Un reprezentat al industriei de reciclare candidează pentru un loc în Parlamentul European - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Un reprezentat al industriei de reciclare candidează pentru un loc în Parlamentul European

08 May 2014 - 01:12 PM Politici & Economie

Bine cunoscut de cei care lucrează în domeniul gestionării deşeurilor, directorul general al societăţii Eco Anvelope, Florin Brabete a intrat în politică. Membru al Partidului Verde, Brabete este primul pe lista candidaţilor acestei formaţiuni politice la alegerile europarlamentare din aceast an. Ce l-a adus în politică şi ce vrea să facă din Parlamentul European ne-a spus într-un interviu pe care l-a acordat pentru cititorii Revistei ecologic.

Matei Dumitru

ecologic: Candidaţi din partea Partidului Verde la alegerile europarlamentare. De ce aţi intrat în politică?

Florin Brabete, candidat al Partidului Verde la alegerile europarlamentare: Fiindcă am activat timp de mai mult de zece ani în ceea ce s-ar putea numi industrie verde, în reciclare, în managementul deşeurilor, activitate care a fost recunoscută prin expertiză de ceilalţi actori şi am constatat faptul că la ora actuală nu există o politică unitară de mediu. Nu există o politică unitară privind transferul de responsabilitate, pe toate tipurile de deşeuri, de la cele de ambalaje, la cele electrice şi electronice, la baterii şi aşa mai departe. Fiecare societate de preluare de responsabilităţi se supune unei legi specifice fiecărui domeniu. Dar aceste legi nu au o bază comună la nivel naţional. La nivel european există câte o directivă pentru fiecare tip de deşeu. Aceste directive au fost preluate şi au fost adaptate la noi fără a se ţine însă seama de faptul că toate trebuie să răspundă aceluiaşi principiu de funcţionare. La noi, de preluarea de responsabilităţi se ocupă şi ONG-uri, şi SRL-uri, şi SA-uri. Din punctul meu de vedere, toate aceste societăţi trebuiau să fie societăţi non-profit. Putea Statul să îşi desemneze un reprezentant în consiliul de administraţie al fiecărei societăţi pentru coordonarea bunei desfăşurări a activităţii. Cum Statul, putea şi trebuia să stabilească şi un preţ minim cu care să se facă gestiunea unui anumit tip de deşeu. În prezent concurenţa vis a vis de preţ este una neloială şi nu face altceva decât să ducă la neîndeplinirea sarcinilor. Nicăieri în lume nu se poate gestiona bine un deşeu fără a asigura o limită inferioară. Noi nu avem un sistem de trasabilitate, nu avem un soft care să asigure această trasabilitate pentru acest sistem. Societatea pe care o reprezint are un asemenea sistem funcţional, care garantează circuitul deşeurilor de la generator la valorificator.

Verziiecologic: Cum funcţionează aceste organizaţii şi de fapt cine plăteşte?

Florin Brabete, candidat al Partidului Verde la alegerile europarlamentare: Acţionarii din societăţile de gestiune sunt producătorii şi importatorii, acolo unde aceştia există. Fluxul financiar se asigură pe baza preluării de la end user a unei sume necesare acoperirii costului serviciului de preluare a responsabilităţii. Acea ecovaloare, costul serviciului de preluare a responsabilităţii de gestiune a fluxului deşeului respectiv, este plătită întotdeauna de end user, de consumatorul final, de cetăţean. Că sunt colectaţi diferit funcţie de natura deşeului este adevărat, dar toţi aceşti bani vin de la populaţie. Populaţia este cea care plăteşte toate aceste costuri.

ecologic: Ce vreţi să promovaţi în Parlamentul European?

