Doar 35% din DEEE-uri sunt reciclate în Europa, restul ajung la export sau la depozitare - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Doar 35% din DEEE-uri sunt reciclate în Europa, restul ajung la export sau la depozitare

15 October 2015 - 02:11 PM Politici & Economie

Unde ajung DEEE-urile?Un raport al Interpol relevă faptul că numai 35%, aproximativ 3,5 milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) au ajuns în sistemele oficiale de colectare și reciclare, restul de 65%, aproximativ 6,2 milioane de tone, fiind fie exportate, fie reciclate neconform, fie au ajuns la gropile de gunoi. Aceasta este una dintre concluziile Proiectului „Countering WEEE, Illegal trade“, studiu realizat de INTERPOL în colaborare cu Cross Border Research Association, Compliance & Risks Ltd, United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute, United Nations University, WEEE Forum și Zanasi & Partners, proiect co-finanțat de Comisia Europeană. Președintele Asociației Ecotic, membră a WEEEForum, Valentin Negoiță a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări referitoare la acest raport.ecologic

ecologic: Ce ne puteţi spune despre raportul privind comerțul ilegal cu deșeuri electrice și electronice realizat de Interpol?

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC: Este un raport făcut de cei de la Interpol către Organizaţia Naţiunilor Unite, WEEE Forum şi către alte organizaţii de consultanţă. Acest raport este rezultatul unui proiect care a fost co-finanţat de Comisia Europeană, și care s-a desfășurat pe o perioadă de doi ani de zile în care s-a încercat identificarea fluxurilor paralele de DEEE-uri pentru că existau evident certitudini că într-un loc sau altul, multe astfel de deşeuri plecau din anumite porturi, pe apă, spre anumite țări: China, India, Pakistan şi Bangladesh, unde dezmembrarea lor este foarte ieftină şi, nu în ultimul rând, pentru că oamenii aceia au nevoie de resurse materiale pe care să le recicleze şi să le vândă.

Este o realitate, vorbim de un comerţ foarte puternic, ştiu că pare şocant că din toată cantitatea de DEEE-uri, doar 35% sunt colectate şi tratate, da este adevărat ceea ce se spune în acel raport. Au existat de fapt şi nişte studii preliminare care au arătat acelaşi lucru.

INTERPOL se implică în problema deşeurilor

Acum au fost luate în calcul toate ţările europene şi vreau să precizez că acest raport final, care nu are decât aproximativ 50 de pagini sau mai mult, a fost coordonat de Ioana Botezatu care conduce Direcţia de Biodiversitate din cadrul Sub-Directoratului Securitatea de Mediu a Interpol. Şi tot acolo s-a desfăşurat şi întâlnirea cu cei peste 200 de reprezentanţi din Europa unde a fost inclusiv şi Cosmin Teodoru din partea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Astfel, acum lucrurile sunt foarte serioase şi certificate.

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTICecologic: Ce măsuri credeți că se vor lua pentru oprirea acestui trafic?

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC: În primul rând este foarte importantă transparenţa, trebuie introduse şi raportările atât la producători, cât şi la organizaţiile producătoare.

Sunt foarte multe recomandări, dar în urma acestui raport se doreşte implementarea unui sistem operaţional de management al informaţiilor la nivel european, formarea unui grup de securitate a mediului pentru fiecare ţară, interzicerea tranzacţiilor cash la nivelul Uniunii Europene pentru comerţul cu metale, tratarea DEEE-urilor să fie obligatorie potrivit unor standarde certificate, cum ar fi WEEELABEX, dar mai sunt şi altele, implementarea directivei şi armonizarea definiţiilor ca toate lucrurile să fie clare, eventual cu nişte precizări în anexe unde se pot trece nişte lucruri, niște articole. La acest raport au participat 10 persoane din care trei au fost analişti români. Mai este specificat în acest raport despre inspecţiile şi investigaţiile naţionale focusate pe diferite categorii.

ecologic: Cine credeți că ar trebui să facă aceste inspecţii şi investigaţii?

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC: Acestea ar trebui să fie realizate de către autorităţile de mediu. Nu vreau spun cine anume, pentru că toată lumea ştie. Este normal ca autoritatea să facă verificări. O ultimă recomandare este îmbunătăţirea conştientizării populaţiei privind colectarea corespunzătoare a DEEE-urilor. Ideea este că dacă populaţia este mai conştientă, va şti să predea DEEE-urile acolo unde trebuie, către centre de colectare, şi să aibe siguranţa că acestea sunt preluate, colectate corespunzător fie la Remat, la GreenWeee şi alţii. Dacă ar trebui să dau o explicaţie generică, aş spune că raportul validează unele opinii şi studii realizate în ultimii ani la nivel naţional şi arată în acelaşi timp că 30% dintre statele UE au implementat până în prezent reguli stricte pentru implementarea directivei din anul 2012.

ecologic: Când  credeți că va fi dezbătută în Parlament ordonanța care transpune în legislația românească directiva europeană privitoare la deșeurile electrice și electronice?

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC: Da, acea ordonanţă de urgenţă este încă în Parlamenul României și după părerea mea ea trebuie să treacă urgent.

Pot să vă spun că am avut o întâlnire cu ministrul Mediului, întâlnire în care i-am transmis îngrijorarea noastră în două probleme. În primul rând în ceea ce privește această ordonanță care întârzie să fie luată în discuție și, în al doilea rând, am vrut să știm ce se întâmplă cu aşa numita reglementare sau penalizare pentru producătorii care nu realizeză procentul dorit sau target-ul de reciclare. O altă problemă pe care am subliniat-o întotdeauna este lipsa enforcement-ului. Aşa cum se observă şi din recomandările Uniunii Europene, autorităţile trebuie să înăsprească enforcement-ul. Dacă acest enforcement nu funcţioneză ca în ţările nordice... Doamna ministru ne-a promis tot sprijinul pe care ministerul ni-l poate da.

ecologic: Ați participat la conferința în care s-a făcut public raportul proiectului privitor la traficul de deșeuri electrice.Cine a mai participat din partea României și care au fost părerile celor prezenți?

Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC: În cadrul acestei întâlniri au fost şi reprezentanţi din România, dincolo de cei trei analişti, au fost prezenți doi specialiști din partea societății Rematholding, iar de la Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, direc- torul Direcției de deșeuri, Cosmin Teodoru și consilierul Ionuț Mușetoiu.

Da, România a avut reprezentanţi acolo, tocmai pentru a lua pulsul şi a merge mai departe. A fost o conferinţă foarte focusată, au venit şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din unele ţări, reprezentanţii unor administraţii portuare din Anvers şi Hamburg care au probleme deși ei controlează săptămânal, după cum au spus, aproximativ 16 vase.

Este foarte important însă de știut că acest raport identifică nu numai miza ecologică, dar şi miza economică şi socială. Reciclatorii din Europa trebuie să aibe de lucru şi să valorifice materiile prime pentru europeni, iar acest lucru înseamnă locuri de muncă pentru cetăţenii Europei şi respectiv nişte materii prime care nu mai sunt duse în China. Într-adevăr deșeurile electrice și electronice sunt o miză economică, ecologică şi socială foarte mare.   Alte articole in rubrica Politici & Economie