Graţiela Gavrilescu: „Am dispus un control amplu pe toate depozitele de gunoi“ - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Graţiela Gavrilescu: „Am dispus un control amplu pe toate depozitele de gunoi“

08 June 2015 - 12:57 PM Politici & Economie

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a inițiat o serie de măsuri pentru stoparea sau măcar pentru reducerea tăierilor de păduri. La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Europeană a sesizat Curtea Europeană de Justiţie cu privire la neîndeplinirea obligaţiei României de a modifica legislaţia privind deşeurile de ambalaje. Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ne-a răspuns la câteva întrebări pe aceste teme, într-un scurt interviu pe care vi-l prezentăm în continuare.ecologic

ecologic: Parcă mai mult ca niciodată în Ministerul Mediului se vorbește acum de păduri, de defrișări, de tăieri ilegale și de măsuri de protecție a pădurilor României. Credeți că societatea civilă a fost cea care a obligat clasa politică să ia măsuri? Și, concret, ce măsuri veți lua?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: De fiecare dată când au avut loc tăieri ilegale, opinia publică a avut un glas foarte puternic şi este normal ca pentru clasa politică acest lucru să conteze foarte mult.

În ceea ce priveşte problema suspendării exporturilor, în data de 20 mai a.c. a plecat de la Guvern către Parlament o hotărâre, un proiect de lege. Noi ne dorim mult ca legiuitorul, respectiv Parlamentul României, să fie acela care să analizeze, să amendeze proiectul de lege şi să îl dezbată aşa cum trebuie, conform regulamentului Parlamentului, al Camerei Deputaţilor şi al Senatului, să fie o dezbatere profundă asupra acestui  proiect de lege.

Noi am trimis acum proiectul de lege către Senat şi eu sper ca la sfârşitul lunii mai să intre pe ordinea de zi a dezbaterilor comisiilor de specialitate, iar apoi să fie trimis tot în procedură de urgenţă Camerei Deputaţilor.

Acest proiect de lege are două elemente sau altfel spus, un element extins. Fiecare exportator, indiferent de cine este acesta, trebuie să îşi ia o licenţă de export pentru fiecare specie pe care o exportă şi pentru fiecare transport pe care îl face. Această licenţă va fi emisă de către Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului care, conform Hotărârii de Guvern care s-a dat, are şi atribuţii pentru comerţul exterior. Avizul pentru licenţa respectivă se va da de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor împreună cu Institutul Naţional de Statistică.

Pe perioada în care persoana juridică va solicita și va obține această licenţă, exportul se suspendă până la eliberarea licenţei. Noi am considerat că trebuie să introducem această licenţă, o licență care a existat până când România a aderat la Uniunea Europeană, ţinând cont de faptul că exporturile nu se fac doar între ţările din UE, dar şi în ţările din afara Uniunii. Considerăm că este bine ca România să introducă această licenţă și am lăsat legiuitorul să hotărască, să dezbată şi să îşi dea acordul pe un astfel de proiect de lege. Scopul acestei legi este de a avea un control mult mai bun asupra masei lemnoase, din momentul în care aceasta este tăiată şi până când ea este expediată.

ecologic: Credeți că prin introducerea acestei licențe de export se va rezolva problema defrișărilor?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Această licenţă este o măsură în plus faţă de controalele pe care le vom face mult mai intens prin restructurarea Inspectoratului Teoritorial Silvic, prin suplimentarea numărului de inspectori, astfel încât suprafaţa de care fiecare dintre ei vor răspunde conform noului Cod Silvic să fie mai mică, pe care să o poată controla  mult mai bine. Și bineînţeles, toate acestea coroborate cu înregistrările făcute în SUMAL, în Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, pentru tăierile care se fac într-un anumit amenajament.

Totodată, conform noului Cod Silvic, vor fi înregistrate contractele dintre o persoană fizică care are o pădure cu o suprafaţă de până în 10 hectare şi un ocol silvic sau privat, astfel încât inspectorul respectiv să ştie cât se taie şi cum se taie, iar noi, prin Radarul Pădurii, putem efectiv să urmărim traseul masei lemnoase. Acestea sunt unele dintre multele măsuri pe care noi le vom lua astfel încât să oprim tăierile ilegale și defrişările din România.

Dacă ne gândim printr-o viitoare Hotărâre de Guvern să reorganizăm ITRSV este tocmai în scopul de a stopa tăierile ilegale. Noi privim acest sistem, pădurea, ca pe un sistem integrat. Nu putem permite să se defrişeze într-o anumită zonă, fără să ne gândim la faptul că la un moment dat poate să se producă o alunecare de teren, poate să plece versantul și să fie afectate vieţile și bunurile oamenilor din zonă. Sau nu putem permite să se defrişeze pe albia unui râu, mai mult decât este normal şi nu în conformitate cu prevederile Codului Silvic,  fiindcă astfel se pune din nou în pericol viața oamenilor.

