Monitorizarea trasabilităţii lemnului este obligatorie - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Monitorizarea trasabilităţii lemnului este obligatorie

10 October 2014 - 02:36 PM Politici & Economie

Lemn tăiatDoina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a declarat în 5 septembrie, la Poiana Braşov, că Sistemul de monitorizare a trasabilităţii lemnului, care are ca scop reducerea tăierilor ilegale de lemn şi a evaziunii fiscale în domeniu, va deveni obligatoriu la nivel naţional începând cu data de 8 octombrie a.c. Doina Pană a declarat că acest sistem a fost implementat în faza pilot în nouă judeţe din ţară, iar în scurt timp va fi extins în toată ţara.

„Am început cu trei judeţe, pe urmă cu şase, iar la ora actuală sunt nouă în acest sistem. În urma pilotării, culegând date, sistemul informatic a mai suportat nişte modificări şi urmează ca săptămâna viitoare, cel mai probabil, să apară Hotărârea de Guvern în forma finală. Am emis un nou ordin de ministru prin care extind pilotarea din 21 septembrie a.c. la nivel naţional, astfel încât pe 8 octombrie, când intră în vigoare hotărârea, să nu fie nimeni care să nu fi folosit până acum sistemul“, a declarat Doina Pană.

Ministrul a subliniat că acest sistem de monitorizare este foarte benefic pentru că va elimina concurenţa neloială şi introducerea pe piaţă a lemnului provenit din tăieri ilegale.

Monitorizarea trasabilităţii lemnului se va face on-line printr-un sistem bazat pe utilizarea telefoanelor inteligente. Practic, printr-o aplicaţie instalată pe smartphone-urile transportatorilor se va putea urmări drumul lemnului din pădure până la procesatorul final.

AgerpresAlte articole in rubrica Politici & Economie