Comisia Europeană promite o aplicare strictă a pachetului privind Economia Circulară - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Comisia Europeană promite o aplicare strictă a pachetului privind Economia Circulară

05 May 2016 - 03:54 PM Politici & Economie

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene şi Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei EuropenePachetul Economiei Circulare şi legislaţia privind deşeurilor vor fi însoţite de măsuri de aplicare ale Comisiei Europene mai dure decât cele prevăzute în cadrul administraţiilor anterioare, a declarat un oficial european în cadrul unui forum organizat de industria de ţevi şi fitinguri de plastic în data de 5 aprilie a.c.

Sancţionarea este crucială

Fulvia Raffaelli, director adjunct al DG Grow, departamentul pentru ambalaje, a declarat că în privinţa pachetului de măsuri privind Economia Circulară, actuala Comisie Juncker este mai hotărâtă decât administrația Barroso să-şi înăsprească normele.

Dar pachetului cu privire la Economia Circulară nu i se va permite să dăuneze competitivității internaționale a industriei europene, a avertizat Giovanni La Via, președintele Comisiei pentru mediu a Parlamentului European.

Regulile, sub rezerva aprobării de către Parlament și Consiliul de Miniștri, reprezintă un prim pas pentru adaptarea economiei la un viitor cu resurse limitate și cu o populație în plină expansiune prin asigurarea că nu se iroseşte din resurse decât minimum posibil.

Economia circulară

„Sancţionarea este crucială. DG Grow și întreaga Comisie, cu toţii muncim din greu la diferite cazuri de infringement“, a declarat Raffaelli la Bruxelles, la Forumul Asociaţiei europene de ţevi şi fitinguri din plastic (TEPPFA). „Pragmatismul, constrângerea și implementarea sunt mult mai prezente în discuție acum decât înainte“, a spus aceasta.

Cazurile de infringement sunt acțiuni legale inițiate de Comisie împotriva statelor membre ale UE care nu respectă legislația europeană ceea ce va duce în cele din urmă la aplicarea unor amenzi foarte mari. În ciuda amenințării de infringement, unele țări din UE au ignorat în mod continuu legislația UE. În martie 2015, fiecare stat membru, cu excepția Maltei, a fost sancţionat cu o ac-țiune legală pentru eșecul de a transpune directiva privind eficiența energetică.

„Discutăm acest lucru cu diferite state membre și lucrăm la această problemă“, a declarat Raffaelli, care a subliniat nevoia ca industriile să ajute la crearea noului cadru prin furnizarea de informații tehnice detaliate. Pachetul de Economie Circulară a fost retras şi redepus în mod controversat de către Comisia Juncker, ca parte a eforturilor sale pentru „o mai bună reglementare“.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a promis deputaților europeni că noul pachet de măsuri va fi „mai ambițios“ decât cel prezentat de Comisia Barroso anterior.

Fulvia Raffaelli, director adjunct al DG GrowObiective realiste, sancţiuni mai puternice

Noul pachet privind Economia Circulară are obiective mai mici pentru 2030 în reciclarea deşeurilor municipale și a deșeurilor de ambalaje. Pentru deșeurile municipale, noua ţintă este de 65%, în loc de 70%, iar pentru ambalaje este de 75% în loc de 80%.

Comisia susține că unele măsuri suplimentare, cum ar fi inițiativele axate pe proiectarea de produse pentru a le face mai ușor de reciclat, a făcut noile reguli mai ambițioase.

Raffaelli a spus că țintele deşi sunt mai mici, ele sunt pragmatice şi combinate cu această „viziune“ mai largă rămân ambițioase. „Deoarece obiectivele au fost mai realiste şi sancţionarea mai drastică a neregulilor este mai justificată. Pragmatismul, sancţionarea și punerea în aplicare, împreună cu oportunitățile de afaceri pe care pachetul le creează au constituit baza noii propuneri“, a adăugat Raffaelli.

Competitivitatea internațională

Îngrijorări au apărut referitoare la standardele mai ridicate de mediu din UE care au lăsat industriile vulnerabile în faţa unor concurenți din țări precum China, care nu au standarde de mediu la acelaşi nivel şi care pot astfel pune pe piaţă produse mult mai ieftine.

Giovanni La Via, președintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului EuropeanDar La Via, preşedintele Comisiei ENVI din cadrul Parlamentului European, a declarat că acest lucru nu va fi permis. „Noi nu vrem să reducem competitivitatea europeană“, a spus el, „noi putem fi lideri în ceea ce priveşte legislația de mediu, dar nu putem în acelaşi timp să reducem considerabil competitivitatea industriei noastre. Cu toţii luăm în considerare mediul înconjurător, dar trebuie să combinăm mediul și competitivitatea și să găsim o soluție bună“.

„Deputații europeni şi-au dorit obiective obligatorii și ambițioase, aceleași pentru toate statele membre, dar actuala propunere a Comisiei a adaptat obiectivele în funcție de țară. Noua propunere nu ar trebui să creeze standarde duble și să mărească în continuare diferențele din întreaga UE, diferenţe care duc la o economie circulară pe două niveluri, subminând piața unică“, a mai declarat Giovanni La Via, adăugând că a fost o rușine că s-a pierdut un an prin retragerea și retrasarea noilor norme privind Economia Circulară.

Suficient de ambițioasă?

Karl-H Foerster, director executiv al PlasticsEurope, a declarat că liniile directoare și cadrul pachetului privind Economia Circulară au fost suficiente pentru a schimba comportamentul industriei și a modelelor de investiții. El a declarat că industria maselor plastice a început să folosească deja metode inovatoare de utilizare a deșeurilor ca materie primă în producție. Dar acest trend va creşte doar atâta timp cât astfel de inovații, odată ce acestea au fost implementate, vor deveni şi viabile din punct de vedere comercial. Dar Ferran Rosa, reprezentantul Zero Waste Europe susţine că pachetul nu poate fi şi pragmatic și ambițios, în același timp.

Economia circulară

Background

Pachetul de Economie Circulară urmărește creșterea nivelului de reciclare și de restrângere a operaţiunilor privind incinerarea și depozitele deșeurilor. Pachetul se compune din șase capitole privind deșeurile: ambalaje, depozite de deșeuri, vehicule scoase din uz, baterii și acumulatori, precum și echipamente electronice.

 ecologicAlte articole in rubrica Politici & Economie