Parcurile naţionale, în pericol de extincţie - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Parcurile naţionale, în pericol de extincţie

13 March 2015 - 04:41 PM Politici & Economie

Arie protejataLa începutul lunii februarie 2015, organizaţia pentru protecţia mediului Agent Green a cerut intervenţia de urgenţă a ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru a înceta toate contractele Romsilva pentru administrarea parcurilor naturale, precum cel de la Semenic, de unde se exploatează, ilegal, fagi crescuţi în sute de ani, precum şi interzicerea cu desăvârşire a tăierilor de păduri în parcurile naţionale, scrie Pressalert.ro.

„Parcurile naţionale acoperă doar 1,3% din suprafaţa ţării. Este infim, dar ele sunt tot ce ne-a mai rămas din natură în stare pură şi sunt esenţiale pentru menţinerea vieţii pe Pământ. Cu toate acestea Romsilva aprobă an de an tăieri în mai bine de două treimi din aceşti 1,3%. Dacă ministerul nu ia măsuri urgente, atunci în curând nu mai rămâne nimic autentic de protejat“, a declarat Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei Agent Green.

De asemenea, organizaţia Agent Green a confirmat faptul că după o perioadă de 10 ani de zile, din cele 23 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Romsilva doar şapte au un plan de management aprobat.

O altă investigaţie Agent Green a arătat că în ultimii şase ani Romsilva a dus o politica de exploatare agresivă în Parcul Naţional Semenic. Între anii 2009-2014 în acest parc naţional cel puţin 390.000 de metri cubi de lemn au fost exploataţi, din care Romsilva a încasat cel puţin 8,14 milioane euro. Această situaţie nu reflectă decât o realitate dură şi dezinteresul faţă de conservarea unui patrimoniu natural unic.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Politici & Economie