Florin Brabete, candidat al Partidului Verde la alegerile europarlamentare: Din fericire pot să spun că fac parte din Partidul Verde din România, partid care este recunoscut de către Partidul Verde European. Acesta are în Parlamentul de la Bruxelles o reprezentare foarte mare. Grupul parlamentar compus din membrii partidelor verzi din toate ţările europene unde partide verzi există sub o formă sau alta, are un cuvânt greu de spus în adoptarea anumitor proiecte. Conform principiilor Partidului Verde European noi vom promova în primul rând dezvoltarea durabilă, integrarea României pe piaţa unică europeană. Partidul Verde în România din păcate nu a fost foarte vizibil, deşi au fost câteva acţiuni punctuale, de reprezentare a partidului, faţă de problematica gazelor de şist, faţă de Roşia Montană, de comemorarea evenimentului de la Fukushima... Eu cred că Partidul Verde ar fi trebuit să se implice activ în probleme de legislaţie, în principal în cea de mediu, dar nemaiavând un reprezentant în Parlament, acest lucru a fost imposibil.

Domnul Remus Cernea a plecat din partid preferând postura de independent şi nu a mai rămas nimeni care să apere interesul partidului. Partea de manifestări, de acţiuni ecologiste, se realizează de către ONG-uri. Iar problemele sesizate de către ONG-uri sunt preluate de către partid pentru găsirea soluţiilor de rezolvare.

ecologic: Ce şanse credeţi că aveţi la aceste alegeri europarlamentare?

Florin Brabete, candidat al Partidului Verde la alegerile europarlamentare: Ce şanse are toată lumea. Marea problemă este prezenţa la vot care cu siguranţă va fi una foarte scăzută, iar dintre cei care vor participa, mare parte va fi electorat captiv. Este foarte important a avea parlamentari la Bruxelles din tot eşichierul politic şi este foarte important ca Partidul Verde să aibă reprezentaţi fiindcă e un partid recunoscut de verzii europeni, iar practica europeană a arătat că acolo unde există un partid verde există şi un reprezentant al acestuia în Parlamentul European.

Noi vrem să facem parte din Europa, vrem să fim reprezentaţi în Parlamentul European, să facem parte din această piaţă unică. Rămâne ca aceste alegeri să decidă dacă România va fi reprezentată sau nu şi de către noi, verzii. Piaţa unică la care noi ne referim reprezintă cumul de costuri pentru energie, produse alimentare, carburanţi, legislaţie unică, drepturi, asigurări de sănătate, asigurări sociale, salarii, impozite. România nu face parte din elitele europene. Iar pentru asta va trebui să luptăm să ajungem în Parlamentul European şi să fim o ţară recunoscută şi respectată ca toate celelalte ţări membre.

Florin Brabete, candidat al Partidului Verde la alegerile europarlamentare

ecologic: Sunteţi directorul unei organizaţii de preluare de responsabilităţi. Are România o industrie de reciclare?

Florin Brabete, candidat al Partidului Verde la alegerile europarlamentare: Industria de reciclare din România există, dar nu este reprezentată pe toate sectoarele, pe toate tipurile de deşeuri. Din păcate este o industrie liniară. Noi dorim să se treacă de la o industrie liniară, la una circulară, la o industrie care să nu mai utilizeze materia primă virgină, să utilizeze materia primă provenită din reciclare, fapt ce va duce la scăderea costurilor, la protejarea naturii, a resurselor, la conservarea lor pentru viitor.

Activitatea de reciclare din România are nevoie de o industrie de colectare care să realizeze volumele necesare industriei. Acest lucru se va realiza doar dacă se vor încuraja societăţile mici, dacă se vor elabora legi care să încurajeze activitatea de colectare şi reciclare. În final, toate acestea vor duce la crearea de locuri de muncă şi la creşterea veniturilor la bugetul de stat. Ori acum se doreşte desfiinţarea societăţilor mici care fac colectare, care fac selectare, se pierd materii prime, se pierd locuri de muncă, se pierd venituri la bugetul de stat. Această activitate nu se poate face la nivel macro fiindcă ea este foarte atomizată. Deşeurile sunt peste tot, nu numai într-un loc. Ori dacă cei mici nu sunt lăsaţi să lucreze, o să ne trezim la un moment dat cu un munte de gunoi peste noi.

