GIOVANNI LA VIA: „Nu se poate ca România să acceseze bani europeni fără să înregistreze realizări şi rezultate“ - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

GIOVANNI LA VIA: „Nu se poate ca România să acceseze bani europeni fără să înregistreze realizări şi rezultate“

15 October 2015 - 12:01 PM Politici & Economie

Născut în Catania în data de 28 iunie 1963, Giovanni La Via este un politician italian, deputat în Parlamentul European din anul 2009. În prezent La Via este președintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European. Prezent la o conferință în București, europarlamentarul a răspuns la câteva întrebări pentru cititorii Revistei ecologic.

ecologic: Se spune că lipsa unei taxe de depozitare este principala cauză a procentului extrem de mic de deșeuri care sunt reciclate în România. Care este părerea dumneavoastră?

Giovanni La Via, preşedintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European: Eu cred că lipsa unei taxe de depozitare este o problemă, dar nu una foarte importantă. Se poate ca o țară să nu aibă o taxă de depozitare, dar poate impulsiona sistemul național de management al deşeurilor să iasă din această situaţie. Important este să nu creem o dependenţă de depozitare, de groapa de gunoi. Trebuie să ne gândim ce trebuie să facem astfel încât să nu ajungem acolo cu deşeurile.

Un depozit de deșeuri trebuie să existe doar pentru acele deșeuri care nu mai pot fi reutilizate. Părerea mea este că înainte de a începe să utilizați depozitele de deșeuri, trebuie să începeţi să separaţi cu adevărat selectiv diferitele tipuri de deșeuri, să le reutilizaţi și să le reciclaţi. Prin managementul deșeurilor ar trebui să se facă tot ceea ce este posibil pentru o bună trasabilitate a acestora, pentru că astfel se poate reintroduce în noul proces economic mai puțină materie primă pe care nu o putem realiza sau cumpăra, chiar dacă ne-am dori acest lucru.

De asemenea, avem nevoie să creștem natalitatea la nivel global, dar trebuie să consumăm mai puţin, pentru că nu vom fi capabili să supraviețuim într-o lume cu nouă miliarde de oameni dacă nu ne vom schimba modul de gândire sau stilul nostru de viaţă. Și mai trebuie să încurajăm bunele practici de mediu, trebuie să susținem cu fermitate legislația europeană și munca, efortul pe care diferite state europene le depun în această direcţie. Este clar că această activitate trebuie să crească şi aici în Romania.Voi aţi început de la un nivel redus al reciclării şi reutilizării deşeurilor şi este nevoie de timp pentru rezultate reale, concrete.

ecologic: România are legi în domeniul gestionării deșeurilor, dar se pare că nu știm cum să le punem în aplicare. Unde greșim deoarece încercăm să rezolvăm această situație de aproximativ 10 ani de zile?

Giovanni La Via, preşedintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European: Sistemul de colectare al deșeurilor este foarte important. Trebuie să reciclăm materialele, avem nevoie de sisteme de colectare și putem să reutilizăm mai mult şi să separăm deşeurile selectiv. Dacă vom continua să colectăm în aceeași pubelă, în aceiaşi saci de plastic diferite tipuri de deșeuri, mai târziu este evident că vor exista costuri mult mai mari. Toţi trebuie să conştientizeze importanța reutilizăţii şi reciclării deşeurilor. Astfel, românii trebuie să înțeleagă cât de important este să depozitezi plasticul într-un recipient separat, hârtia şi metalul la fel, iar materialele electronice în locuri speciale. Din cantitatea totală de deșeuri, aproximativ 30%-40% sunt deșeuri umede, care provin din casele noastre, din grădini, etc.

De ce trebuie să scoatem bani din buzunar? Dacă văd că ceva este util pentru viața mea, că îmi îmbunătățește calitatea vieții, este normal să îl folosesc cu atenție şi cu măsură. De exemplu, deșeurile umede sunt foarte importante pentru fermieri, pot fi o sursă importantă de îngrășământ organic, au o valoare mare, pentru că solul nostru este foarte sărac în acest component. Și apoi putem spori toate acestea prin acordarea unui sprijin puternic agricultorilor prin reutilizarea a ceea ce noi am depozitat sub sol.

Să evităm "împărăţia deşeurilor"!

ecologic: Faptul că nu avem nici o taxă la depozit poate transforma România în depozitul de deșeuri al Europei? Cetățenii români nu au nici măcar un tarif special pentru serviciile de salubritate şi credem că ar putea fi o altă problemă privind gestionarea deșeurilor.

Giovanni La Via, preşedintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European: Problema taxei de depozitare a deșeurilor este o problemă de abordare totală şi desigur că este un aspect foarte important pentru sistemul de gestionare a deșeurilor.

Da, este adevărat, taxa pentru serviciile de salubritate este destul de importantă. Noi plătim pentru colectarea deșeurilor și este normal să facem acest lucru. Dacă nu vom separa deșeurile corespunzător, oamenii ar trebui să știe că vom plăti cu toţii mai mult pentru orice tip de serviciu privind managementul deşeurilor. De exemplu, în Italia, trebuie să plăteşti pentru fiecare pungă de plastic folosită și am încercat să reducem considerabil volumul de pungi de plastic utilizate. Mai mult, am obligat toate supermarketurile să utilizeze pungi din plastic biodegradabil. Dar chiar dacă acest exemplu este unul bun, uneori este nevoie de timp pentru a îl pune în aplicare. Dar Uniunea Europeană spune că România cu noua directivă europeană are mai mult timp pentru a atinge obiectivele europene privind managementul deşeurilor. Este un proces de durată, dar este foarte important să fie început corect. Uniunea Europeană va sprijini cu siguranţă unele țări europene pentru a avea o evoluţie bună, pentru a-şi atinge obiectivele de gestionare a deșeurilor. Avem practicieni buni în unele țări și regiuni europene și trebuie transferate aceste bune practici şi în alte țări. Este important să se folosească experiența altor state membre.

Colectarea selectivă este o necesitate

ecologic: România ca şi alte țări europene are anumite obligații în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Ce se va întâmpla peste cinci ani, dacă nu vom atinge aceste obiective. Vor exista unele sancțiuni?

Giovanni La Via, preşedintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European: Este destul de clar că trebuie să vă faceţi temele și că nu există nici o altă opțiune într-o astfel de situaţie. Punctul nostru de vedere este că prin intermediul fondurilor europene ţara voastră are posibilitatea să îşi rezolve multe dintre problemele legate de gestionarea deşeurilor. Sunt sigur că Europa nu va lăsa România fără sprijin financiar, fără fondurile europene. Desigur că ar putea exista unele sancțiuni în acest sens. Dar, pe de altă parte, este foarte important să utilizaţi instrumente diferite pentru a atinge astfel de obiective.

De exemplu, puteți utiliza fondurilor EFSI (Fondul European pentru In-vestiții Strategice) pentru a sprijini economia circulară și de asemenea mai puteți folosi și alte fonduri suplimentare.

Dar nu se poate ca România să acceseze bani fără să înregistreze realizări și rezultate. Primiţi bani de la Uniunea Europeană și va trebui să îi utilizați pentru realizări pentru că ceilalți cetățeni europeni au plătit ca să ofere României oportunități pentru a dezvolta un sistem bun pentru gestionarea deșeurilor. Banii care vin din Europa provin din impozitele plătite de către alţi cetăţeni europeni, dar trebuie să vă faceţi temele ca să beneficiaţi de aceştia.

Ramona BuciuAlte articole in rubrica Politici & Economie