Toată strategia propusă de noi este una integrată, iar măsurile pe care am hotărât că le vom lua nu pot fi rupte una de cealaltă. Fiindcă altfel este ca şi cum am pleca într-o călătorie şi nu am lua în bagaj ceea ce avem nevoie pentru drum.

Tăieri de lemn (foto: Agerpres)

ecologic: Comisia Europeană a anunţat în data de 29 aprilie, că trimite România în fața Curții de Justiție a UE pentru neîndeplinirea obligației de a transpune în dreptul său intern legislația revizuită a Uniunii privind deșeurile de ambalaje. Vom intra în infringement doamnă ministru?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Decizia Comisiei Europene de a sesiza Curtea Europeană de Justiţie privind obligaţia României de a modifica legislaţia privind deşeurile de ambalaje nu ne-a pus pe noi, autoritatea, în cea mai fericită situaţie. Dar pot să vă spun că România va continua demersurile pentru a soluţiona această problemă, iar eu cred că vom evita orice fel de penalități. Este adevărat că timpul care ne-a rămas este scurt, dar sunt sigură că ne vom conforma.

Decizia luată de Comisia Europeană trebuie transmisă către Curtea Europeană de Justiţie și potrivit experienţei altor state care s-au aflat și ele în situaţii similare, această procedură durează câteva luni. Noi am elaborat deja un act normativ pe această temă, documentul aflându-se în prezent în circuitul de avizare interministerial, ceea ce ne face să credem că vom evita sancțiunile fiindcă dacă în această perioadă se va rezolva problema, procesul va fi și el suspendat automat.

Deşeuriecologic: Care este părere dumneavoastră despre situaţia de la Pojorâta, unde se construiește, din fonduri europene, o groapă de gunoi pe vârful unui munte?

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: A existat un control din partea Direcţiei Generale de Control a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pe anumite depozite de gunoi, nu doar pe acest depozit de care m-aţi întrebat.  Acest control l-am dispus personal, deoarece eu vreau să ştiu exact care este situaţia acestora.

Este adevărat că multe depozite de gunoi trebuie să fie închise sau unele trebuie să fie construite până la sfârşitul anului 2015. Într-o astfel de situaţie este şi depozitul de gunoi de la Pojorâta din judeţul Suceava.

Eu vreau să ştiu exact care este situaţia, iar din informaţiile care mi-au fost prezentate, la dezbaterea organizată în anul 2009 pentru a se da acordul de mediu în vederea obţinerii autorizaţiei de construire a acestei rampe de gunoi, nimeni nu a ridicat nicio problemă cu privire la unităţile administrative care sunt aşezate la distanţă mai mică de 1000 de metri, aşa cum este indicat conform normelor sanitare şi de mediu. Aş vrea să mă lămuresc de ce acum anumite persoane care locuiesc în acea zonă nu au luat atunci atitudine şi nu au spus atunci că nu sunt de acord să se amplaseze o rampă de gunoi în apropierea locuinţelor lor, ceea ce  duce la neîndeplinirea normelor de sănătate publică.

Astfel, o să verific în urma unui control care este situaţia exactă şi să nu mai existe niciun fel de controversă că anumite persoane au spus ceva, că GNM a spus altceva, şi tot aşa. O să văd concret istoricul construcţiei acestei rampe de gunoi.

Rampa de la Pojorâta este într-un prim program de construcţie cu fonduri europene, iar dacă nu o să găsim un optim conform legii pentru realizarea acestui proiect, o să avem probleme cu banii pe care va trebui să îi dăm înapoi Uniunii Europene. Deci dacă se vor constata nişte nereguli, va trebui să vedem cine va plăti pentru ele.

ecologic: În zona de deşeuri există o mare problemă. Nu mai există o bază de date publică, afișată pe site-ul Agenției Naționale de Mediu, o listă la zi a societăţilor comerciale care dețin autorizaţii de mediu valabile. În prezent, sunt multe firme care lucrează cu mai multe autorizaţii de mediu. Se înființează, se desființează, dar își păstrează autorizațiile de mediu fiindcă ele sunt valabile 10 ani. Nu plătesc taxe și creează mari probleme în sistem.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor: Am înţeles această situaţie şi o să discut cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Nu înțeleg de ce sistemul integrat nu poate să cuprindă o astfel de listă şi de ce nu funcţionează acest lucru.

Dar în ceea ce privește autorizaţiile de mediu eliberate pentru persoanele juridice care azi îşi deschid o firmă şi obţin o astfel de autorizaţie, mâine închid firma şi funcţionează pe aceeaşi autorizaţie, acest lucru nu cred că este posibil, pentru că această autorizație este eliberată pe numele unei societăţi juridice şi nu poate să funcţioneze o altă societate cu o altă denumire pe o autorizaţie care are alt nume. Cu siguranţă că este o situaţie complicată și vă promit că voi verifica cele sesizate de dumneavoastră și vom lua măsuri. Alte articole in rubrica Politici & Economie