O strategie de salubrizare pentru un incinerator - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

O strategie de salubrizare pentru un incinerator

08 June 2015 - 05:24 PM Politici & Economie

S-a votat strategia de salubrizareConsiliul General al Municipiului București a aprobat Strategia de Salubrizare a Capitalei. Fără această strategie nu se putea începe construcția incineratorului de deșeuri al Bucureștiului, un incinerator care nu prea își mai are rostul în condițiile în care fabricile de ciment au început să preia deja spre coincinerare cantități mari de deșeuri din cel mai mare depozit al Capitalei, depozitul Glina.Matei Dumitru

Marea noutate a strategiei pentru care s-a zbătut din răsputeri primarul Sorin Oprescu nu este desființarea ghenelor de gunoi, nu este nici dorința primarilor de sector de a organiza licitații pentru delegarea serviciului de salubrizare sau creșterea numărului de utilaje care ne vor deszăpezi la iarnă, așa cum au tot încercat să ne convingă primarii de sector, consilierii sau directorii din primărie.

Noutatea este de fapt construirea unui foarte mare incinerator de deșeuri municipale, un loc unde banii din deșeuri se vor cheltui mai cu spor. Locația se pare că va fi undeva prin Balta Albă, pe un teren al primăriei pe care acum este un depou RATB.

Despre acest incinerator s-a vorbit mai puțin decât despre ghenele de gunoi. Este și de înțeles, fiindcă vorbim de vreo 200 de milioane de euro, bani care încă nu se știe dacă vor mai veni din fonduri europene sau, salvator, din fonduri private.

Ni se spune că acest incinerator e o necesitate, că el va asigura căldură ieftină pentru locuitorii Capitalei, în condițiile în care RADET-ul este o pacoste pe capul primăriei după cum s-a văzut la acest sfârșit de an, că este sigur, că nu va avea emisii toxice, nici gând de dioxină și alte povești de adormit copiii.

Trec peste amănuntul referitor la depozitarea deșeurilor, înainte de incinerare, la mirosul degajat de tonele de gunoaie printre blocurile de locuințe prin luna august, când temperaturile depășesc de regulă 40 de grade Celsius.

Niciunde în lume nu s-a reușit construirea unui incinerator care să fie 100% sigur, iar dacă proiectul va fi finalizat, zona cartierelor Titan, IOR, Basarabiei va fi afectată de funcționarea unității de ardere a deșeurilor. În al doilea rând, nimeni nu ar trebui să se amăgească cu gândul că astfel va avea căldură ieftină. Fiindcă rețelele sunt vechi, fiindcă primăria e săracă, fiindcă trebuie să se investească.

Și de aceea va fi nevoie de o taxă de salubrizare, unică pentru toți bucureștenii, chiar și pentru cei din sectoarele 1 și 3 care nu plăteau nimic până la aprobarea acestei strategii.

Un incinerator care va face dreptate

Prin construcția incineratorului în Sectorul 3 se face însă puțină dreptate pentru locuitorii din Sectoarele 1 și 6, din cartierele Bucureștii Noi, Militari, Griviței și Chitila fiindcă până acum doar ei sufereau de pe urma mirosurilor insuportabile din lunile de vară în special.

Ei sunt nevoiți să trăiască ca și căutătorii în gunoaie, să sufere din cauza mirosurilor pestilențiale emanate de o altă facilitate a Primăriei Capitalei, groapa de gunoi Rudeni-Chitila, o mare nenorocire pentru locuitorii din zonă care au făcut degeaba petiții peste petiții și la primărie, și la Guvern, și la Președinție. „Groapa are autorizație integrată de mediu și respectă toate cerințele de mediu impuse“, spunea de curând Magdalena Iuga, directorul din primărie responsabil de gunoi în București.

Nimeni nu vrea însă să spună cât plătește primăria pentru a depune gunoiul în groapa ei de gunoi, unde se duc banii, cât profit are depozitul și cum de i se aprobă continuu, cu toată opoziția locuitorilor, extinderea capacităților de depozitare.

Bani mulți, cerere mare

Banii pentru salubrizarea Bucureștiului sunt nu mulți, ci foarte mulți. Fiecare sector cheltuie anual cam 100 de milioane de euro pentru salubrizare. Aceste milioane au atras în jurul lor de peste tot roiurile de funcționari decrepiți gata să facă orice pentru a participa la împărțirea lor. Planuri, analize, strategii și regulamente, toate sub privirea îngăduitoare a Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile și Utilitățile Comunitare de Utilități Publice, autoritate care a acceptat ani de zile o situație de neconceput.

Contractele de salubrizare, făcute toate prin 2000 și care sunt și acum în vigoare în București, au expirat în anii 2007-2008, iar de atunci toate au fost prelungite prin acte adiționale.

Consiliul Concurenței a atras degeaba atenția de mai multe ori primăriilor de sector și Primăriei Capitalei că licitațiile pentru serviciul de salubrizare trebuie refăcute și că nu este în regulă prelungirea lor prin acte adiționale. Oamenii și-au văzut de treabă, cine a trebuit a închis ochii și au prosperat cu toții.

Strategia de Salubrizare va scoate ghenele din blocurile comuniste și-i va transforma pe bucureșteni în cetățeni europeni. Vor primi de la primărie saci inscripționați, plătiți din banii lor, își vor selecta singuri gunoiul, vor coborî din blocuri cu el și îl vor depune la containerele speciale plătite de primărie din banii lor. Și vor plăti tot din banii lor pentru tot acest serviciu...Alte articole in rubrica Politici & Economie