Economie