Pachetul Economiei Circulare în fază de revizuire - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Pachetul Economiei Circulare în fază de revizuire

08 June 2015 - 04:13 PM Politici & Economie

Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuitKarmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit a declarat în data de 31 martie 2015 că noul pachet al Economiei Circulare va încuraja reciclarea și va descuraja depozitarea deșeurilor.

Karmenu Vella a declarat pentru EurActiv că obiectivele de reciclare vor rămâne aceeași, dar abordarea va fi diferită pentru statele membre care se confruntă cu dificultăți.

Fostul pachet includea obiective cu caracter juridic obligatoriu de reciclare de 70% pentru deșeurile municipale până în 2030, de 80% pentru ambalaje până în 2030 și interzicerea depozitării tuturor deșeurilor reciclabile și biodegradabile până în anul 2025.

Noul pachet, care, după spusele Comisarului va fi introdus în toamna acestui an, va fi „mai ambițios“ pe partea de implementare și va „asigura producția sustenabilă“ prin „luarea în considerare a reciclării încă din faza de proiectare a produselor.“

Întrebat de reporterii de la EuroActiv care este poziția noii Comisii Europene referitoare la pachetul economiei circulare, la țintele de reciclare din acest pachet legislativ lansat de fosta Comisie Europeană, Karmenu Vella, actualul comisar european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a declarat: „Propunerea referitoare la Pachetul Economiei Circulare a fost retrasă pentru a se reveni asupra ei cu o revizuire asupra pachetului de deşeuri, care în momentul de faţă este setat în special pe partea ciclului de viaţă al unui produs de consum.

Noi credem că trebuie să fim mult mai ambiţioşi atunci când vine vorba despre pachetul de deşeuri şi că ar trebui să acordăm o atenţie deosebită nu numai pe partea legislativă, dar şi pe partea de implementare. Vom aborda toate statele membre cu privire la acest subiect.

Când vorbim despre scopuri şi obiective ambiţiile rămân aceleaşi, dar când vorbim despre procesul de implementare, ambiţiile trebuie să fie mai mari fiindcă este inutil să avem legislaţie, dar să nu înregistrăm și rezultatele aşteptate. Și cum putem fi mai ambiţioşi? Trebuie în primul rând să identificăm acele state membre care nu îşi ating obiectivele, să depistăm blocajele şi să îi ajutăm să le depășească.

Trebuie să asigurăm o producţie şi un consum durabil. De aceea noi dorim să ne adresăm şi producţiei pentru a sprijini obiectivele de dezvoltare durabilă. În câţiva ani, vom trece într-o nouă etapă,  la o economie circulară care îşi va pune amprenta asupra multor produse. Şi când vorbim despre abordarea produselor, avem nevoie de o strategie de abodare încă din faza de proiectare. Pentru că în prezent, avem produse care nu sunt proiectate pentru economia circulară, produse care nu sunt concepute pentru a fi reciclate.

De asemenea, trebuie să ne gândim la o reducere a cantităților de materiale utilizate încă din faza de proiectare și trebuie să luăm în considerare stabilitatea, durabilitatea și reutilizarea produsului din faza de proiectare.

Cel mai mare nivel al risipei se găsește în faza de extragere a materialelor. Deci, înainte de a vorbi despre reciclarea deşeurilor, trebuie să începem să discutăm serios despre reducerea deşeurilor.

Referitor la reciclare vom păstra aceleaşi obiective pentru toate ţările. Regulamentul și obiectivele vor fi aceleaşi pentru toate statele membre.

Este adevărat că avem state membre diferite, care funcționează la viteze diferite, dar noi nu avem probleme cu acele ţări care doresc să depăşească obiectivele, avem o problemă cu acele state membre care nu şi-au atins aceste obiective şi bineînţeles că noi le vom oferi ajutor în această direcţie”, a declarat Karmenu Vella.

ecologicAlte articole in rubrica Politici & Economie