Intrăm în infringement în timp ce AFM-ul e în campanie de strângere de fonduri - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Intrăm în infringement în timp ce AFM-ul e în campanie de strângere de fonduri

08 June 2015 - 01:29 PM Politici & Economie

Strângere de fonduriComisia Europeană amenință România cu aplicarea procedurilor de infringement pentru nealinierea legislației naționale la cea europeană în domeniul deșeurilor de ambalaje. În acest domeniu, al deșeurilor, preocupările instituțiilor subordonate Ministerului Mediului țin mai mult de strângerea de fonduri.

Din data de 10 martie a anului acesta Administrația Fondului pentru Mediu desfășoară o acțiune de verificare a organizațiilor de preluare de responsabilități din domeniul deșeurilor de ambalaje, o acțiune care ar trebui să dureze fix trei luni, până în data de 10 iunie. Controlul a fost însă suspendat pentru că AFM-ul a început o serie de verificări la câțiva mari valorificatori de deșeuri.

Acțiunea de control, cum o numește Adrian Gearâp, președintele AFM, nu este de fapt decât o străvezie acțiune comandată de strângere de fonduri la bugetul de venituri al AFM, o acțiune oarecum ilegală, în care experții contabili se substituie experților de mediu, unde contabilii anulează autorizații de mediu, decid cine este sau nu este reciclator și calculează de zor penalități, în loc să anunțe public cam care sunt nevoile din acest an ale instituției și cam cât ar trebui să plătească fiecare la AFM.

Orice s-ar spune suntem, o țară cu mari probleme.

Fiindcă exact în timpul acestei campanii de strângere de fonduri de la societățile care se ocupă de gestionarea deșeurilor de ambalaje, Comisia Europeană trimite România în fața Curții Europene de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea obligației de a modifica legislația privind, ce credeți? Deșeurile de ambalaje!

Colectarea paralelăȚinte europene, nepăsare națională

România trebuia să-și îndeplinească  obligația de a transpune în dreptul intern legislația revizuită a Uniunii Europene privind deșeurile de ambalaje, în vederea reducerii impactului acestora asupra mediului.

Statele membre au avut obligația de a asigura intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege necesare pentru asigurarea conformității cu directiva până la 30 septembrie 2013. România, care a depășit termenul inițial, a primit o scrisoare de punere în întârziere la 29 noiembrie 2013, urmată de un aviz motivat la 11 iulie 2014. La mai mult de un an și jumătate de la expirarea termenului, directiva încă nu a fost transpusă în legislația națională. Prin urmare, Comisia a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a UE.

Legislația UE în acest domeniu are drept scop prevenirea sau reducerea impactului ambalajelor asupra mediului. Aceasta își propune să ofere un nivel ridicat de protecție a mediului și să garanteze funcționarea pieței interne prin eliminarea obstacolelor în calea comerțului, a distorsionării pieței și a restrângerii concurenței.

Nimic despre obligații

În zona deșeurilor interesele sunt mari, iar lupta pentru controlul milioanelor de euro aflate în circuitul cetățean, industrie, colector, reciclator, este una care ține cont de interesele de grup și în nici un caz de amenințările Comisiei Europene.

Așa se explică faptul că transpunerea nu s-a făcut până acum prin Hotărâre de Guvern așa cum a încercat fostul ministru al Mediului și cum ar fi fost normal. Cu riscul de a intra în infringement, transpunerea se va face probabil prin Ordonanță de Urgență, ceva mai greu, dar mai sigur pentru cine trebuie.

Greu se poate explica de ce România nu și-a aliniat încă legislația de mediu, de ce nu s-au făcut planurile și strategiile de management al deșeurilor, de ce nu s-au închis gropile de gunoi neconforme, de ce nu se vrea implementarea colectării selective pe patru fluxuri și de ce nu se va introduce în România prea curând taxa de depozitare a deșeurilor.

Nimeni din clasa politică nu vorbește la noi de ce vrea Europa să fie, o Societate a Reciclării.

Nimeni nu vorbește de țintele care ne sunt puse înainte. Ținta de reciclare și pregătire pentru reutilizare a deșeurilor municipale este de 70% până în 2030, ținta de reciclare și pregătire pentru reutilizare a deșeurilor de ambalaje este de 80% până în anul 2030, țintele pentru diverse materiale cresc gradual între anii 2020 şi 2030 și ajung la 90% pentru hârtie, 60% pentru plastic, 80% pentru lemn şi 90% pentru metale feroase, aluminiu și sticlă până la sfârșitul anului 2030, iar depozitarea deșeurilor reciclabile trebuie să fie eliminată până în anul 2025. Acum, în anul 2015, România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește reciclarea deșeurilor cu un procent 3% care ni se spune că de fapt ar trebui să fie mult mai mare, cam de 5%...

Matei DumitruAlte articole in rubrica Politici & Economie