Mai mult, sunt deşeuri cu valoare negativă, care nu au încă o valoare de piaţă. Ce facem cu ele, le lăsăm aruncate peste tot? Sau subvenţionăm valorificarea sau tratarea lor? Nu există o gândire unitară, dar există o grămadă de blocaje politice la nivel central, judeţean, local, unde proiecte pe POS Mediu realizate în proporţie de 90% sunt blocate politic. E o mizerie. Iar mizeria fizică generează mizerie morală şi viceversa. Ori dacă nu ne ocupăm de această mizerie, mai devreme sau mai târziu nu ne putem aştepta ca noi înşine să fim curaţi.

ecologic: Sunteţi primul pe lista de candidaţi ai Partidului Verde. Ce ne puteţi spune despre colegii dumneravoastră?

Florin Brabete, candidat al Partidului Verde la alegerile europarlamentare: Îi respect pe toţi colegii mei, am apreciat munca lor în activitatea de strângere a semnăturilor, apreciez în continuare efortul pe care îl depun în organizarea filialelor şi a campaniei electorale. Toţi candidaţii noştri vin din industrie, din activităţi private şi nu au mai fost în funcţii publice. Sunt oameni noi, oameni care vor o schimbare, fiindcă s-au săturat şi ei de aceste promisiuni deşarte făcute de politicieni de-a lungul timpului, promisiuni care nu au avut acoperire, promisiuni făcute în alegeri. S-au săturat de ceea ce se întâmplă în politica din România, unde partidele de stânga au doctrine de dreapta şi invers, unde cele de centru glisează spre stânga sau spre dreapta, unde nu mai există o constanţă în politică.

În goana după vot politicienii actuali fac tot felul de compromisuri. Fac alianţe de neimaginat, nu mai există o puritate a culorilor politice, fac promisiuni pe care nu şi le pot ţine fiindcă nu au nici cum, nici cu cine, şi nici cu ce. Tot ceea ce au făcut s-a făcut pe interese politice, pe interese personale şi nicidecum pentru cetăţean.

Nu s-au făcut autostrăzi, s-au făcut frânturi de autostradă, totul pe considerente locale şi politice. Nu s-a ţinut cont de dezvoltarea regională, de geopolitică, de geostrategie. Am pierdut proiecte de geostrategie, oleoducte, gazoducte tocmai pentru că nu am fost în stare să facem o legislaţie care să permită dezvoltarea acestor proiecte, nu am avut o infrastructură pentru asta.

Atunci când vii din industrie în politică, vii cu foarte multe nemulţumiri, care cu siguranţă nu se pot rezolva peste noapte. Sigur că nu putem să ne gândim că mâine vom ajunge la nivelul Germaniei, Franţei sau al Italiei. Ni se pare nedrept că am fost băgaţi în aceeaşi oală cu Bulgaria. Eu consider că este o problemă injustă faţă de Bulgaria. Bulgaria este mult peste noi, nu putem fi comparaţi cu Bulgaria, noi suntem acum cu mult în urmă. În multe domenii în care România era lider de zonă acum Bulgaria este peste noi. Am pierdut industrii, am pierdut şi agricultura, totul s-a distrus voit şi asta mă doare cel mai mult. Am vizitat în Bulgaria, la Belene, o fabrică care era conservată de la revoluţie. O fabrică de prelucrări mecanice unde am văzut un strung carusel Skoda vechi care funcţiona perfect. Totul era conservat, toate utilajele funcţionau perfect, nu mai trebuia decât să porneşti curentul şi să îi dai drumul la producţie.

La noi s-a vândut tot, s-au vândut ţesătorii, războaie de filatură care s-au dus în India la preţ de fier vechi şi s-au montat acolo. La noi s-a distrus industria, s-au pierdut meserii fiindcă dacă a dispărut industria au dispărut şi meseriile. Acum o luăm de la început?

Sincer, eu nu ştiu cât mai are de gând poporul ăsta să doarmă. E un popor tolerant, e adevărat, dar el nu vede că dispare? Nu vede că îi dispare cultura, îi dispare identitatea naţională, îi dispar sau îi sunt terfelite în picioare simbolurile naţionale? 



Alte articole in rubrica Politici & Economie