Parlamentul a adoptat proiectul de modificare a Codului Silvic - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Parlamentul a adoptat proiectul de modificare a Codului Silvic

13 March 2015 - 05:53 PM Politici & Economie

Să ocrotim pădurile!După îndelungi dezbateri și numeroase amânări Parlamentul a adoptat proiectul noului Cod Silvic, care nu va salva însă ceea ce a mai rămas netăiat din pădurile României. Codul nu numai că nu limitează cantitatea de lemn care poate fi exploatată anual, ci prevede investiții în drumuri forestiere pentru ca beneficiarii defrișării legale a României să aibă acces și la ce nu au reușit până acum.

Parlamentul a adoptat miercuri, 25 februarie 2015, proiectul de modificare a Codului Silvic, după o dezbatere de aproximativ doi ani. Cele mai importante prevederi se referă la dezvoltarea durabilă și sănătoasă a pădurilor din România, sprijinirea industriei prelucrătoare autohtonă, asigurarea nevoilor de încălzire a populației, susți-nerea micilor proprietari de pădure, precum și combaterea tăierilor ilegale.

Potrivit noului Cod Silvic, vânzarea masei lemnoase se va face în baza unui regulament aprobat prin hotărâre a Guvernului, pornind de la următoarele principii: valorificarea superioară a masei lemnoase; valorificarea masei lemnoase pe picior se va face doar de către operatorii economici atestați; sprijinirea dezvoltării satului românesc prin prelucrarea locală a masei lemnoase; prioritatea alocării resurselor de materiale lemnoase necesare încălzirii locuinţelor populaţiei; transparenţa vânzării şi comercializării masei lemnoase; obligativitatea prelucrării de către operatorii comerciali, în proporție de 40%, a bușteanului achiziționat; măsuri antimonopol prin care un operator economic nu va putea achiziţiona sau procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă, din fiecare specie; asigurarea cu prioritate a masei lemnoase pentru producătorii din industria mobilei din păduri de stat; aceştia vor avea drept de preempţiune la cumpărarea de masă lemnoasă, la oferta de preţ şi în condiţii egale de vânzare.

„Vă pot promite că acest act normativ asigură și în continuare transparența pe care cu toții ne-o dorim în acest domeniu atât de «sensibil» al silviculturii. Prin Ordin al Ministrului vom înființa Consiliul Național pentru Silvicultură, ca organizație profesională fără personalitate juridică, din care vor face parte reprezentanți ai principalelor entități care au contribuit la elaborarea Codului“, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu.

Suprafața fondului forestier național va fi lărgită potrivit noului cod. În acest sens, vor fi incluse în categoria „pădure“ şi, implicit, în fondul forestier naţional, plantaţiile cu specii forestiere din zonele de protecţie a lucrărilor hidrotehnice şi de îmbunătăţiri funciare. Suprafaţa este estimată la 60.000 ha, suprafeţe care se vor supune regimului silvic.

Noul Cod stabilește temeiul legal în bază căruia va fi aprobată Strategia Forestieră Națională. Aceasta are ca principal obiectiv creșterea gradului de împădurire, creșterea locurilor de muncă în sector prin lucrări de împăduriri, corectarea de torenți și accesibilizarea fondului forestier.

ecologicAlte articole in rubrica Politici & Economie