Noii comisari europeni, mai puţin ecologişti? - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Noii comisari europeni, mai puţin ecologişti?

15 September 2014 - 03:05 PM Politici & Economie

Karmenu VellaNici nu au apucat să se acomodeze cu noile portofolii, că au şi fost luaţi în colimator. Cele mai importante zece organizaţii neguvernamentale de mediu din Europa, printre care şi Societatea Ornitologică Română (SOR), i-au trimis preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, o scrisoare-protest. Reprezentanţii organizaţiilor îi acuză pe noii comisari europeni, aleşi la 10 septembrie, că au şters de pe agenda publică problema protecţiei mediului înconjurător.

Noul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este „omul cel rău” în viziunea celor zece organizaţii semnatare a scrisorii fiindcă a „trădat interesele cetăţenilor UE”. Conform acestora, Juncker a creat o nouă Comisie Europeană, care va îndepărta UE de obiectivele ei: dezvoltare durabilă, folosirea eficientă a resurselor, calitatea aerului şi protecţia biodiversităţii. Organizaţiile protestează faţă de crearea unui Comisariat european pentru Mediu, Afaceri Maritime şi Pescării, „ceea ce dovedeşte că Mediul nu va mai fi o preocupare principală” a noii Comisii. Reprezentanţii ONG l-au luat în colimator şi pe omul desenat să conducă acest comisariat. Karmenu Vella, provine dintr-o ţară (Malta) în care păsările migratoare sunt măcelărite în fiecare an, iar vânătorii maltezi au un renume de exterminatori de păsări. „Dacă acest politician nu a putut implementa legislaţia europeană la nivel naţional, aşteptările pentru nivel european nu sunt deloc optimiste”, se arată în scrisoarea-protest.

La fel de hulit este şi spaniolul Miguel Arias Canete, comisar care are portofoliul de Schimbări Climatice şi Energie. Conform reprezentanţilor SOR, Canete e cunoscut pentru legăturile sale cu industria combustibililor fosili, iar postul pe care îl ocupă acum îi va permite, mai degrabă, să-i sprijine pe producătorii de carburanţi decât să încurajeze dezvoltarea de noi surse de energie, verde şi nepoluantă. „Dezvoltarea durabilă, eficientizarea resurselor şi economia verde nu se regăsesc în atribuţiile niciunui vicepreşedinte, ceea ce arată clar că noua Comisie Europeană doreşte creştere economică, indiferent de preţul care va trebui plătit.Promisiunea preşedintelui Juncker de a nu autoriza nicio iniţiativă legislativă care nu are în vedere priorităţile economice arată clar că astfel se doreşte închiderea politicilor de mediu din UE”, se mai arată în scrisoare.

ecologicAlte articole in rubrica Politici & Economie